دخانیات در صدر پنج بیماری عامل ۷۰ درصد مرگومیرها در جهان
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات، زنان و جوانان را هدف مافیای جهانی دخانیات خواند و گفت: دخانیات روز به روز در حال فراگیرتر شدن است و نسل جوان را تهدید میکند.

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، محمدرضا مسجدی در نشستی خبری در آستانه هفته ملی مبارزه با دخانیات گفت: دخانیات یک مشکل عمده برای کشور است و روز به روز در حال فراگیرتر شدن است و نسل جوان ما را تهدید میکند.
وی افزود: دختران جوان، پسران جوان، زنان و به ویژه جوانان به عنوان اهداف مافیایی جهانی دخانیات و فرآوردههای دخانی قلمداد میشوند. حدود ۲۰ تا ۲۲ درصد مردان و حدود ۵ درصد زنان از محصولات دخانی استفاده میکنند. خوشبختانه میزان مصرف دخانیات در میان زنان ایرانی نسبت به کشورهایی مانند لبنان و ترکیه کمتر است و این فاصله میبایست حفظ شود، دختران و زنان جامعه ما به شدت مورد هدف محصولات دخانی هستند، شرکتهای دخانی به دنبال سود و افزایش مصرف هستند اما ما پزشکان و رسانهها میبایست به دنبال سلامت باشیم.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با بیان اینکه سلامت از ابعاد مختلفی برخوردار است گفت: این روزها مسائل متعددی درباره ناترازی انرژی، آب، برق، گاز که جزو مولفههای روزمره زندگی است، مطرح میشود. دولت و حکومت برای حل این مشکل تلاش میکنند به نحوی که کمترین آسیب ممکن برای مردم ایجاد شود. اگر ناترازی انرژی وجود دارد، به طور قطع بر سلامت کشور و مردم تاثیر میگذارد و موضوع تامین انرژی به طور قطع بر سلامت مردم اثرگذار است.
مسجدی با بیان اینکه برخی ریسکفاکتورها بر سلامت مردم اثرگذار است گفت: پنج بیماری عامل ۷۰ درصد مرگومیرها در جهان به حساب میآیند. بیماریهای قلبیعروقی مانند فشار خون، سکتههای قلبی و سکته مغزی، سرطانها، بیماریهای مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان عامل ۷۰ درصد مرگ و میرهای سطح جهان هستند.
وی افزود: ۱۶۰هزار نفر طی سال گذشته به دلیل بیماریهای قلبیعروقی و ۱۳۵هزار نفر به دلیل سکتههای قلبی و مغزی در سال گذشته جان خود را از دست دادند. همچنین گفته میشود که ۷۸هزار تا ۸۰ هزار نفر نیز به دلیل سرطان جان خود را از دست میدهند. بررسیها بیانگر این است که ۴۵۰هزار نفر طی سال گذشته جان خود را از دست دادهاند که بخش عمده آن به دلیل بیماریهای قلبیعروقی مانند فشار خون، سکتههای قلبی و سکته مغزی، سرطانها، بیماریهای مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان است.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات تصریح کرد: سازمان بهداشت جهانی به عنوان پرچمدار سلامت در دنیا بر این باور است که پنج عامل خطر سبب بروز بیماریهای قلبیعروقی مانند فشار خون، سکتههای قلبی و سکته مغزی، سرطانها، بیماریهای مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان میشوند که دخانیات در صدر آن قرار دارد.
مسجدی در خصوص متوسط مصرف دخانیات گفت: متوسط مصرف دخانیات در کشور حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد است و شواهد حاکی از آن است که سهم این افراد از نظام سلامت نسبت به سایر افراد جامعه بیشتر است. به طور مثال اگر ۱۵۰هزار تا ۱۶۰هزار نفر در سال به سرطان مبتلا میشوند این میزان با کاهش مصرف دخانیات یک سوم میشود. هزینه درمان سرطان بسیار زیاد است و قیمت برخی داروهای سرطان حدود ۵۰۰ میلیون تومان در ماه است.
