پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
آینده انتقال خون ایران، اهدای مستقیم فراورده به روش فرزیس است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، بشیر حاجی بیگی گفت: پلاسما بخش مایع خون است که سلول های خونی در آن شناور هستند. این سلول ها عبارت از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها هستند و رنگ پلاسما به طور طبیعی زرد کم رنگ است.

سخنگوی سازمان انتقال خون ادامه داد: علاوه بر آب که حدود ۹۰ درصد پلاسما را تشکیل می دهد، پروتئین های مختلف، املاح معدنی، ویتامین ها، مواد قندی و چربی ها از اجزای تشکیل دهنده پلاسما هستند، فراوان ترین پروتئین پلاسما آلبومین نام دارد که در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد.

وی افزود: دنیای توسعه یافته به سمت اهدای مستقیم فرآورده و اجزای خون به روش فرزیس پیش می رود و آینده انتقال خون ایران نیز اهدای مستقیم فرآورده به روش فرزیس است، استرالیا در این زمینه تجربه موفقی دارد و در مدیریت خون بیمار و کاهش میزان اهدای خون کامل و گلبول قرمز از ۸۵ هزار واحد به ۶۰ هزار واحد را طی دو سال داشت. آمریکا نیز در این امر موفق بود.  

حاجی بیگی گفت: آینده اهدای خون خداحافظی با روش سنتی است و با افزایش میزان درخواست پلاکت از ۴۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد در سال جاری بر اثر پیشرفت علم پزشکی و سالمندی جمعیت، اگر پلاکت فرزیس نبود، نمی توانستیم این نیاز را رفع کنیم.

سخنگوی سازمان انتقال خون دریافت مستقیم اجزای خون را کاربردی تر دانست و تصریح کرد: تقاضای جامعه برای درمان بیماری های اتوایمیون و آلزایمر با IVIG "ایمونوگلوبولین وریدی" سبب می شود که به زودی نیاز قابل توجهی در این زمینه به وجود آید و ما نیز راهی جز نوآوری و همگامی با دنیا نداریم.

وی اظهار کرد: پلاسما ماده اولیه تهیه بسیاری از داروهای حیاتی است و فاکتورهای انعقادی ۸ و ۹، آلبومین و ایمونوگلوبولین ها که در درمان بیماران به کار می روند، از پلاسما به دست می آیند.
وی افزود:‌ همچنین برای تهیه معرف های آزمایشگاهی مانند anti A، anti B ،anti AB وanti D که در تعیین گروه های خونی کاربرد دارند، از پلاسما استفاده می شود.

حاجی بیگی ادامه داد: همراه داشتن کارت ملی، سن ۱۸ سال تمام یا بیشتر، بهره مندی از سلامت کامل به تایید پزشک، داشتن وزن ۵۰ کیلوگرم یا بیشتر و در بیشتر موارد اگر شرایط اهدای خون کامل را داشته باشید، می توانید پلاسما نیز اهدا کنید.

سخنگوی سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: افرادی با کمبود فاکتورهای انعقادی ۸ و ۹ مانند هموفیلی ها، بیماران کبدی، بیماران مبتلا به سرطان خون و سایر انواع سرطان ها، مسمومیت با وارفارین و بیمارانی که نیاز به تعویض پلاسما با جایگزینی پلاسمای جدید یا آلبومین دارند، از نیازمندان دریافت پلاسما هستند.

وی تصریح کرد: روز قبل از اهدا مقدار زیادی آب بنوشید، روز قبل از اهدا استراحت کافی داشته باشید، شب قبل از اهدا شام کافی و کم چرب میل کنید و از مصرف قهوه و چای در شب قبل از اهدا پرهیز کنید، حداقل ۱۵ دقیقه استراحت در محل خون گیری و مصرف نوشیدنی و مواد خوراکی در قسمت پذیرایی داشته باشید، حداقل چهار ساعت چسب روی محل خون گیری باقی بماند، مصرف حدود ۸ لیوان نوشیدنی پس از اهدا برای جبران مایعات بدن، مصرف دخانیات تا یک ساعت پس از اهدا ممنوع است و حداقل تا چهار ساعت پس از اهدا از حمل بار سنگین باید خودداری شود.

به گزارش ایرنا حاجی بیگی در پایان اضافه کرد: هر فرد می تواند در هفته ۲ بار پلاسما اهدا کند. مشروط بر اینکه فاصله دو اهدا بیش از ۴۸ ساعت باشد و هر اهداکننده می تواند در سال ۳۶ نوبت پلاسما اهدا کند.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/A2GH