پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
ویروس کرونا صرفاً صدرنشین است، اما زیاد نیست
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، این موضوع شاید به معنای زنگ خطری برای جامعه و نشانی از ورود و شیوع بیماری عجیبی در جامعه باشد. اما آنچه در واقعیت این گزارش منتشر شده است به معنای رشد فزاینده و شیوع این بیماری‌ها به شکل خطرناکی نیست. ویروس کووید که بیش از دو سال جامعه ما را درگیر کرده بود از بین نرفته و هر چند وقت یک‌بار سویه جدید و جهش‌یافته‌ای از خود را بروز می‌دهد و افرادی به آن مبتلا می‌شوند، اما این سویه جدید و درگیر شدن افراد جامعه با آن مانند اتفاق سال 98 و شیوع گسترده بیماری کرونا نیست و بسیار کمرنگ‌تر است.

در حال حاضر بیماری واگیر دار شدیدی در راه ایران نیست و فصل تابستان، فصل شیوع چنینی بیماری‌هایی نیست. طبق گزارش منتشرشده صدرنشینی کرونا در صدر این گزارش درست است، اما باید به آمار‌های این گزارش توجه داشت. اگر به تعداد مبتلایان و بررسی‌های ارائه‌شده در این گزارش دقت کنید متوجه می‌شوید تعداد مبتلایان به کرونا بسیار ناچیز است و عملاً کرونا هم مانند سایر ویروس‌ها صرفاً وجود دارد و شیوع چندان خطرناکی ندارد.

ویروس کرونا صرفاً صدرنشین است و زیاد نیست

افشین منیری متخصص بیماری‌های عفونی در خصوص نرمال بودن روند شیوع بیماری‌ها گفت: چند ماهی است که ویروس کرونا در رأس بیماری‌های ویروسی‌ای است، البته درصد آن‌ها چندان زیاد نیست. این روند شیوع کرونا روند افزایش هولناکی ندارد که ما بخواهیم بگوییم که مجدداً شیوع وحشتناک این ویروس صورت گرفته است. در حال حاضر تقریباً می‌توان گفت که از دی‌ماه سال گذشته تا به الان فرایند این ویروس در روند 6/7 درصد، 6 درصد و حوالی این میزان در بین سایر بیماری‌ها و شیوع آن بوده است که یک‌میزان و مقداری کاملاً نرمال و طبیعی برای یک ویروس است.

وی افزود: ویروس دیگری مثل آنفلوآنزا را هم داریم که دیگر الان فصل شیوع آن و فراگیرشدنش نیست و تقریباً فروکش کرده است و معمولاً در فصل پاییز شروع می‌شود و نهایتاً تا اواخر فروردین ادامه دارد. به همین جهت در این فصل آمار ابتلا به آنفلوآنزا کاهش یافته است تا کرونا بتواند نسبت به آن رشد بیشتری نشان دهد. گزارش‌هایی که الان منتشر می‌شود فرقی با روند طبیعی هرساله شیوع بیماری‌‌ها ندارد و تقریباً هر سال روند شیوع بیماری‌های واگیردار به همین شکل است.

این متخصص بیماری‌های عفونی ادامه داد: این گزارش‌ها نشانی از تغییر آنی و شیوع یکباره و به طور غیرعادی را گزارش نمی‌دهد. یک‌سری ویروس‌ها و گزارش‌های مربوط به آن‌ها صرفاً حاصل و برخاسته از ویروس‌های آزمایشگاهی است. یعنی این ویروس‌ها در داخل آزمایشگاه‌ها بررسی می‌شوند و در آزمایشگاه برخی ویروس‌ها نسبت به ویروس‌های دیگر آمار بیشتری دارند و این به معنای وجود زیاد آن بیماری در سطح جامعه نیست.

