پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
پرفشاری خون در ایران در سال‌های آینده ۴ برابر افزایش پیدا می‌کند
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، افشین استوار در نشستی که با نمایندگان سازمان های مردم نهاد سلامت، موسسات خیریه و گروه های جهادی، با موضوع بسیج ملی فشارخون برگزار شد، گفت: فشارخون، یکی از مهمترین تهدیدکننده های سلامتی در تمام دنیا، معرفی شده که زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری های غیرواگیر را مهیا می کند. 

رییس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت ادامه داد: بیماری های قلبی، عروقی، سرطان ها، دیابت و بیماری های مزمن تنفسی، شایع ترین بیماری های غیرواگیر به شمار می آیند، فشارخون بالا، به عنوان یک ریسک فاکتور، عامل بیش از 10 میلیون مرگ و میر در سراسر دنیا است. علاوه براین، در کشور ما در سال 1396، بالغ بر 97 هزار مرگ ناشی از فشارخون، برآورد شده است و این روند همچنان رو به افزایش است. 

استوار گفت: فشارخون، اصلی ترین عامل خطر قابل تغییر برای ناتوانی و مرگ و میر زودرس ناشی از بیماری های قلبی، بیماری های مزمن کلیه و سکته مغزی در ایران و جهان است، براساس پیمایش ملی در سال 95، حدود یک سوم جمعیت بزرگسالان "30 سال به بالا" ایران از فشارخون بالا رنج می برند و از میان حدود 15 میلیون بیمار مبتلا به فشارخون در کشور، فقط 60 درصد از آنها، در مورد فشارخون خود آگاهی دارند؛ یعنی حدود 6 تا 7 میلیون بیمار مبتلا به فشارخون در کشور، از این موضوع آگاه نیستند. از طرفی، فقط نیمی از این افراد برای کنترل بیماری خود، دارو دریافت می کنند. یعنی فقط 19 درصد از بیماران مبتلا به فشارخون در کشور، این بیماری را شناسایی کرده و دارو مصرف می کنند.

وی افزود: از سال 1990 تا 2016، شیوع پرفشاری خون در ایران، حدود 3 برابر شده و پیش بینی می شود که این روند ادامه پیدا کرده و در سال های آینده، به 4 برابر افزایش پیدا کند. 

رییس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه شیوع فشارخون در استان های مختلف، بسته به فرهنگ بومی مردم و نوع تغذیه ای که دارند، متفاوت است، افزود: شیوع فشارخون در روستاها بیش از مناطق است و این موضوع احتمالا به دلیل سبک تغذیه مردم در روستاها، به وجود آمده است. 

استوار تاکید کرد: چنانچه در کنترل و شناسایی فشارخون مداخله نکنیم، در آینده ای نزدیک، وضعیت بسیار بدتری را شاهد خواهیم بود. فشارخون، اصلی ترین عامل قابل مداخله و تغییر در ابتلا به بیماری غیرواگیر محسوب شده و چنانچه کنترل شود، از بار سنگین بیماری های غیرواگیر در کشور نیز کاسته شده و بسیاری از اهداف سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های واگیر، همچون، کاهش 25 درصدی مرگ و میرهای زودرس، کاهش 30 درصدی متوسط مصرف نمک در جامعه، فراهم آوری 80 درصدی به تکنولوژی ها و داروهای اساسی قابل فراهم برای درمان بیماری های غیرواگیر و کاهش 25 درصدی شیوع فشارخون بالا در کشور، محقق می شود. 

وی اضافه کرد: همچنین، سازمان جهانی بهداشت، شاخص هایی را برای پیشگیری و کنترل بار فشارخون در کشورها بیان کرده است که شامل میزان شیوع فشارخون بالا، میانگین فشارخون جامعه، میزان مصرف نمک در جوامع و دسترسی به دارو و تکولوژی موردنیاز، است. 

رییس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت درخصوص اهداف بلندمدت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای کنترل فشارخون، تصریح کرد: کاهش شیوع فشارخون بالا در جامعه، کاهش میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در جامعه، کاهش میانگین مصرف نمک در جامعه، افزایش دسترسی به داروهای اساسی برای درمان فشارخون بالا، افزایش دسترسی به فشارسنج استاندارد در سیستم های بهداشتی و درمانی، کاهش نسبی بیمارانی که از فشارخون خود مطلع نیستند، افزایش نسبی بیمارانی که فشارخون آنها شناسایی شده و تحت درمان قرار دارد، افزایش پوشش مراقبت های بیماران مبتلا به فشارخون بالا در نظام مراقتب های اولیه بهداشتی، افزایش آگاهی افراد بزرگسال از عوامل خطر ابتلا به فشارخون، کاهش عوامل خطر ابتلا به فشارخون بالا، برابری در دسترسی و کیفیت خدمات برای پیشگیری و کنترل بیماری فشارخون، از جمله اهداف بلندمدت وزارت بهداشت برای کنترل و کاهش فشارخون در کشور است. 

استوار با اشاره به برگزاری بسیج ملی کنترل فشارخون بالا در کشور، گفت: وزارت بهداشت براساس اهداف بلندمدتی که در راستای کنترل و پیشگیری فشارخون در دستور کار دارد، درصدد است، با استفاده از ظرفیت تمامی نهادها و مشارکت مردم و جامعه مدنی، بسیج ملی کنترل فشارخون را سطح کشور برگزار کند. 

وی افزود: ممکن است که وزارت بهداشت در مقطعی موفق شود فشارخون تمامی افراد را مورد سنجش قرار دهد، اما این موضوع، مقطعی و موقت نیست، بلکه برنامه ای درازمدت و همه جانبه است که بدون مشارکت تمامی دست اندرکاران و ذی نفعان امکان پذیر نیست. بنابراین، یکی از کارکردهای این کمپین نیز جلب مشارکت های مردمی است، در این راستا، همکاری و مشارکت سازمان های مردم نهاد سلامت، موسسات خیریه و گروه های جهادی، می تواند در نهادینه سازی و اجرای موفق تر این اقدام بزرگ تاثیرگذار باشد.

به گزارش وب‌دا رییس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در پایان گفت: تاکنون تمامی بیمارستان ها درخصوص راه اندازی ایستگاه سنجش فشارخون اعلام آمادگی کرده اند، همچنین، بسیج جامعه پزشکی، سازمان نظام پزشکی، بسیج های دانشجویی و انجمن علمی و تخصصی پزشکی نیز آماده همکاری با این کمپین هستند و این موضوع نشان می دهد که اهمیت موضوع کنترل فشارخون بر همگان روشن است. بنابراین، علاوه بر افزایش آگاهی و شناسایی موارد جدید فشارخون، جلب مشارکت های مردمی و مدنی، بزرگ ترین دستاورد وزارت بهداشت از راه اندازی این بسیج ملی خواهد بود.

بسیج ملی کنترل فشارخون، از تاریخ 27 اردیبهشت ماه، همزمان با روز جهانی فشارخون، با شعار "فشارخون؛ بدانیم و اقدام کنیم"، در سراسر کشور، برگزار خواهد شد.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/hhDQ