مسجدی در خصوص متوسط مصرف دخانیات گفت: متوسط مصرف دخانیات در کشور حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد است و شواهد حاکی از آن است که سهم این افراد از نظام سلامت نسبت به سایر افراد جامعه بیشتر است. به طور مثال اگر ۱۵۰هزار تا ۱۶۰هزار نفر در سال به سرطان مبتلا میشوند این میزان با کاهش مصرف دخانیات یک سوم میشود. هزینه درمان سرطان بسیار زیاد است و قیمت برخی داروهای سرطان حدود ۵۰۰ میلیون تومان در ماه است.
وی با بیان اینکه قانون جامع مبارزه با دخانیات در سال ۱۳۸۵ به تصویب رسید افزود: قانون جامع مبارزه با دخانیات ایران در سطح دنیا بسیار جامع است و آییننامهها و بخشنامههای فراوانی هم دارد. بهترین قوانین در کشور وضع میشود اما در حوزه اجرا دارای ضعف و در حوزه نظارت نسبت به اجرا ضعیفتر هستیم، حمایت، تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات براساس قانون جامع دخانیات ممنوع است، براساس ماده ۳ این قانون تمام تبلیغات دخانیات در فضای مجازی، شبکه نمایش خانگی و هر رسانه دیگر ممنوع است.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران همچنین گفت: آمارهای رسمی کشور در مطالعات انجام شده در سالهای ۹۶ و ۱۴۰۰ حاکی از آن است که استعمال دخانیات در دختران سن ۱۳ تا ۱۵ سال حدود ۱۳۵ درصد افزایش داشته است.
مسجدی با بیان اینکه بر فرآوردههای دخانی بر اساس ماده ۸ قانون جامع دخانیات میبایست ۱۰ درصد در هر سال افزایش یابد اظهار کرد: حدود ۲۰ سال از زمان تصویب قانون میگذرد اما مالیات محصولات دخانی به بهانه مبارزه با قاچاق افزایش نیافته است.
وی در خصوص مدت زمان تهیه سیگار در کشورهایی مانند آمریکا و کانادا گفت: مدت زمان تهیه سیگار در کشورهایی مانند آمریکا و کانادا حدود ۴۵ دقیقه است و تهیه ساندویچ حدود ۵ دقیقه است، اما تهیه سیگار در کشور ما به راحتی و در کوتاهترین زمان ممکن انجام میشود و این در حالی است که مثلا تامین نان سنگک در یک محله زمانبر است.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در خصوص ترفندهای شرکتهای دخانی برای افزایش مصرف گفت: شرکتهای دخانی ادعا میکنند که به دنبال سلامت مردم هستند و به همین دلیل کالاهایی مانند سیگار الکترونیک تولید میکنند. اگر ضرر و زیان سیگارهای الکترونیک از سیگارهای سنتی بیشتر نباشد از آن سیگارها کمتر نیست.
مسجدی با بیان اینکه ۸ تا ۸.۵ میلیارد تومان برای تهیه سیگار در کشور هزینه میشود گفت: متوسط قیمت یک سیگار ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان است. همچنین سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور طی هر سال تولید و مصرف میشود. مبلغی که برای تهیه سیگار هزینه میشود میلیاردها تومان سود است.
وی با بیان اینکه برخی کشورها برای ایجاد نسل بدون دخانیات تلاش میکنند توضیح داد: آمریکاییها مبارزه با دخانیات را از سال ۱۹۶۸ شروع کردهاند و این در حالی است که بیش از ۹۰ درصد تجارت و صنعت دخانیات را در اختیار دارند. بهترین سیگارهای دنیا، سیگارهای آمریکایی است و ما دغدغه شرکتهای دخانیاتی آمریکایی را داریم.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با انتقاد از کشت توتون در زمینهای کشاورزی گفت: اگرچه زمینهای کشاورزی میتوانند برای کاشت محصولات استراتژیک به کار گرفته شوند اما متاسفانه به زیر کشت توتون میروند.
