پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
زلزله تهران تاکنون ۴۰ پس لرزه داشته است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و انون (پالنا)، ساعت ۱۳:۴۱ روز چهارشنبه هفتم خرداد ۹۹ اهالی استان تهران بعد از زلزله نیم شب ۱۹ اردیبهشت با زلزله‌ای دیگر، این بار با بزرگای ۴ ریشتر در میانه روز لرزیدند و خاطره زلزله قبلی دوباره برای پایتخت نشینان زنده شد.

زلزله اصلی بسیاری از اهالی شهر تهران و دماوند را ترساند، جمعیت زیادی از مردم شهر آن شب لرزیدن زمین زیر پاهایشان را حس کردند، برخی حتی به شدت ترسیده بودند و شب را تا صبح  در بوستان ها و خیابان ها سر کردند و عده ای هم در مسیر فرار آسیب دیدند، زلزله روز گذشته دوباره نگرانی‌ها از وقوع زلزله با ریشتر بالا در تهران را تقویت کرد، ترس و نگرانی از وقوع یک زلزله بزرگ در تهران همیشه وجود داشته و با وقوع زلزله های اخیر این ترس ها بیشتر شده است.

علی بیت اللهی رئیس مرکز  زلزله نگاری مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی با بیان اینکه زلزله ۴.۴ ریشتری که در ساعت ۱۳.۴۱ دقیقه امروز در دماوند رخ داد به هیچ عنوان پیش لرزه نبوده است گفت: طبق بررسی‌های انجام شده با توجه به آنکه این زلزله در همان منطقه گسل مشاء در دماوند رخ داده است؛ بنابراین زلزله ساعات پیش همان پس لرزه زلزله ۵.۱ ریشتری، ۱۹ اردیبهشت ماه بود.

وی افزود: طبق برآوردهای انجام شده تا کنون ۸۰ پس لرزه در شهر دماوند رخ داده که بزرگ‌ترین آن همان زلزله ساعات پیش در دماوند بوده است، این زلزله بیشتر در شرق تهران و اطراف شهر تهران مانند پردیس، دماوند و رودهن با وضوح بیشتر احساس شده است، این زلزله دقیقا در گسل مشاء دماوند رخ  داده و بیشترین آثار آن در اطراف تهران دیده شده است، طبق برآوردها و تجربیات زمانی که یک زلزله ۵.۱ ریشتری رخ می‌دهد ۲ تا ۳ ماه شاهد وقوع پس لرزه و تخلیه انرژی گسل‌های اطراف خواهیم بود، امروز بزرگترین پس لرزه در این منطقه رخ داد و به طور قطع تمامی صحبت‌ها و شایعاتی که پیرامون وقوع زلزله بزرگتر منتشر شده رد می‌کنم.

مهدی زارع، استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی گفت: در طی این ۱۹ روز ۴۰ پس لرزه با بزرگای بیش از ۲.۵ در این پهنه گسل مشاء رخ داده اند و چهار پس لرزه بزرگ بین ۲ تا ۴ ریشتر رخ داده است و زلزله هفتم خرداد بزرگترین پس‌لرزه‌ای بود که پس از لرزه اصلی تاکنون رخ داده است، شهر تهران با توجه به رخداد زمین لرزه اولین دقایق روز جمعه ۱۹-۲-۹۹ با ۴.۹ در دماوند، از دیدگاه ریسک زلزله مورد توجه مجدد قرار گرفته است. 

وی اظهار کرد: گسل مشاء در سه قطعه شرقی، مرکزی و غربی از ناحیه شمال شرقی تهران و شمال کوه‌های توچال می‌گذرد و در غرب به گسل طالقان می‌پیوندد. وجود محل تلاقی دو گسل مشاء و شمال تهران در روستای کلان در لواسانات در ۳۵ کیلومتری شمالشرق تهران از نکات بسیار مهم است. از طرفی، شهر جدید پردیس دقیقاً در ۱۰ کیلومتری جنوب این محل تلاقی دو گسل مشاء و شمال تهران تعیین محل و احداث شده و در حال گسترش بوده و از آنجا که قطعه مرکزی گسل مشاء با یک نبود لرزه‌ای و قفل شدگی مواجه است.