ویروس‌ها تحت کنترل هستند

منیری با اشاره به فرایند کنترل‌شدن ویروس کرونا گفت: یک روز ویروس کرونا یک پدیده ناشناخته بود که جامعه پزشکی پیش‌بینی مواجهه با چنین ویروسی را نداشت و با ورود یکباره بخش زیادی از جهان را به طور سریع تحت‌تأثیر و شیوع خودش قرار داد و مدت زمان زیادی طول کشید تا جامعه پزشکی جهان بتواند برای آن راه‌حلی پیدا کند و آن را مهار کند. خود ویروس‌ها و مخصوصاً ویروس کرونا تمایل به تغییر ژن و پیشرفت‌ دارد اما این تغییر خیلی شدید و وخیم نیست.

وی اضافه کرد: امروز این ویروس دیگر غیرقابل‌پیش‌بینی و غیرقابل‌مهار شدن نیست، شاید هر چند وقت یک‌بار سویه‌های جدیدی یا حالت‌های جدیدی را از خود نشان بدهد اما دیگر کاملاً خارج از محدوده کنترل نیست و نسبت به آن شناخت خوبی داریم هرچند که مهار آن مقداری زمان‌بر باشد. گردش ویروس و شکل‌گیری ویروس‌های سطحی در سطح جامعه هر سال وجود دارد و پدیده جدید و عجیبی نیست.

خیلی از بیماری‌ها ریشه‌کن شده‌اند، اما کرونا ریشه‌کن نشده است

این متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به ازبین‌نرفتن کامل کرونا و وجود داشتن آن گفت: خیلی از ویروس‌ها بعد از موج شدیدی که دارند و کم‌کم برای آن‌ها واکسن ساخته می‌شود ریشه‌کن می‌شوند. به طور مثال آبله به طور کامل ریشه‌کن شده است و واکسیناسیون فراگیری که انجام شده برای این بیماری توانسته این بیماری را در کشور ریشه‌کن کند. یا همچنین فلج اطفالف واکسیناسیون چندمرحله‌ای و فراگیری هم که برای این بیماری انجام شد باعث شد که این بیماری کاملاً ریشه‌کن شود.

منیری تصریح کرد: این ریشه‌کن شدن به معنای نبود حتی یک عدد هم نیست. در برخی موارد و برخی ویروس‌ها مثل آبله یا فلج اطفال گا‌هی از طریق کشور‌های اطراف که واکسیناسیون با کیفیت پایین‌تری انجام شده یا اصلاً نشده است، این بیماری مجدداً در کشور وارد می‌شود. برخی بیماری‌ها هستند که به دلیل واکسن خاصی که دارند و یا بعضاً بعد از واکسن زدن روی برخی بدن‌ها آنتی‌بادی تشکیل نمی‌شود، اینها کماکان وجود دارند و ریشه‌کن نشده‌اند، اما تعداد ابتلا به آن در مقایسه با گذشته بسیار کمتر شده است. مواردی هم اصطلاحاً تک‌گیر وجود دارد که با اینکه برخی بیماری‌ها ریشه‌کن می‌شود، اما در تعداد انگشت‌شمار باز هم ابتلا در طول سال وجود دارد که البته این در کل جهان وجود دارد و نه فقط در کشور ما و پدیده‌ای طبیعی است.

راه‌حل فقط مراقبت است

وی در خصوص راه‌حل مقابله با ابتلا به بیماری‌ها افزود: بسیاری از آمار فوت‌شدگان در اثر این بیماری‌ها مربوط به سالمندان و کسانی است که در معرض بیماری هستند یا بیماری سختی دارند. یعنی در میان مردم عادی که رنج نرمالی از توانایی جسمی و قدرت بدنی را دارند این مرگ‌ومیرها اتفاق نمی‌افتد. راه‌حل همین است که کماکان بهداشت رعایت شود. فاصله‌های اجتماعی رعایت شود. افراد مسن در معرض خطر قرار نگیرند و کسانی که بیمار هستند در اجتماعات و مکان‌های عمومی و محل کار حاضر نشوند.