مسجدی با بیان اینکه ۱۵ تا ۱۷ درصد جوانان سیگار استعمال میکنند گفت: بازیگران در آثار نمایشی به راحتی از محصولات دخانی استفاده میکنند و این در حالی است که خواهان افزایش مصرف نیستند اما باید بدانند که به میزان ۷۰ درصد بر جوانان اثرگذار هستند.
وی اظهار کرد: ۹ میلیون نفر در هر سال در جهان به دلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند. بررسیها بیانگر این است که در دوران پاندمی کرونا فقط ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادند. بررسی میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات و ابتلا به کرونا بیانگر این است که میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات از بیماری کرونا بیشتر است. یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از افرادی که به دلیل دخانیات جان خود را از دست میدهند، مصرف کننده محصولات دخانی نیستند و در مجاورت محصولات دخانی قرار گرفتند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در خصوص مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات در کشور توضیح داد: بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی هر یک میلیون نخ سیگار سبب مرگ یک انسان میشود. اگر ادعای شرکتهای دخانیاتی مبنی بر تولید ۷۰ میلیارد نخ در سال در کشور درست باشد ۷۰ هزار ایرانی به دلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند.
مسجدی در خصوص طرح «چهل پاد» توضیح داد: طرح چهلپاد با هدف کنترل مصرف دخانیات در میان مدارس و دانش آموزان اجرا میشود. ابتدا ۳۲ منطقه خطر را در نظر گرفتیم و سپس ۸ منطقه دیگر به این مناطق ۳۲گانه اضافه شد و در نهایت طرح چهلپاد ایجاد شد. این طرح ابتدا در ورامین و سپس رباط کریم و سپس در تهران اجرا شده است.
در ادامه شریف ترکمننژاد مشاور علمی جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در این نشست گفت: افرادی که از محصولات دخانی استفاده میکنند نسبت به سایر افراد ۱۰ سال کمتر عمر میکنند. شرکتهای دخانی با ترفندهای مختلف تلاش میکنند که میزان مصرف محصولات دخانی را افزایش دهند. شرکتهای دخانی با راهکارهای ۷گانه نسبت به افزایش مصرف محصولات دخانی اقدام میکنند.
همچنین نادر عسگری مشاور فنی جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در خصوص دود دست دوم دخانیات گفت: بررسیها بیانگر این است سالانه ۹ میلیون نفر به دلیل استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهند و یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از این افراد مصرف کننده محصولات دخانی نیستند بلکه در مجاورت دود دخانیات قرار گرفتهاند. مسئله دود دست دوم یک موضوع حق الناس به حساب میآید.
همچنین نادر عسگری مشاور فنی جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در خصوص دود دست دوم دخانیات گفت: بررسیها بیانگر این است سالانه ۹ میلیون نفر به دلیل استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهند و یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از این افراد مصرف کننده محصولات دخانی نیستند بلکه در مجاورت دود دخانیات قرار گرفتهاند. مسئله دود دست دوم یک موضوع حق الناس به حساب میآید.
وی در خصوص گرایش به مصرف دخانیات اظهار کرد: بررسیها بیانگر این است که سنین ۱۵ تا ۱۷ سالگی، بیشترین میزان برای تمایل مصرف دخانیات وجود دارد. نکته مهم و اساسی این است که میبایست پیش از این سنین نسبت به پیشگیری از مصرف دخانیات اقدام کنیم.
همچنین زهرا صدر مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با دخانیات ایران نیز در این نشست گفت: پویش «خانه بدون دخانیات» در هفته ملی بدون دخانیات به همت جمعیت مبارزه با دخانیات برگزار میشود. آمار و ارقام سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۹ بیانگر این است که یک فرد سیگاری در هر ۴ ثانیه جان خود را از دست میدهد.
وی در خصوص ورود سموم و ذرات دخانیات به خانه افزود: شما و ذرات دود دخانیات به لباسها میچسبد و از این طریق به خانهها وارد میشود که یک تهدید سلامت برای اهالی خانه به حساب میآید. همچنین کودکان برای خرید محصولات دخانی نباید به کار گرفته شوند. ایسنا
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/annM