پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
اهداکنندگان خون با نتایج آزمایش "مثبت کاذب" برای همیشه از اهدای خون معاف می‌شوند
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، بشیر حاجی بیگی گفت: در بسیاری از موارد، نتایج مثبت اولیه بر روی نمونه های خون های اهدایی کاذب است و نشانی بر وجود عفونت در خون اهداکننده نیست که به آن "مثبت کاذب"می گویند.

سخنگوی سازمان انتقال خون ادامه داد: اهداکنندگان قبل از اهدای خون،‌ تحت آزمایشات غربالگری از نظر سلامت خون قرار می گیرند. در صورت مشاهده عفونت در خون حتی اگر این عفونت برای سال های قبل بوده باشد و فرد در زمان اهدا سالم باشد، ممکن است نتیجه آزمایش به اصطلاح مثبت کاذب شود. در این شرایط فرد،‌ طبق قوانین سازمان انتقال خون و به عنوان یک احتیاط ایمنی برای دریافت کنندگان خون، برای همیشه از اهدای خون معاف می شود. 

وی افزود: نتیجه مثبت کاذب در آزمایش های غربالگری، به آن معنا است که نتیجه آزمایش غربالگری اولیه فرد مورد آزمایش، "واکنش پذیر" بوده اما نتیجه آزمایش های دقیق تر بعدی منفی بوده است، آزمایش "مثبت کاذب" به معنای اشتباه در انجام آزمایش نیست و در عین حال دلیل بر وجود بیماری در فرد هم نیست و بنا به نتایج آزمایش های تکمیلی انجام شده، فرد مورد نظر از این لحاظ سالم است. اما با این وجود مطابق قوانین سازمان انتقال خون، خون اهداکننده با نتیجه آزمایش "مثبت کاذب" را  نمی توان به بیماران تزریق کرد، حتی اگر نتیجه آزمایش های بعدی منفی باشد.

حاجب بیگی گفت: وظیفه سازمان انتقال خون اطمینان از تامین خون سالم برای تمام بیماران است و بهترین استاندارد ایمنی زمانی به دست می آید که اهداکنندگانی که همیشه نتیجه آزمایش های آنها از نظر وجود عفونت ها منفی بوده است، مورد پذیرش قرار گیرند؛ بنابراین، به عنوان یک احتیاط ایمنی برای بیماران دریافت کننده خون، اهداکنندگان با نتایج آزمایش مثبت کاذب گرچه بیمار نیستند ولی برای همیشه از اهدای خون معاف می شوند، با دقت و تلاش بی وقفه توانسته‌ایم سالم ترین خون و فرآورده آن را برای بیماران تامین کنیم و برای تضمین سلامت خون از استانداردهای بسیار بالایی تبعیت می کنیم.

سخنگوی سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: مصرف کنندگان اصلی خون و فرآورده های آن در ایران شامل بیماران تالاسمی، بیماران مبتلا به انواع هموفیلی،بیماران دیالیزی، بیماران نیازمند به جراحی های بزرگ "مثل جراحی قلب، کلیه، مغز استخوان و زنان" مبتلایان به بیماری های خونریزی دهنده، نوزادان مبتلا به زردی ناشی از ناسازگاری خون مادر و جنین، افرادی که پیوند عضو داشته اند، سوختگی های شدید، کم خونی های مزمن و انواع سرطان به ویژه در مرحله شیمی درمانی هستند.

به گزارش ایرنا وی در پایان اضافه کرد: علاوه بر دقت سازمان انتقال خون ایران در مرحله مشاوره پزشکی قبل از اهدای خون، با انجام چهار آزمایش، سلامت خون اهدایی را تائید می‌کنند؛ در این آزمایش ها، علاوه بر تعیین گروه خونی، چهار آزمایش تشخیصی ویروس‌های هپاتیت بی‌ (HBV)، اچ . آی . وی (HIV)، هپاتیت سی (HCV) و سیفلیس روی خون‌های اهدایی انجام می‌شود، سالانه بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برای اهدای خون به مراکز اهدای خون مراجعه می کنند که سالانه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در کشور موفق به اهدای خون می شوند؛ به عبارت دیگر شاخص اهدای خون در ایران ۲۷ نفر به ازای هر هزار نفر از جمعیت کشور است.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/WIR9