زنگ خطر کاهش موالید در کشور
معاون امور اجرایی رییس جمهور ضمن هشدار نسبت به کاهش موالید در کشور و با بیان اینکه میزان تولدها در سال گذشته ۷.۴ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ کمتر بوده که زنگ خطری جدی است، در عین حال بر لزوم غربالگریهای استاندارد جنین در دوران بارداری تاکید کرد و آن را تضمینی برای خانواده سالم و همچنین فرزندآوری خواند.

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، محمدجعفر قائمپناه در همایش گرامیداشت روز ملی جمعیت که امروز ۲۹ اردیبهشت برگزار شد با بیان اینکه جمعیت زیربنای اصلی قدرت و اقتصاد کشور است گفت: جمعیت مسئلهای اهمیتدار برای حفظ هویت ملی و آینده روشن برای جمهوری اسلامی ایران به حساب میآید.
معاون رئیسجمهور در خصوص توجه کشورهای پیشرفته به موضوع جمعیت گفت: کشورهای پیشرفته درصد قابل توجهی از اعتبارات خود را برای رشد جمعیت و جذب جمعیت جوان اختصاص میدهند چرا که میان جمعیت و توسعه اقتصادی رابطه وجود دارد.
وی با اشاره به بیانات و هشدارهای مقام معظم رهبری در خصوص کاهش جمعیت افزود: ایشان سیاستهای کلی جمعیت را به منظور حفظ منافع ملی و جلوگیری از بحرانهای فرهنگی و اجتماعی در سال ۱۳۹۳ ابلاغ کردند. مقام معظم رهبری خانواده را در سیاستهای ابلاغی محور قرار دادند و بر این موضوع تاکید کردند.
قائمپناه در خصوص آمار و ارقام مربوط به جمعیت گفت آمار و ارقام سال گذشته مربوط به جمعیت لزوم تحول جدی در سیاستها و نگرشها را نمایان میکند. نرخ باوری کل کشور به ۱.۴۴ کاهش یافته و این در حالی است که این نرخ برای حفظ تعادل جمعیت میبایست ۲.۱ باشد، تعداد تولدها به کمتر از یک میلیون در سال کاهش یافته، تعداد تولدها به ۹۷۹ هزار تولد رسیده و این میزان ۷.۴ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. آماری که برای نخستین بار در تاریخ معاصر کشورمان رقم خورده و یک زنگ خطر جدی به حساب میآید.
معاون امور اجرایی رییس جمهور با اشاره به آمار و ارقام میزان موالید در کشور گفت: آمار و ارقام بیانگر ورود به کاهش جمعیت مولد و حرکت به سوی سالخوردگی جمعیت است. اگر این روند متوقف نشود آثار مخرب آن طی دهههای آینده غیرقابل جبران است، سهم سالمندان از جمعیت ۱۰.۴ درصد است، جمعیت سالمندان کشور به ۲۶.۵ درصد طی ۲۵ سال آینده میرسد و این هشدار وجود دارد که ایران به سالمندترین کشور منطقه در آن بازه زمانی تبدیل شود.
وی با اشاره به سیاستها در حوزه تسهیل ازدواج و فرزندآوری خاطرنشان کرد: برنامههای حمایتی از خانواده، تسهیل ازدواج، فرزندآوری و برنامهریزیهای بلند مدت طی سالهای گذشته جزو اولویتهای اصلی نظام حکمرانی به منظور عبور از چالش سالخوردگی جمعیت بوده است. در این زمینه اگرچه عزم حاکمیت لازم است ولی کافی نیست.
قائمپناه با بیان اینکه «امید به آینده» مهمترین عامل برای تصمیم گیری خانوادهها در زمینه فرزندآوری است تصریح کرد: هنگامی که خانوادهای امیدوار باشد با عشق و شور بیشتری برای گسترش خانواده تلاش میکند. به طور قطع امید در جامعه فقط با شعار محقق نمیشود و نیازمند اقدامات عملی مانند ثبات اقتصادی، بهبود معیشت، اشتغالزایی، افزایش امنیت شغلی، توسعه خدمات سلامت مادر و کودک و توسعه زیرساختهای آموزشی برای نسل آینده است.
قائمپناه با بیان اینکه «امید به آینده» مهمترین عامل برای تصمیم گیری خانوادهها در زمینه فرزندآوری است تصریح کرد: هنگامی که خانوادهای امیدوار باشد با عشق و شور بیشتری برای گسترش خانواده تلاش میکند. به طور قطع امید در جامعه فقط با شعار محقق نمیشود و نیازمند اقدامات عملی مانند ثبات اقتصادی، بهبود معیشت، اشتغالزایی، افزایش امنیت شغلی، توسعه خدمات سلامت مادر و کودک و توسعه زیرساختهای آموزشی برای نسل آینده است.
معاون امور اجرایی رییس جمهور در خصوص مهمترین ماموریت دولت چهاردهم گفت: برطرف کردن موانع و تقویت وفاق و انسجام در کشور از مهمترین ماموریتهای دولت است. رشد و جوانی جمعیت در یک محیط منسجم و همدل محقق میشود.
وی با اشاره به تجارب گذشته افزود: مهم آن است که در مسیر سیاستهای جمعیتی میبایست از رویکرد غیرعلمی و ضدعلمی فاصله گیریم. درگذشته راهکارهایی به نام افزایش جمعیت آزموده یا پیشنهاد شد اما این راهکارها نه تنها کمکی به بهبود وضعیت جمعیتی نکرد بلکه میتوانست آسیبهای جدی به سلامت مادران وارد کند.
قائمپناه ادامه داد: برخی با هدف افزایش فرزندآوری در سالهای اخیر به دنبال محدودیت یا ممنوعیت غربالگری جنین بودند. این رویکرد به طور کامل با اصول علمی، پزشکی و حقوق بنیادین خانوادهها مغایرت دارد. سیاستهای از این دست نه تنها به افزایش جمعیت کمک نمیکند که با تحمیل هزینهها به خانوادهها اثر معکوس دارد، غربالگریهای استاندارد، مشاورههای ژنتیک و حمایت اجتماعی و اقتصادی از خانوادهها نه تنها سلامت خانواده را تضمین میکند بلکه مشوق فرزندآوری نیز محسوب میشوند.
معاون امور اجرایی رییس جمهور گفت: آحاد جوان در سن باروری میبایست باور کنند که داشتن فرزند یک نیاز و ضرورت فیزیولوژیک و انسانی است. آن دسته از سیاستهای جمعیتی موثر هستند که با احترام به حقوق خانوادهها و تشویق به فرزندآوری از طریق بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شکل گیرد.
وی در پایان در خصوص فرهنگ سازی در زمینه افزایش جمعیت و فرزندآوری اظهار کرد: ایجاد فرهنگ فرزندآوری و تقویت نهاد خانواده نه تنها به کمکهای دولتی بلکه به حمایت مردم نیز نیاز دارد. نخبگان، اهالی فرهنگ، رسانهها و اندیشمندان وظیفه دارند ضمن اطلاع رسانی و فرهنگسازی در حوزه جمعیت اهمیت جمعیت را برای مردم بازگو کنند و به گوش آنها برسانند. آسیب دیدن نهاد خانواده مهمترین عامل پیری جمعیت است.
پایان پیام/
https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/7aWl