خیز مجدد کرونا با سرعت بیشتری در حال انتقال است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، با گذشت بیش از چهار سال از پاندمی کرونا بازگشت دوباره این ویروس در ایران و جهان زنگ خطری را به صدا درآورده است. طبق آمار وزارت بهداشت کرونا بار دیگر صدر بیماری‌های تنفسی در ایران را از آن خود کرده اما سویه JN.1 زیرشاخه‌ای از ویروس کرونا اُمیکرون با سرعت انتقال بالا‌تر و با ویژگی فرار از سیستم ایمنی بدن برخلاف سویه‌های کشنده‌ای مانند ویروس کرونا دلتا وخامت و مرگ‌ومیر کمتری را به همراه دارد.

موج جدید کرونا، کم‌خطر با سرعت سرایت بالا

علیرضا ناجی متخصص ویروس‌شناس و مسئول مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به گسترده‌ترین سویه کرونا «JN.1» در جهان از احتمال شیوع این نوع سویه در ایران گفت: ویروس کرونا در ایران شش موج را تجربه کرده است، از موج ششم به بعد ما در ایران با سویه اُمیکرون و زیرسویه‌های اُمیکرون روبه‌رو هستیم. با شیوع مجدد ویروس کرونا در ایران وزارت بهداشت می‌بایست طبق پایش‌هایی که انجام می‌دهد و مطابق آمار ژنتیکی ویروس کووید را مورد بررسی قرار دهد تا به‌صورت رسمی بگوید ما با کدام نوع از این ویروس مواجهیم. در حال حاضر گزارش رسمی‌ای در این خصوص که کدام واریانت‌ها داخل کشور در حال چرخش است مشاهده نشده. اما تصور می‌کنم چیزی خارج از واریانت‌هایی نیست که در حال حاضر در کل دنیا در حال گسترش است.

وی با اشاره به تفاوت‌های اصلی این زیر سویه با سویه‌های اولیه ویروس کرونا اضافه کرد: در حال حاضر ویروس کرونا جی.‌ان.‌وان «JN.1» می‌توان گفت که بیشترین فراوانی و شیوع را در بین تمام واریانت‌های اُمیکرون دارد و به همین علت زیرشاخه‌های مربوط به این سویه بیشتر دیده شده است از این جهت احتمالاً این سویه در ایران فراگیر شده است‌. تفاوت اصلی این سویه از کرونا با سویه‌های قبلی برای مثال از نظر وخامت بیماری‌زایی و کشندگی، قابل مقایسه با سویه‌هایی مثل کرونا دلتا و... نیست.

مسئول مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری تصریح کرد: طبق آمار‌های منتشر شده توسط وزارت بهداشت و مشاهداتی که در بیمارستان‌ها داریم فعالیت ویروس کرونا و همچنین ویروس آنفلوآنزا نسبت به فروردین‌ماه سال جاری افزایش معناداری پیدا کرده است، وقتی گردش ویروس افزایش پیدا می‌کند طبیعی است افراد بیشتری درگیر خواهند شد، یعنی تعداد عفونت‌ها بالا رفته و افرادی که حساس هستند معمولاً کسانی که سن بالا دارند یا بیماری‌های زمینه‌ای دارند ممکن است بیشتر از افراد دیگری نیاز به بستری شدن داشته باشند. اما به‌صورت کلی می‌توان گفت این سویه فرقی با سویه‌های دیگر اُمیکرون ندارد. این سویه‌ای است که برخلاف سویه‌های دیگر وخامت بیشتری از بیماری ایجاد نمی‌کند، همچنین باعث مرگ‌ومیر بالاتری نمی‌شود. این سویه مثل زیرسویه‌های دیگر اُمیکرون است.

خیز مجدد کرونا با سرعت بیشتری در حال انتقال است

ناجی در خصوص علت خیز مجدد ویروس کرونا در مقاطع مختلف زمانی پس از واکسیناسیون‌های گسترده در سالیان قبل و با اشاره به ویژگی‌های ویروس کرونا «JN.1» و تفاوت آن با سایر سویه‌های کرونا گفت: هر چند گاهی با توجه به اینکه سطح ایمنی نسبت به کروناویروس در جهان پایین می‌آید، همین امر سبب می‌شود تا خیز جدیدی از ویروس کرونا را در جامعه مشاهده کنیم. این زیرسویه‌های جدید ممکن است با تغییرات اساسی نسبت به سویه‌های قبلی باشند. برای مثال سویه‌های جدیدی شیوع پیدا می‌کنند که قدرت انتقال و عفونت‌زایی‌شان افزایش معناداری داشته یعنی سرعت انتشارشان بیشتر از سایر زیر سویه‌هاست یا بتوانند سیستم ایمنی بدن را به‌راحتی دور بزنند.

وی اضافه کرد: این موارد از عواملی‌اند که باعث می‌شود ما هر از چندگاهی یک خیز از کرونا در جامعه داشته باشیم. گزارش‌های و مستندات جهانی می‌گویند بیشتر ویروس‌هایی که در حال ‌حاضر در چرخش هستند مربوط به کرونا جی.‌ان.‌وان «JN.1» و زیرشاخه‌های مربوط به آن است. البته باید گفت ویروس کرونا‌ «JN.1» ویروس خیلی جدیدی نیست. در واقع زیرشاخه‌ای از گونه اُمیکرون است که اولین بار در آگوست سال ۲۰۲۳ شناسایی شد و در پایان همان سال به گونه‌ای غالب در جهان تبدیل شد. با گذشت بیش از چهار سال از آغاز پاندمی جهانی کرونا و فروکش کردن موج‌های اولیه آن حالا نشانه‌هایی نگران‌کننده از بازگشت دوباره این ویروس در برخی نقاط جهان دیده می‌شود، افزایش موارد بستری، شناسایی زیرسویه‌های جدید و هشدار‌های مقامات بهداشتی زنگ خطر آغاز موجی تازه را به صدا درآورده است.

مسئول مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری ادامه داد: واریانت‌هایی که در حال حاضر از کووید_19 در حال چرخش هستند خصوصیات قابل توجهی دارند. برای مثال سرعت انتقال‌پذیری بسیار بالایی دارند که مشاهده می‌کنیم در یک مقطع کوتاه زمانی تعداد قابل توجهی از افراد را مبتلا می‌کند و انتقال ویروس با سرعت بالایی صورت می‌گیرد. همچنین این سویه فرار از سیستم ایمنی را نیز همراه خود دارد. در نتیجه این دو خصوصیت باعث می‌شود تا افراد زیادی با درجات ایمنی و در رده‌های ‌سنی متفاوت به این بیماری مبتلا شوند.

ناجی گفت: برای همین است که در جامعه مشاهده می‌کنیم افراد خیلی زیادی تحت تأثیر این ویروس قرار گرفته و مکرر می‌شنویم افراد مختلفی به این ویروس مبتلا شده‌اند، اما همان طور که گفته شد این موضوع نگران‌کننده نیست چراکه در حال حاضر ویروس کرونایی را مشاهده نمی‌کنیم که از کشندگی یا وخامت بیماری برخوردار باشد. البته افراد مختلف با توجه به شرایط و وضعیتی که دارند می‌توانند در مواجهه با این ویروس واکنش‌های مختلفی را نشان دهند. برای مثال بعضی از افراد که دارای سن بالا هستند یا افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند همگی ممکن است به بیماری‌های سخت‌تری مبتلا شوند که همین امر باعث می‌شود تا بعضی از افراد در بیمارستان‌ها بستری شوند. روزنامه فرهیختگان 

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.