پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
بیش از ۵ میلیون سفیر سلامت خانوار تربیت شده‌اند
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، شهرام رفیعی‌فر گفت: در حال حاضر بیش از ۵ میلیون سفیر سلامت خانوار تربیت شده‌اند و تلاش می شود تا با افزایش کیفیت آموزش و توسعه مشارکت سفیران سلامت در ارایه مراقبت های بهداشتی، شاهد ارتقای عادلانه سلامت در جامعه باشیم.

سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: نتایج مطالعه بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر آن در کشورمان در سال ۱۳۹۵ نشان می دهد ۱۱.۹۲ درصد افراد جامعه از بیماری دیابت رنج می برند، ۲۷.۹۶ درصد افراد تری گلیسرید بالا دارند و شیوع فشارخون بالا در ایرانیان ۲۶.۴ درصد است که دلیل اصلی آن مصرف بیش از حد نمک گزارش شده است.

وی افزود: ۱۰.۴۷ درصد ایرانی ها مصرف نمک زیاد دارند که با مصرف زیاد نمک و افزایش فشارخون، میزان سکته قلبی و مغزی نیز بالا خواهد رفت. با کاهش مصرف نمک به کمتر از ۵ گرم در روز، می توان میزان سکته قلبی و مغزی را به یک سوم در جامعه کاهش داد. همچنین نتایج این بررسی حاکی از آن است که ۵۶.۳۶ درصد از مردم کشورمان بی تحرک هستند، ۲۲.۷۵ درصد چاق هستند.

رفیعی‌فر گفت: انتظار می‌رود هر ایرانی بالغ، حداقل ۳ واحد سبزی و ۲ واحد میوه در روز مصرف کند در حالی که تنها ۱۷.۲ درصد از مردم میوه به میزان مناسب مصرف می کنند و درصد افرادی که سبزی به میزان مناسب مصرف می کنند ۴۲.۱۳ است.

سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت تصریح کرد: یکی از عوامل خطر در رژیم غذایی، مصرف فست فودهاست که متاسفانه در کشورمان رایج شده است؛ بطوریکه  ۱۲.۷۷ درصد مردم فست فود مصرف می کنند و همانگونه که می دانیم فست فودها حاوی موادی است که برای سلامتی مضر هستند. ۱۰ درصد ایرانیان سیگار مصرف می کنند "۰.۹۳ درصد از زنان و ۲۰ درصد از مردان"، بخش بزرگی از تمام این عوامل خطر و بیماری‌ها مرتبط با سبک زندگی است که با خودمراقبتی که یک حق و مسئولیت فردی، خانوادگی و اجتماعی است قابل پیشگیری و کنترل است.

وی اظهار کرد: "خودمراقبتی" شامل اعمالی اکتسابی، آگاهانه و هدفدار است که مردم در خانه، محل کار و جامعه برای مراقبت از سلامت خود، خانواده و جامعه انجام می‌دهند، نیازهای جسمی، روانی و اجتماعی خود را برآورده سازند، از بیماری ها یا حوادث پیشگیری کنند، ‌بیماری‌های مزمن را مدیریت کنند و از سلامت خود بعد از بیماری حاد یا ترخیص از بیمارستان، حفاظت کنند.

رفیعی‌فر ادامه داد: از سوی دیگر شاخص سواد سلامت در ایران طبق بررسی انجام شده در سال ۹۳ نشان داده است که از هر دو نفر ایرانی، یک نفر سواد سلامت محدود دارد. از پیامدهای ناشی از کم سوادی افراد در حوزه سلامت می توان به فقر مهارت‌های خودمراقبتی، استفاده کمتر از خدمات پیشگیری، انتخاب های ضعیف سلامت، تأخیر بیشتر در تشخیص ها، فهم کمتر از وضعیت های پزشکی، پایبندی کمتر به دستورالعمل های پزشکی، افزایش خطر بستری شدن، وضعیت سلامت جسمی و روانی ضعیف تر، افزایش خطر مرگ و هزینه های مراقبت سلامت بیشتر اشاره کرد.

سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت گفت: به منظور ارتقای سواد سلامت مردم و بهبود فرهنگ سلامت، برنامه ملی خودمراقبتی در دفتر آموزش و ارتقای سلامت، معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۹۳ طراحی شد تا با آموزش افراد داوطلب هر خانواده، محله و مراکز آموزشی از مشارکت آنان به عنوان سفیران سلامت، استفاده شود.

وی افزود: براساس این برنامه، در هر خانواده یک نفر به عنوان سفیر سلامت خانوار "فردی داوطلب با حداقل ۸ کلاس سواد خواندن و نوشتن" انتخاب و توسط تیم سلامت که شامل پزشک، ماما، مراقب سلامت و بهورز است آموزش می بینند تا مراقب سلامت خود، خانواده، همسالان و جامعه باشد.

رفیعی‌فر خاطرنشان کرد: برای آموزش سفیران سلامت خانوار، مجموعه ای از راهنماهای خودمراقبتی از جمله راهنمای خودمراقبتی در ناخوشی‌ جزیی، راهنمای خطرسنجی سکته های قلبی، مغزی و سرطان، راهنمای سبک زندگی سالم تدوین شده است، در هر کدام از راهنماهای خودمراقبتی سعی شده است اطلاعات خودمراقبتی لازم برای اصلاح سبک زندگی، مدیریت بیماری مزمن و ناخوشی های جزیی ارایه شود.

سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت اضافه کرد: به عنوان مثال در راهنمای خودمراقبتی در ناخوشی‌ جزیی، برای گروه های سنی مادران، نوزادان، کودکان، نوجوان و بزرگسالان مطالبی همچون شیردهی، زردی، مراقبت از بندناف، بثورات پوشک، گریه نوزاد، آبریزش چشم، آبریزش بینی، سرفه، تغییرات پوستی نوزاد، ایمن سازی، رشد و تکامل و مواردی از این قببیل آموزش داده می شود.

وی اظهار کرد: در خودمراقبتی در خطرسنجی سکته‌های قلبی، مغزی و سرطان نیز مطالبی همچون خطرسنجی سکته‌های قلبی- عروقی، پیشگیری و کنترل فشارخون بالا، پیشگیری و کنترل چربی بالای خون، پیشگیری از چاقی و اضافه وزن، پیشگیری و کنترل دیابت، تغذیه سالم، پیشگیری از کم تحرکی، پیشگیری و کنترل سرطان آموزش داده می‌شود.

رفیعی‌فر در خصوص وظایف سفیر سلامت خانوار گفت: فراگیری و استفاده از مطالب راهنمای خودمراقبتی برای مراقبت از سلامت خود، خانواده، همسالان و جامعه، انتقال اطلاعات و دانش سلامت از پایگاه‌های سلامت و خانه‌های بهداشت به اعضای خانواده و دوستان، رعایت سبک زندگی سالم مانند داشتن تغذیه سالم، افزایش تحرک بدنی، پیشگیری از مصرف دخانیات و بکارگیری مهارت‌های زندگی نظیر کنترل خشم و استرس توسط خود و اعضای خانواده، مراجعه آگاهانه به مراکز ارایه خدمات بهداشتی و درمانی و پزشک خانواده، وظایف این سفیران است.

به گزارش ایسنا سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت در پایان اضافه کرد: علاوه بر آموزش سفیران سلامت خانوار توسط تیم سلامت، سایر روش‌های آموزشی نظیر استفاده از راهنماهای خودآموز، آموزش مجازی، آموزش از طریق صدا و سیما و پویش‌های ملی ترویج سبک زندگی سالم نیز در حال اجرا است.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/Mael