گزارش منتشرشده غلط نیست، اما صحبت‌های راجع‌به آن غلط است

علیرضا ناجی مسئول مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری در مورد گزارش اخیری که منتشر شده است و در آن کرونا در صدر بیماری‌ها است گفت: گزارشی که از مرکز بیماری‌های واگیر دار وزارت بهداشت منتشر شده است خبر اشتباه و غلطی نیست اما نوع تعبیر‌ها و برداشت‌هایی که از آن منتشر می‌شود غلط است. این خبر‌ها نیاز به اصلاح دارد. این خبر که ما در ایران و در حال حاضر درصد بالایی از شیوع بیماری‌های تنفسی را داشته باشیم و این بیماری‌ها در حال فراگیر شدن باشند درست نیست.

وی افزود: این مطالعه و گزارش آماری جدیدی که برای تیر ماه منتشر شده است از سوی وزارت بهداشت، 104 نمونه را که از دانشگاه‌های مختلف جمع‌آوری و بررسی کرده است نشان می‌دهد که کرونا در حال حاضر به نسبت سایر ویروس‌ها در صدر آمار ابتلا قرار گرفته است و به نسبت سایر ویروس‌ها شیوع بیشتری دارد. بعد از رینو ویروس‌ها و بعد هم سایر ویروس‌ها. تا به اینجای آمار درست است. اما باید توجه داشت که این آمار صرفاً یک آمار محیطی است برای اینکه جامعه پزشکی متوجه بشود که در محیط جامعه چه ویروس‌هایی وجود دارد و با چه کیفیتی هستند. این به معنای شیوع این بیماری‌ها نیست و تعداد ابتلا هم بسیار پایین است. در حال حاضر اصلاً در خیز بالایی از ویروس‌های تنفسی نیستیم و اینکه الان کرونا در صدر قرار گرفته است نسبی است و در میان بقیه نمونه‌ها صدرنشین است. این نمونه هم از میان بیماران حاد تنفسی است نه در میان مردم عادی و غیربیمار.

کرونا در فروکش‌کردن سایر ویروس‌ها توانسته اول شود

مسئول مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری ضمن اشاره به عادی بودن روند کرونا و افزایش نداشتن آن به طور غیرنرمال گفت: رینو ویروس‌ها و آنفلوآنزا معمولاً در فصل پایانی تا اوایل بهار پررنگ هستند و مبتلا‌های بسیاری دارند. در عید نوروز درصد ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا افزایش یافته بود و رفته‌رفته در ماه‌های بعدی این میزان کاهش پیدا کرد. این فرایند کاهشی تا به امروز ادامه پیدا کرد، تا امروز این بیماری‌ها در تابستان فروکش کند و جایشان را کرونا بگیرد. باز هم می‌بینیم که کرونا افزایش چشمگیری نداشته است و فروکش‌کردن سایر بیماری‌ها باعث بالا آمدن کرونا شده است. رینو ویوس‌ها هم به همین شکل مثل سرماخوردگی هستند و در این فصل چندان شیوع ندارند.

زائران کربلا باید مراقبت کنند

ناجی با اشاره به فصل پیش رو و همچنین پیاده‌روی اربعین گفت: در پیش روی ما ماه شهریور و بعدش هم پاییز است. این ماه و فصل بعد از آن همیشه آمار مبتلا شدن به بیماری‌ها زیاد است و ویروس‌های جدیدی در این ماه‌ها به وجود می‌آیند یا سویه‌های جدیدی از بیماری‌های سابق بروز پیدا می‌کند. مضاف بر این در ماه پیش رو پیاده‌روی اربعین را در پیش داریم و میلیون‌ها زائر از ایران به این زیارت مشرف می‌شوند و زائران بسیار زیادی از کشور‌های دیگر هم در این مسیر حضور دارند. همچنین این مسیر و حرم‌های نجف و کربلا بسیار شلوغ است و چنین اجتماعاتی بدون بیماری نخواهد بود. به همین جهت باید در این مسیر مراقبت‌های بسیاری انجام شود و بعد از بازگشتن زائران از کربلای معلی تا چند روز مراقبت کنند که اگر به بیماری‌ای مبتلا شده‌اند، این بیماری به دیگران سرایت نکند. حج هم به همین شکل است.

