پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
طرح فی فورسرویس، یک طرح فسادآمیز و منسوخ شده است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، امین بلوچ زهی در خصوص مشکلات نظام پرداخت در سیستم وزارت بهداشت، گفت:  این نابسامانی ها و چالش های پرداخت در نظام سلامت معلول هستند، در واقع علل آن را باید در ساختار تک صنفی این وزارت خانه باید جست.

این کارشناس اتاق عمل ادامه داد: با توجه به ساختار شبکه عنکبوتی و با توجه به لابی های موثر در محاکم قانونی، اجرایی و قضایی، از هر راهکار کارشناسی شده و اصولی که به منافع کلان فعلی  گروه اقتدار حاکم بر صدر تا ذیل مجموعه آسیب وارد کند و موقعیت اجتماعی آنها در جامعه را ابتر و ناکام بگذارد، جلوگیری میکنند.

وی افزود: جامعه ی منتقد می بایست مانند قطره آب بر سنگ خارا، مستمر و مداوم با نقد رویه ها و برنامه های غیر اصولی و غیر کارشناسی شده و ساختار ناموزون مجموعه‌ تحت مدیریت این گروه خاص را با افزایش  آگاهی افکار عمومی، عمل نماید، مشکل اصلی  نظام پرداخت  سیستم سلامت به سیستم های منسوخ فی فور سرویس یا کتاب کدهای کالیفرنیا که برای هر خدمتی کد مشخصی تعریف کرده است بنام k خدمت بازمیگردد.

بلوچ زهی گفت: این سیستم برای نخستین  بار در آمریکا ابداع و تا چندین سال اجرا شد اما از آنجاییکه فساد آمیز بودن آن به اثبات رسید، منسوخ شد و تاکنون چندین سیستم پرداختی دیگر هم امتحان شده است اما متاسفانه در ایران هنوز از همان سیستم منسوخ شده که هر ساله بروز هم میشود و کدها تغییر می‌کنندو همچنین تعرفه کدها هم هر ساله افزایش پیدا میکند، استفاده می شود.

این کارشناس اتاق عمل تصریح کرد: فی فور سرویس قطعا عادلانه نیست، چرا که کار پزشکی، تیم ورکی محسوب می شود، منظور از تیم ورکی بودن کار پزشکی این است که  یک تیم چند نفره در حال سرویس دهی به بیمار از بدو ورود تا ترخیص هستند و بسته به پارامترهای خاص، افرادی در سطوح مختلف عمومی و تخصصی خدمات ارائه می‌دهند که همگی در درآمد زایی و  خدمت رسانی شریک هستند.

وی اضافه کرد: با توجه به تیم ورکی بودن کار پزشکی، درآمدی که از خدمات دریافت می شود،  ۶۰ درصد از آن به یک نفر از تیم و 40 درصد باقیمانده به کل کارکنان آن مجموعه با اضافه سهم سازمان پرداخت می شود که قطعا عادلانه نیست.

بلوچ زهی اظهار کرد: جایگزین مناسب در نظام پرداخت سلامت باید پرداخت ثابت یا سیستم سرانه ای باشد، سیستم DRG که وزیر بهداشت به دنبال اجرای آن است به دلیل این که مسئولین وزارت بهداشت جز این قشر خاص محسوب میشوند به دنبال مصادره این طرح به نفع خود خواهند بود. 

این کارشناس اتاق عمل با اشاره به این که پزشک، پرستار و یا سایر سطوح درمان جزو مشاغل حاکمیتی به شمار می روند، بنابراین باید در استخدام دولت باشند و پرداخت حقوق و مزایای آنها طبق قانون مدیریت خدمات کشوری  انجام شود، تاکید کرد: با شروع تحریم ها مبالغ پرداختی به پزشکان ریزش قابل توجهی داشته است که با توجه به این امر پزشکان با سابقه با این مبالغ رضایت نداشته و اکثریت به سمت بخش خصوصی سوق یافته اند و بخش اعظم پزشکان در بخش  دولتی را پزشکان طرحی تشکیل می‌دهند که هنوز از فرایند های پرداختی اطلاعات دقیقی ندارند.

