پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
آمار اهدای عضو در سه ماهه ابتدایی سال رشد ۴۰ درصدی داشته است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، مهدی شادنوش درخصوص وضعیت اهدای عضو در ایران، تصریح کرد: وضعیت اهدای عضو در هر کشوری، تابع کیفیت و کمّیت فرهنگ سازی در زمینه اهدای عضو در آن کشورهاست. در تمامی خدمات سلامت محور، چنانچه سه رکن بیمار، مراکز درمانی و پزشک مهیا باشد، فرآیند سلامت شکل می گیرد. اما در مورد پیوند عضو، اینگونه نیست، یعنی، علاوه براین سه رکن، عنصر اصلی را فرهنگ سازی صحیح شامل می شود.

رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری های وزارت بهداشت ادامه داد: در حوزه اهدای عضو، فرهنگ سازی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و 50 درصد از پروسه پیوند را دربرمی گیرد، در این راستا، ضرورت دارد که امر فرهنگ سازی به صورت مستمر دنبال شود.

وی افزود: با توجه به تلاش های صورت گرفته در سال های اخیر، امروز شاهد وضعیت بسیار مطلوب تر اهدای عضو در کشور هستیم؛ افراد، تمایل بیشتری برای دریافت کارت اهدای عضو داشته و آمادگی خود را جهت استفاده از عضوهای قابل استفاده شان در روزهای مبادایی که ممکن است مرگ مغزی برای شخص اتفاق بیفتد، اعلام می دارند. همچنین در راستای این فرهنگ سازی، رسانه های جمعی، صدا و سیما، افراد شناخته شده و تاثیرگذار جامعه، هنرمندان، هنرپیشگان و ورزشکاران نقش موثری ایفا کردند.

شادنوش گفت: آمار اهدای عضو در سه ماهه ابتدایی سال 98 نشان می دهد که در مقایسه با مدت مشابه سال های گذشته، در این زمینه رشد 40 درصدی را شاهد بوده ایم، افراد بزرگی که به اهدای عضو عزیزشان رضایت می دهند، شکست ها را به پیروزی تبدیل کرده و با تصمیم درست، آغازگر زندگی های دیگری بوده و زندگی را به افراد نیازمند عضو هدیه می کنند. امیدوارم روند افزایش اهدای عضو در سال های آینده، استمرار داشته باشد و با کمک تاثیرگذاران اجتماعی در آینده شاهد ازدیاد این اقدام زیبا از سوی هموطنان باشیم.

رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری های وزارت بهداشت تصریح کرد: سالانه بین 2500 تا 4000 مرگ مغزی که قابلیت اهدای عضو دارند، در کشور رخ می دهد، متاسفانه در سال های گذشته از این 2500 تا 4000 عضوی که قابلیت اهدا دارند به خوبی استفاده نشد و در سال 97 که بالاترین میزان اهدای عضو را داشتیم، فقط 1000 مورد اهدای عضو صورت گرفت.

وی اظهار کرد: 25 هزار بیمار در انتظار اهدای عضو هستند، امروز، با یک لیست 25 هزار نفری از افراد در انتظار پیوند عضو مواجهیم، باید گفت که عمل پیوند، امری انتخابی نیست و حتی در بسیاری از موارد، به عنوان یک درمان اجباری محسوب می شود و چنانچه فرد پیوند عضو انجام ندهد، به کام مرگ می رود.

شادنوش ادامه داد: هر فردی که دچار مرگ مغزی می شود تا 8 عضو را می تواند اهدا کند، اگر از تعداد 2500 تا 4000 مرگ مغزی، فقط 2000 نفر هم اهدای عضو کنند و هر فرد هم چهار عضوخود را اهدا کند، سالانه هشت هزار عضو اهدا می شد و لیست بلندبالای پیوند عضو و بیماران چشم انتظار، به سرعت کاهش پیدا می کرد و کمتر، شاهد درد و رنج بیماران نیازمند عضو بودیم.

رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری های وزارت بهداشت گفت: در تمامی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور، واحدهای شناسایی و فراهم آوری عضو وجود دارد که وظیفه دارند، به صورت فعال عمل کنند. یکی از اقدامات که به عنوان چالش در حوزه پیوند عضو محسوب می شود و حتی در دوره های مختلف، وزرای بهداشت آن را به صورت رسمی نیز ابلاغ کرده اند، این است که ضرورت دارد، سطح هوشیاری 5 و زیر 5 بیماران ضربه مغزی، توسط کادر پرستاری به مراکز شناسایی و فراهم آوری دانشگاه ها معرفی شود.

وی افزود: اما این اقدام با جدیت دنبال نشده است و یکی از برنامه های ما در سال 98، این است که بر این موضوع تاکید کنیم تا سیستم پرستاری در تمامی بیمارستان ها، سطح هوشیاری 5 و زیر 5 را به واحدهای شناسایی معرفی کند. این موضوع باید در سیستم پرستاری جدی گرفته شود. با هماهنگی هایی که با معاونت پرستاری انجام دادیم، امیدواریم این قانون با جدیت بیشتری پیگیری شود، چراکه ما را در رساندن خانواده ها به یک تصمیم درست، در حساس ترین زمان موجود، رهنمون می کند.

شادنوش یادآور شد: در سال گذشته 32 مرکز پیوند کلیه در کشور داشتیم، طبق برنامه ریزی ها، چند مرکز جدید پیوند کلیه در سال 98 به زیرساخت های درمانی کشور افزوده می شود که مرکز پیوند کلیه شهر اردبیل در ابتدای سال جاری راه اندازی شده و اکنون فعالیت دارد، مراکز پیوند کلیه بندرعباس و کرمانشاه نیز تا انتهای سال به بهره برداری خواهد رسید.

یه گزارش وب‌دا رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری های وزارت بهداشت در پایان درخصوص پوشش داروهای بیماران پیوند تصریح کرد: کمتر کشوری در دنیا وجود دارد که دولت آن کشور تا این میزان حمایت مالی از امر پیوند را انجام دهد. عمل پیوند در ایران کاملا رایگان است. هزینه یک پیوند کبد در ایالت متحده امریکا، حدود 700 هزار دلار است و در ایران این عمل به صورت رایگان انجام می شود. بیمارانی که پیوند عضو شده اند، باید به صورت مادام العمر دارو مصرف کنند، اکثر داروهای این بیماران با پوشش 100 درصدی یا بیش از 90 درصدی، تحت حمایت مالی قرار دارد.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/ie0o