پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
ضرورت دیده بانی نظام سلامت کشور
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، در این نامه علیرضا رییسی و فرید نجفی ضمن تقدیر از تلاش های ارزشمند مرکز تحقیقات بیماریهای غیر واگیر در طراحی و اجرای مطالعه بار بیماری‌ها، سوانح و حوادث و عوامل خطر در سطوح ملی و استانی از سال 1990 تا 2015 در کشور جمهوری اسلامی ایران بر اهمیت ماموریت مذکور تاکید شده است.

متن این نامه که به امضای دو معاون بهداشت و تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت رسیده به شرح زیر است:

جناب آقای دکتر فرشاد فرزادفر _ رئیس محترم مرکز تحقیقات بیماریهای غیر واگیر

همانگونه که مستحضر هستید یکی از مهمترین رسالت های مراکز تحقیقات علوم پزشکی کشور، پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی و شواهد علمی مورد نیاز سیاستگذاران و مدیران حوزه سلامت کشور است. در تصریح این مهم، بنا بر اهداف مندرج در سند چشم انداز ایران در سال 1404 و سایر سندهای بالا دستی همانند نقشه جامع علمی کشور و نقشه جامع علمی سلامت، دسترسی به داده‌های مورد نیاز نظام سلامت که بتوان در سایه آن به ترویج تصمیم سازی و تصمیم گیری مبتنی بر مستندات و شواهد اقدام نمود از اهم اولویت ها برشمرده شده است.

با گذشت نزدیک به 20 سال از شروع اجرای مطالعه بار بیماری‌ها در کشور جمهوری اسلامی و با عنایت به تغییرات وسیع جمعیتی و اپیدمیولوژیک در جمعیت کشور، اندازه گیری بار بیماری‌ها، عوامل خطر، سوانح و حوادث در مقطع کنونی به عنوان یکی از شاخص‌های رصد سلامت و ضرورتی برای دیده بانی نظام سلامت کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است.  

در این راستا ضمن تقدیر از تلاش های ارزشمند آن مرکز در طراحی و اجرای مطالعه بار بیماری‌ها، سوانح و حوادث و عوامل خطر در سطوح ملی و استانی از سال 1990 تا 2015 در کشور جمهوری اسلامی ایران " NASBOD- The National and Sub-national Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors" بر این باور هستیم که بهره گیری از پروتکل علمی و روش های نظام مند در برآورد از دست رفتن سلامتی ناشی از بیماری، سوانح و حوادث و عوامل خطر که در این مطالعه مبتنی بر تعاریف و روش‌های جامع مطالعه‌ی جهانی بار بیماری‌ها " Global Burden of Disease " صورت گرفته است، اطلاعات ارزشمندی را در حوزه ارزیابی و تشریح کلی وضعیت سلامت گروه های هدف مختلف در کنار براوردهای مرتبط با بار بیماری‌های مختلف و توزیع آن‌ها در سطح کشور و استان ها، در اختیار ذی نفعان مرتبط قرار داده است.

بر این اساس و پیرو جلسه هم اندیشی مورخ 21/1/1400 و تشریح اهمیت موضوع، به آن مرکز ماموریت داده می شود تا با بهره‌گیری از ظرفیت های علمی موجود و زیرساخت های فنی و اجرای فراهم شده نسبت به برآورد بار 150 بیماری و حادثه، در19 گروه سنی، 2 جنس و تعداد 428 شهرستان از سال 2010 تا 2018 احصا شده مطالعه نسباد در سطوح شهرستانی برنامه ریزی و اقدام فرمایید.

مورد انتظار است که اجرای این مطالعه منجر به تولید شواهد علمی قابل استناد جهت پاسخ به سوالات سیاستگذاران و برنامه-ریزان حوزه سلامت در محورهای ذیل باشد:

_ براورد تعداد سال های از دست رفته به علت مرگ و ناتوانی به تفکیک بیماری های مورد مطالعه از سال 2010 تا 2018 در سطوح ملی تا شهرستانی
_ براورد امید زندگی به تفکیک گروه سنی و جنسی در سطوح ملی تا شهرستانی
_ براورد مرگ و میر کودکان زیر پنج سال و نوزادان به ازای 1000 تولد زنده در سطوح ملی تا شهرستانی
_ براورد میزان مرگ به علت بیماری ها و سوانح و حوادث در سطوح ملی تا شهرستانی

_ براورد میزان بروز سرطان در سطوح ملی تا شهرستانی
_ براورد بار عوامل خطر متابولیک، رفتاری، تغذیه ای، محیطی و سیستماتیک در سطوح ملی تا شهرستانی
_ گزاره برگ های بار بیماری ها در سطوح شهرستانی
_ خلاصه سیاستی متناظر با هر یک از اهداف مطالعه
_ مصورسازی داده ها با استفاده از سامانه مصورسازی اطلاعات سلامت ایرانیان "VIZIT"

باتوجه به اهمیت بهره برداری بهینه از مستندات در برنامه ریزی های حوزه سلامت، پیشاپیش از سرعت بخشیدن به فرایند مذکور سپاسگزاریم. وبدا

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/w1tY