وی یادآور شد: مسئولین وزارت بهداشت برای پزشکان مناطق محروم  سقف  تا ۶۰ میلیون تعیین کرده اند  که البته بازهم تبصره هایی وجود دارد و باتوجه به تک تخصصی و تک نفره بودن آنها در این مناطق و افزایش سقف کارکرد آنها تا صد و اندی هم  پرداختی وجود  دارد. بنابراین با تشدید تحریم ها قطعا نظام سلامت باید  در حوزه پرداختی ها، پوست اندازی کند و البته خوشبختانه رویکرد وزیر جدید هم به همین صورت است.

بلوچ زهی ادامه داد: برای رفع مشکل نظام پرداخت در سیستم بهداشت و درمان این است که، در اولین اقدام دولت و مجلس، پزشکان را موظف به رعابت قانون کرده و دوم اینکه سهمیه دانشگاه های علوم پزشکی را افزایش داده تا  پزشک و متخصص به تعداد کافی تربیت شود زیرا ما از نسبت نرم منطقه  در تعداد پزشک برای جمعیت بسیار فاصله داریم، بنابراین  وزارت بهداشت و بخصوص دولت باید در وهله نخست این خلأ را پر کنند  زیرا حاکمیت برای تربیت این قشر هزینه‌های گزافی را متحمل شده است که با هدف بر طرف نمودن خلأهای بهداشتی و درمانی بوده است بنابراین پزشکان هم نباید خود را تافته جدا بافته تصور کنند و این امر سیاست بلند مدت خواهد بود.

این کارشناس اتاق عمل تاکید کرد: در کوتاه مدت برای کیفیت بخشی به خدمات باید نظام بیمه ای ما با قدرت و برنامه وارد کار شود و با گاید لاین های بالینی درصدد نظارت بر رفتار پزشکان برآید که با رعایت این موارد قطعا به نتیجه مطلوب دست خواهیم یافت.

وی خاطرنشان کرد : محدودیت منابع وجود دارد لذا این محدودیت قطعا بالاجبار در هزینه کرد ها هم اثر خود را به نمایش می‌گذارد و پرداخت به پزشکان هم هزینه کرد محسوب می‌شود  ولی تنها راهکار نیست، بنابراین برای رفع آن می بایست راهکارهایی دیگر ازجمله نظارت بر بخش دارویی و تجهیزاتی، تعدیل خدمات غیر ضروری یا درمان های القایی که با تحکیم و تقویت ساختارها و بازوی بیمه ای ممکن خواهد بود، را جایگزین نمود.

بلوچ زهی با تاکید بر این که عدم شفافیت در پرداخت های نظام سلامت که به لطف رسانه های تأثیر گذار و فضای مجازی از درون مجموعه به توده مردم و جامعه  رسیده است و صدای خیلی از منقدین خارج از مجموعه رو هم درآورده است، افزود:  اکثریت جامعه نگاه تبعیض آمیز در نظام پرداخت را محکوم می‌کنند و در افکار عمومی در طی سالهای اخیر جایگاه پیشین پزشکان را از بین برده البته پزشکانی هستند که بدون چشم داشت به منابع حاصله در حال خدمت رسانی هستند. در این مهم، پزشکان توده سیستم مقصر نیستند بلکه سیستم پزشک سالار حاکم بر وزارت بهداشت مقصر اصلی این نابسامانی های صنفی ، اجرایی و فید بک های  اجتماعی هستند.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پرستاری این کارشناس اتاق عمل در پایان با بیان این که  تغییر در پرداخت های نظام سلامت با وجود سیستم حاکم بر مجموعه وزارت بهداشت به گونه ای رقم نخواهد خورد که اگر صرفه جویی از جاهایی دیگر شود به سمت پرداخت معوقات خواهد انجامید، اظهار داشت: با صرفه جویی و با ترفند هایی که هم اکنون هم شاهد آن هستیم با فرمول دهی و نمره دهی فعالیت ها و پرداختی پرستاران به حداقل کاهش خواهد یافت. اگر هم خوشبینانه ترین حالت را در نظر بگیریم، پرداخت معوقات پرستاری را بر اساس فرمول های جدید حساب و پرداخت میکنند که شاید به یک سوم هم کاهش پیدا کند.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/T0aY