زارع گفت: در پژوهش‌های دکتر شهریار سلیمانی در پژوهشگاه بین المللی زلزله و سازمان زمین شناسی در طی ۱۸ سال گذشته کلیه تحقیقات بنیادی بر روی بخش شرقی گسل مشاء امکان پذیر بوده که روی آن ۹ زلزله برای بازه ۱۰ هزار سال گذشته یافته اند، نزدیک بودن بخش مرکزی گسل مشاء به شهر تهران "بخش‌هایی از آن از حدود ۱۵ کیلومتر شمال تهران عبور میکند" مساله مهمی است. با دیدی کلان باید برای ادامه یافتن پایش‌های دقیق بر روی این قطعه گسل سرمایه گذاری کافی شود.

استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی ادامه داد: زلزله ۱۹ اردیبهشت در بخش شرقی گسل مشاء افتاده و بر گسیختن در پهنه‌ای حدود ۵ و ۱۰ طول کیلومتر به وجود آمده و برای زلزله‌ای به بزرگی ۵ ریشتر این تعداد پس لرزه عجیب نیست و احتمال ادامه پس لرزه‌ها وجود دارد و احتمال زلزله بزرگتر در این گسل و قطعه مرکزی گسل مجاور که به سمت شمال تهران و لواسانات کشیده می‌شود، وجود دارد.

وی تصریح کرد: هر ۱۳۰۰ سال یکبار می‌توان انتظار یک زلزله به بزرگای ۷ روی گسل مشاء داشت، به گفته برخی محققان زلزله ۱۸۳۰ تهران را به قطعه مرکزی و برخی آن را به قطعه شرقی منتسب می‌کنند و برخی محققان زلزله ۱۹۵۸ ری- طالقان را به بخش‌هایی ا زقطعه مرکزی گسل مشاء منتسب می‌کنند و تا به حال اطلاع دقیقی از جا به  جایی قطعه مرکزی گسل مشاء وجود ندارد، اما می‌دانیم که این قطعه گسل فعال است و یک قفل شدگی روی این قطعه گسل مشاءهده می‌شود که از فشم و از شمال تهران عبور می‌کند و در فاصله ۱۰ کیلومتری این قطعه از گسل مشاء ۵۰۰ هزار نفر در شمال تهرال و در فاصله ۲۰ کیلومتری جمعیت زیادی از استان تهران و البرز زندگی می‌کنند و برآورد می‌کنیم که نزدیک ۷ میلیون نفر در باند ۲۰ کیلومتری از قطعه مرکزی گسل مشاء ساکن باشند و مهمترین دغدغه ما گسیختگی قطعه مرکزی گسل مشاء بوده که کمتر از ۱۰ درصد احتمال گسیختگی وجود دارد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان رضا کرمی رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در پایان گفت: زلزله روز گذشته پایتخت در مسیر فعالیت گسل مشاء حادث شد که عمق و شدت آن نزدیک به زلزله گذشته تهران بود، زمین لرزه نشان داد گسل مشاء همچنان فعال است و هشدار‌هایی که همواره مبنی بر لرزه خیزی استان تهران داده می‌شود جدی است، برای اتفاقات آینده در زمینه لرزه نگاری و پیش بینی زلزله در دنیا نمی‌توان هیچ اقدامی کرد.با توجه به لرزه خیزی تهران باید منتظر لرزش‌هایی با ریشتر بیشتر باشیم و از همین رو آموزش‌های شهروندی و تخصیص منابع مالی در جهت آمادگی بیشتر برای مقابله با زلزله احتمالی از اهمیت خاصی برخوردار است. حرکت گسل مشاء اخطاری برای وقوع زلزله با ریشتر بیشتر است.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/Ngbj