پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
سالی ۶۰۰۰ عضو قابل اهدا خاک می‌شود
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، کتایون نجفی زاده به مناسبت روز ملی اهدای عضو گفت: به لطف فتوای حضرت امام خمینی «ره» در سی و یکم اردیبهشت‌ماه سال 1368موانع پیوند عضو در ایران برداشته شد و مدتی بعد این اقدام در کشور آغاز شد.

رتبه اول ایران در پیوند عضو در آسیا رتبه 31 در جهان

مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان ادامه داد:‌ در حال حاضر ایران رتبه اول پیوند عضو در آسیا و رتبه سی و یکم پیوند عضو را بین کشورهای جهان دارد.

پیوند عضو از افراد زنده نیز انجام می‌شود؟

وی با اشاره به این‌که اهدای عضو از افراد دچار مرگ مغزی انجام می‌شود افزود: پیوند عضو از فرد زنده نیز تنها در مواردی که نیاز به پیوند کلیه یا کبد وجود دارد انجام می‌شود. البته در این زمینه نیز باید ژنتیک دهنده و گیرنده نزدیک به هم و سایز بدن مشابه یکدیگر باشد زیرا در غیر این صورت طول عمر پیوند ممکن است کاهش یابد.

آگهی‌های فروش اعضا صحت ندارند

نجفی زاده گفت: آگهی‌هایی که در فضای مجازی و خیابان‌ها درباره فروش اعضای بدن مشاهده می‌شود صحت ندارند و ممکن است کلاهبرداری باشند یا گاهاً برخی افراد به دنبال دریافت پول یا جلب ترحم دیگر افراد هستند که اقدام به انتشار چنین آگهی‌هایی می‌کنند.

پیوند قرنیه از فرد زنده امکان‌پذیر نیست

مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با ارائه مثالی ادامه داد: آگهی‌هایی که درباره فروش قرنیه وجود دارد کذب است زیرا پیوند قرنیه از فرد زنده در سیستم درمانی به هیچ عنوان انجام نمی‌شود چرا که برداشتن قرنیه باعث نابینا شدن فرد می‌شود.

پیوند عضو رایگان انجام می‌شود؟

وی با بیان این که تمامی هزینه اهدای عضو و پیوند توسط وزارت بهداشت تأمین می‌شود تصریح کرد: این اقدام مثبت باعث شده که تمامی بیماران نیازمند عضو به‌طور یکسان از پیوند بهره‌مند شوند. این درحالی است که در بسیاری از کشورهای دیگر، هزینه پیوند بر عهده گیرنده عضو است که ممکن است چنین سیاست‌هایی باعث شود افراد فقیرتر از دریافت عضو محروم بمانند.

کما با مرگ مغزی تفاوت دارد

نجفی زاده گفت: گاهاً ممکن است مردم مرگ مغزی را با کما اشتباه بگیرند اما این دو مسئله با هم تفاوت دارند، اگر ضربه به سر وارد شود فشار داخل جمجمه به شدت افزایش می‌یابد و رگ‌هایی که از گردن وارد جمجمه شده‌اند تا خون‌رسانی به مغز و ساقه مغز را انجام دهند بسته می‌شوند. نتیجه این انسداد این است که سلول‌های مغز و ساقه مغز می‌میرند و عملکردشان از بین می‌رود. این در حالی است که در کما ساختمان مغز سالم است ولی به درستی کار نمی‌کند اما در مرگ مغزی به دلیل تخریب سلول‌ها هیچ امکانی برای بازگشت وجود ندارد. به طوری که اگر سه روز پس از مرگ مغزی جمجمه را باز کنیم، تنها با یک ماده متعفن مواجه خواهیم شد و اثری از مغز در جمجمه نمی‌بینیم.

مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان ادامه داد: مواد سمی که از بافت مرده مغز ترشح می‌شوند وارد رگ‌ها می‌شوند و در تمام بدن گسترش می‌یابند و بنابراین از چند دقیقه تا نهایتاً دو هفته پس از وقوع مرگ مغزی ارگان‌های بدن فرد از کار خواهند افتاد و بنابراین نگهداری یک فرد دچار مرگ مغزی ممکن نیست. در چنین شرایطی با استفاده از روش‌های پزشکی و برقرار شدن جریان خون در بدن فرد دچار مرگ مغزی شرایط فراهم می‌شود که اعضای بدن فردی که دچار مرگ مغزی شده فاسد نشوند اما به دلیل آن که عملکرد مغز از بین رفته فرد دیگر به زندگی برنمی‌گردد ولی بدن فرد قابلیت برداشت اعضا برای اهدا به دیگر بیماران نیازمند عضو پیوندی را خواهد داشت.  

