این ۳ رشته پزشکی را کسی نمیخواهد
به گفته کارشناسان درآمد بسیار پایین، سختی کار و فشارهای روانی باعث شده که بعضی از رشتههای مهم پزشکی در سالهای اخیر با کاهش شدید تقاضا مواجه شوند.

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، طی سالهای اخیر استقبال از بعضی رشتههای شاخه پزشکی مثل بیهوشی، طب اورژانس و کودکان «اطفال» با کاهش چشمگیری مواجه شده و عدم تمایل به این ۳ رشته به مرز هشدار رسیده است. به طوری که تعدادی از بیمارستانها دچار بحران متخصص بیهوشی هستند. این موضوع منجر به ابراز واکنش مسئولان شده است.
روز گذشته محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت گفت: رشتههایی مثل بیهوشی، طب اورژانس و کودکان از جمله رشتههای مورد نیاز کشور هستند اما به دلایل مختلف از جمله پایین بودن تعرفهها تعداد ورودی آنها با نیازهای نظام سلامت کشور همخوانی ندارد و لازم است راهکارهای مؤثری در این زمینه طراحی و اجرایی شود.
صندلیهای خالی در دورههای دستیاری
بعضی از رشتههای تخصصی پزشکی مثل بیهوشی، طب اورژانس، کودکان «اطفال» و حتی جراحی قلب، متخصص داخلی و عفونی در سالهای اخیر با کاهش شدید تقاضا مواجه شدهاند. بهطوریکه برخی از آنها در دورههای دستیاری با صندلیهای خالی مواجهاند.
سال گذشته و در مرحله تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دوره پنجاه و یکم رشته تخصصی کودکان با ۴۷۰ ظرفیت تنها ۱۷ نفر، رشته تخصصی طب اورژانس با ۴۱۶ نفر ظرفیت فقط ۶ نفر و رشته تخصصی بیهوشی با ظرفیت ۳۵۲ نفر فقط ۱۷ نفر پذیرفتهشده داشتند! جالب است که رشتهای مثل طب اورژانس در کشوری مثل آمریکا جزو رشتههای پرطرفدار محسوب میشود.
کاهش استقبال از این رشتههای پزشکی و نیز کمبود متخصص در این رشتهها دلایل متعددی دارد اما مهمترین آنها به گفته خود پزشکان تعرفههای غیرمنطقی و درآمد پایین، سختی دورههای تخصصی، سختیهای کاری و فشار روانی، مهاجرت خیلی از نیروهای متخصص و عدم جذابیت این رشتهها هستند.
از تعرفههای پایین تا مهاجرت
خود پزشکان میگویند تعرفههای خدمات پزشکی در رشتههایی مثل بیهوشی، طب اورژانس و اطفال با زحمت و مسئولیتهای این مشاغل تناسبی ندارد. این موضوع باعث شده که بسیاری از پزشکان به سمت تخصصهای پردرآمدتر و جذابتر مثل پوست و زیبایی، جراحی پلاستیک، رادیولوژی و چشمپزشکی گرایش پیدا کنند.
ایرج خسرونیا، رئیس جامعه متخصصین داخلی کشور در این خصوص گفت: فقط ۵ درصد پزشکان درآمد بسیار خوبی دارند و ۷۰ درصد آنها با یک ماه کار نکردن قادر به تأمین مخارج زندگی نیستند، پزشکان بعد از سالها تحصیل وارد بازار کاری میشوند که نه تنها درآمد مناسبی ندارد بلکه فرصتهای شغلی محدودی هم ارائه میدهد. از این میان خیلی از آنها اقدام به مهاجرت میکنند.
خیلی از متخصصان بعد از مهاجرت حتی شغل خود را تغییر میدهند و به مشاغل خدماتی رو میآورند اما حاضر نیستند دیگر در شرایط سخت در کشور بمانند. چند سال پیش بود که یک زوج ایرانی که تخصص بیهوشی داشتند بعد از مهاجرت به آلمان مجتمع نانوایی راه انداختند و مشغول پخت نان برای ایرانیهای مقیم آلمان شدند.
رشتههایی مثل طب اورژانس و بیهوشی به دلیل شیفتهای طولانی، استرس بالا و نیاز به تمرکز شدید از نظر روانی طاقتفرسا هستند و در رشته اطفال، فشار عاطفیِ ناشی از برخورد با کودکان بیمار و خانوادههای نگران و نیز درآمد بسبار پایین عامل مهمی در عدم انتخاب این رشته است. رشته تخصصی جراحی قلب هم به دلیل پیچیدگی، ریسک بالا و نیاز به سالها آموزش طولانی، با کمبود متقاضی مواجه است.
۹۰ هزار پزشک عمومی داریم اما ...
با وجود افزایش ۱۲ درصدی ظرفیت پذیرش رشتههای پزشکی طبق مصوبه مجلس همچنان رشتههای کمطرفدار با کمبود متقاضی مواجه هستند. این موضوع نشاندهنده عدم جذابیت این رشتهها برای دانشجویان است.
این در حالی است که به گفته محمد رئیس زاده رئیس کل سازمان نظام پزشکی بیش از ۹۰ هزار پزشک عمومی در کشور داریم اما درصد پر شدن ظرفیت دستیاری برخی رشتههای تخصصی در مرز بحران است.
این در حالی است که به گفته محمد رئیس زاده رئیس کل سازمان نظام پزشکی بیش از ۹۰ هزار پزشک عمومی در کشور داریم اما درصد پر شدن ظرفیت دستیاری برخی رشتههای تخصصی در مرز بحران است.
به گفته متخصصان حوزه سلامت ادامه این روند میتواند منجر به کمبود پزشکان متخصص در حوزههای حیاتی شود و درنهایت کیفیت خدمات درمانی را تحت تأثیر قرار میدهد و سلامت عمومی جامعه را به خطر میاندازد.
به تاکید کارشناسان اقداماتی مثل اصلاح تعرفههای پزشکی، ایجاد تناسب بین درآمد و مسئولیتهای سنگین در رشتههایی مثل بیهوشی و طب اورژانس، افزایش حمایتهای مالی از رزیدنتها، طراحی راهکارهایی با هدف کاهش مهاجرت متخصصان، بازنگری در برنامههای آموزشی به شکل کاهش انحصار دولت در آموزشهای پزشکی و واگذاری آموزش برخی رشتههای پزشکی به بخش خصوصی میتوانند این مشکل را تا حد زیادی برطرف کرده و داوطلبان را به این رشتهها علاقهمند کنند. همشهری آنلاین
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/NLdJ