پایگاه خبری پزشکان و قانون | پالنا
ثبت ۱۴۰۰ پروژه تحقیقاتی با مشارکت ۷۰ دانشگاه علوم پزشکی در زمینه کووید - ۱۹
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، باقر لاریجانی در سمینار مجازی مشترک ایران و اندونزی با موضوع همه گیری کووید - ۱۹ از منظر اخلاق پزشکی، فرهنگ و مذهب گفت:‌ ترجمه و انتشار گایدلاین های تخصصی در زمینه اصول اخلاقی در شرایط همه گیری بیماری های عفونی اقدام مهم دیگری است که در ایران انجام شده است. مقالات متعددی در ایران در زمینه های مختلف مرتبط با موضوعات اخلاق پزشکی در مواجهه با کووید ۱۹ به چاپ رسیده است.

نایب رییس شورای عالی اخلاق پزشکی کشور در این سمینار مجازی با اشاره به این که تخصیص منابع برای انجام تحقیقات بر روی بیماری کووید ۱۹ در اولویت قرار گرفته گفت: بررسی اخلاقی پروژه های تحقیقانی مرتبط با کووید۱۹ در کمیته های اخلاق دانشگاه ها با سرعت بیشتری صورت می پذیرد و در عین حال دقت لازم در مورد اینکه خطری محققان و  شرکت کنندگان را تهدید نکند، انجام می شود.

وی با ابراز خرسندی از تقویت روابط با کشور اندونزی در حوزه اخلاق پزشکی به بیان موضوعات اخلاقی مطرح در بحران کووید- ۱۹ و راهکارهای اتخاذ شده در ایران پرداخت و افزود: فقط در شرایط خاصی اجازه انجام مداخلاتی که هنوز اثبات نشده، داده می شود که این شرایط عبارتند از اینکه شواهدی در مورد اثربخشی و ایمنی مداخله موجود باشد، کمیته اخلاق اجازه چنین کاری را داده باشد، رضایت آگاهانه از بیمار کسب شده باشد و سرانجام اینکه مداخله مورد نظر در قالب پروژه تحقیقاتی تنظیم شده باشد.

لاریجانی نتایج تحقیقات اپیدمیولوژیک را زمینه ساز سیاست گذاری ها و تصمیم گیری های ملی دانست و گفت: بیماری کووید ۱۹ یکی از پیچیده ترین بحران های بهداشتی در قرن حاضر است که مشکلاتی را برای سیاستگذاران سیستم سلامت کشورها از جمله ایران ایجاد کرده است، ایران یکی از کشورهایی است که تعداد بالای مبتلایان به ویروس کرونا را گزارش می کند که بخشی از آن به دلیل وجود سیستم مناسب نمونه گیری افراد مشکوک در ایران است، سیستم قوی مراقبت های بهداشتی اولیه در ایران و مشارکت بخش زیادی از جمعیت کشور در سامانه خود ارزیابی سلامت از نقاط مثبت کنترل بیماری کووید۱۹ در ایران است، هر چند تحریم  ها از طریق ساز و کارهای مختلفی اجرای برنامه های کلان بهداشتی در کشور را با مشکلاتی مواجه کرده، ولی فرصتی را نیز برای خودکفایی بخش تولید تجهیزات محافظتی و دارو کشور فراهم کرده است.

استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به نقش رهبران دینی در کنترل بیماری کرونا افزود: پایبندی مردم به توصیه های وزارت بهداشت و انجام اقدامات پیشگیرانه همواره مورد تاکید مراجع و رهبران دینی در ایران بوده است؛ تا جایی که برخی مراجع فتواهایی در خصوص سهل انگاری فرد مبتلا در انتقال بیماری و آسیب به دیگران داشته اند.

وی توجه ویژه به افراد آسیب پذیر در تصمیم گیری های بهداشتی را در فرهنگ ایران یک باور توصیف کرد و افزود: در ایران تخصیص منابع بر اساس جنس، سن و وضعیت مالی انجام نمی شود، توجه به اصول بنیادی اخلاق در شرایط همه گیری ضروری است. این مفاهیم ممکن است در سنت ها و رسوم مختلف متفاوت باشد و در همین خصوص اقتباس یک رویکرد فرهنگ محور برای همه کشورها ضروری است، حفظ محرمانگی اطلاعات بیماران و عدم انتشار آن یک ضرورت است. بیمار دارای این حق است که بداند چه اطلاعاتی از وی گردآوری شده است و اینکه تحت شرایط مشخصی این اطلاعات با افراد دیگری به اشتراک گذاشته می شود که قطعا این کار با هدف نفع عمومی سلامت جامعه انجام می شود.

لاریجانی در خصوص تلاش های خستگی ناپذیر تیم درمان در کشور گفت: از نظر اخلاقی تیم درمان می بایست در مورد تمام خطرهای مربوط به کار در چنین شرایطی آگاهی داشته باشد و منابع کافی برای کاهش حداکثری خطر در اختیار محیط های درمانی قرار گیرد.

به گزارش ایرنا در ادامه جلسه پروفسور Kusmaryanto متخصص اخلاق زیستی و الهیات از دانشگاه اندونزی سخنرانی خود را با موضوع وظایف جامعه اخلاق پزشکی در مواجهه با ویروس کرونا با در نظر گرفتن  جنبه های مختلف سود و زیان محرمانگی و حفظ اطلاعات بیمار ارائه کرد.

در ابتدای این جلسه که با حضور بیش از ۱۰۰ متخصص اخلاق پزشکی از نقاط مختلف دنیا برگزار شد، احسان شمسی کوشکی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مقدمه ای از تاریخچه، دستاوردها و  پروژه های مهم این مرکز همکار سازمان بهداشت جهانی ارائه کرد. 

در قسمت دوم سمینار، ابتدا شفا المیرزانا استاد دانشگاه اندونزی چالش های اخلاقی مطرح در بحران کووید ۱۹ و اهمیت سلامت روان در این دوران را مورد بحث گذاشت.

در بخش پایانی نیز محسن جوادی، استاد گروه فلسفه اخلاق دانشگاه قم و معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد، وظایف اخلاقی پزشکان، ملاحظات مربوط به عدالت در تخصیص منابع محدود، نفش مذهب در عملکرد پزشکان را  در چالش همه گیری اخیر تشریح کرد.

در پایان این سمینار، شرکت کنندگان در جلسه سوالات خود را مطرح کردند که حسب مورد پاسخ های مقتضی توسط سخنرانان ارائه شد.

این سمینار با همکاری دو مرکز دانشگاهی اندونزی "دانشگاه گاجامادا و دانشگاه سونان کالیجاگا" مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و گروه اخلاق پزشکی پژوهشگاه علوم غدد برگزار شد.

سمینار مجازی مشترک ایران و اندونزی با موضوع همه گیری کووید - ۱۹ از منظر اخلاق پزشکی، فرهنگ و مذهب امروز سه شنبه برگزار شد.

پایان پیام/

لینک کوتاه:

https://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/CSzS