وی افزود: اگر اهدای عضو در ساعات اولیه انجام شود تعداد اعضای بیشتری قابل برداشت و اهدا خواهند بود، هرچقدر که خانواده دیرتر رضایت بدهند، اعضای کمتری قابل استفاده خواهند بود، برای انجام فرآیند اهدای عضو، نیاز به اخذ رضایت از خانواده فرد مرگ مغزی وجود دارد،‌ در این صورت فرآیند مرگ مغزی برای اعضای خانواده فرد، توضیح داده می‌شود و در صورت اعلام رضایت خانواده اقدام به جمع‌آوری و برداشتن اعضا می‌شود.

سالانه اعضای 1000 نفر از مرگ‌مغزی‌ها اهدا می‌شود

نجفی زاده با بیان این که سالانه حدود 3000 مرگ مغزی مناسب برای پیوند در کشور رخ می‌دهد که در حدود 1000 مورد اهدای عضو انجام می‌گیرد گفت: خانواده 2000 نفر از افرادی که سالانه دچار مرگ مغزی می‌شوند به هر دلیل رضایت به اهدای عضو نمی‌دهند این در حالی است که هر فرد مرگ مغزی 8 عضو قابل اهدا دارد که شامل قلب، دو کلیه، لوزالمعده، ریه‌ها، روده، کبد و بافت‌های بدن است.

سالی 6000 عضو قابل اهدا خاک می‌شود

مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان تصریح کرد: طبق آمارهای موجود سالانه حداقل 6000 عضو سالم و قابل اهدا که در صورت رضایت خانواده‌ها می‌توانست به نجات جان بیماران کمک کند، به خاک سپرده می‌شوند و از دست می‌روند.

مرگ سالانه تا 4000 بیمار نیازمند عضو در کشور

وی اظهار کرد: سالانه حدود 3 تا 4 هزار نفر از افراد نیازمند عضو به دلیل نرسیدن عضو پیوندی جان خود را از دست می‌دهند در حالی که اگر 6000 عضو سالم ذکر شده اهدا شود، همه این افراد می‌توانند به زندگی برگردند.

25000 نفر در صف پیوند عضو

نجفی زاده با بیان این که بیش از 25 هزار بیمار در صف پیوند عضو در کشور داریم توضیح داد: این بیماران هر لحظه در حال زجر کشیدن و در انتظار تماسی هستند که به آن‌ها گفته شود، اهداکننده‌ای پیدا شده که اعضایش برای آن‌ها مناسب است. 

تأیید مرگ مغزی توسط تیم متخصصین انجام می‌شود

مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با تأکید بر این که برای تایید مرگ مغزی در ایران چهار نفر پزشک شامل متخصص مغز و اعصاب، جراح مغز و اعصاب، متخصص داخلی و متخصص بیهوشی باید فرد را بررسی کنند گفت: در نهایت نیز یک پزشک قانونی باید تاییدیه این چهار نفر را بررسی کند. به همین دلیل است که امکان اشتباه در تشخیص مرگ مغزی وجود ندارد.

چطور کارت اهدا بگیریم؟

وی افزود: مردم برای دریافت کارت اهدای عضو می‌توانند کد ملی خود را به شماره 3432 پیامک کنند در این صورت کارت اهدای عضو برای آن‌ها صادر و تصویر آن برای افراد ارسال می‌شود و دیگر نیازی به مراجعه حضوری وجود ندارد. 

چرا دریافت کارت اهدای عضو مهم است؟

نجفی زاده با اشاره به اهمیت دریافت کارت اهدای عضو در همه افراد جامعه تصریح کرد: ما توصیه می‌کنیم که همه افراد کارت اهدای عضو داشته باشند و یا به خانواده‌های خود اعلام کنند که نظرشان درباره اهدای عضو چیست زیرا مطالعات بیانگر این است که اعلام رضایت به اهدای عضو یا دارا بودن کارت اهدا تأثیر بسزایی در رضایت خانواده‌ها برای اهدای اعضای بدن فرد مرگ مغزی دارد. 

درج نشان اهدای عضو روی گواهینامه‌های رانندگی

به گزارش تسنیم مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان در پایان اضافه کرد: اخیراً در پی رایزنی‌های صورت گرفته و موافقت رئیس پلیس راهور در هنگام دریافت یا تمدید گواهینامه رانندگی از افراد سوال می‌شود که آیا تمایل دارند نشان اهدای عضو بر روی گواهینامه‌شان درج شود یا خیر، اگر فرد تمایل داشته باشد یک قلب کوچک به عنوان نشان اهدا روی گواهینامه‌اش قرار می‌گیرد. این اقدام هنوز برای افرادی که قبلاً گواهینامه داشته‌اند اجرایی نشده و در حال مذاکره با پلیس راهور برای اجرایی کردن آن هستیم.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/xTX4