واکسن‌های قدیمی توان مقابله با ویروس‌های جهش‌یافته را ندارند

وی با اشاره به اهمیت تولید و واردات واکسن افزود: باید توجه داشته باشیم که ممکن است در ماه‌های آینده با موج جدیدی از بیماری‌ها مواجه شویم. در سال گذشته واردات واکسن آنفلوآنزا کم بود و پاسخگوی تعداد بیماری جامعه ما نبود. واکسن‌های تولید داخل هم متأسفانه مورد استقبال مردم قرار نمی‌گیرد، حتی گاهی کادر درمان هم تمایلی به استفاده از واکسن‌های داخلی ندارند. خب برای واکسن‌های داخلی زحمت بسیاری کشیده می‌شود و اگر این واکسن‌ها واقعاً کارایی دارد باید تبلیغ و معرفی‌کردن این واکسن‌ها در سطح جامعه به نحوی باشد که مردم هم از آن استفاده کنند.

مسئول مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری تاکید کرد: این یکی از وظایف وزارت بهداشت است که این اطمینان را به مردم بدهد واکسن‌های تولیدشده واکسن‌هایی با کیفیت مناسب است. این هم بیراه نیست که واکسن‌های خارجی به‌هرحال سال‌های زیادی است که در حال تولید هستند و امتحان خود را پس داده‌اند و بهتر است که حداقل برای بیمار‌هایی که واقعاً در خطر هستند مقدار مناسبی واکسن وارد شود تا این بیماران در سلامت باشند.

واکسن کرونای قدیمی برای کرونای جدید کاربردی ندارد

ناجی با اشاره به اینکه ویروس کرونا جهش ‌یافته و واکسن‌های قدیمی دیگر کارایی ندارد گفت: وضعیت واکسیناسیون و فرایند ازبین‌رفتن ویروس در مورد بیماری کرونا فرق دارد. برای بیماری کرونا یک‌بار واکسن تولید شد و باعث شد که این بیماری بالاخره بعد از حدود سه سال کمرنگ بشود و آن فاجعه چند سال گذشته بالاخره جمع شود. اما بعد از آن این ویروس از بین نرفت. وجود داشت و هر بار و هر چند وقت یکبار سویه جهش‌یافته و پیشرفته‌تری از آن بروز پیدا می‌کند و هنوز هم از بین نرفته است.

وی افزود: واکسن تولیدشده بر مبنای شناخت از ویروس کووید نخستین بود و روی سویه‌های جدید و جهش‌یافته این بیماری تأثیری ندارد و نمی‌تواند با آن‌ها مقابله کند. به همین دلیل نیاز است واکسن‌های جدید تولید شود و یا راه‌حل و راه مقابله دیگری با این بیماری شناسایی شود. درست است که فرایند‌های جدید به وجود می‌آید ولی این بیماری‌ها و ویروس‌های جدید عجیب‌وغریب نیستند و فاجعه‌ای در راه نیست. واکسن‌های سابق دیگر کارایی ندارند و یا باید واکسن جدید با فرمول جدید وارد شود و یا برای تولید این واکسن‌ها در داخل کشور تصمیم‌گیری شود.

ویروس جدیدی در راه ایران نیست

مسئول مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری گفت: وضعیت جهانی در حال رصد شدن است و وضعیت خطرناکی وجود ندارد، اگر در سطح جهانی نگاه کنیم و به آن‌ها توجه داشته باشیم و آن‌ها را در داخل کشور هم رد‌یابی کنیم متوجه می‌شویم که برخی ویروس‌ها وجود دارند و شاید تعداد شیوع آن‌ها هم در سطح جهان گا‌هی بالا برود. اما این افزایش ویروس‌ها در کل کشور به این شکل نیست که باعث فاجعه انسانی شود و مثل موج همه‌گیر جهانی ویروس کرونا باعث شود جامعه جهانی پر شود از این ویروس و بیمارستان‌ها شلوغ شوند و همه مردم در معرض ابتلا باشند. این ویروس‌ها هنوز به آن مرحله نرسیده‌اند اما وجود دارند و باید به آن‌ها توجه خاص داشت که بتوان آن را کنترل کرد. روزنامه فرهیختگان

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/nu5Z