پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشت
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، احمد اسماعیل‌زاده در خصوص پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه برای تمام گروه‌های سنی در بستر شبکه بهداشتی گفت: پیش از پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در بستر شبکه بهداشتی، داده‌های ملی در ارتباط با تغذیه را هر ۱۰ سال یکبار به شرط در دسترس بودن منابع مالی جمع‌آوری می‌کردیم.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: هدف اصلی پیاده‌سازی این نظام این است که به جای اینکه ۱۰ سال برای جمع‌آوری اطلاعات صبر کنیم می‌بایست داده‌های روتین بر بستر نظام شبکه را به صورت سالانه جمع‌آوری کنیم تا از وضعیت اجرای مداخلات سیستم بهداشتی در حوزه غذا و تغذیه و پاسخ به پرسش «آیا مداخلات سیستم بهداشتی، جامعه را به سمت بهبود تغذیه پیش می‌برد؟» مطلع شویم.

وی افزود: هدف اصلی پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در بستر شبکه این است که از وضعیت تغذیه و شاخص‌های غذایی به صورت سالانه و مستمر آگاه شویم. هنگامی که از وضعیت تغذیه‌ای سخن می‌گوییم، منظور «دریافت‌های غذایی» است و خواهان پاسخ به پرسش‌های «میزان دریافت انرژی، پروتئین، ویتامین و املاح‌ها چقدر است؟» و «آیا با کمبودهایی در زمینه دریافت پروتئین، ویتامین و املاح‌ها مواجه هستیم؟» هستیم.

بررسی وضعیت شاخص تن‌سنجی

اسماعیل‌زاده گفت: بررسی «تن‌سنجی» از دیگر اهداف اجرای پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه است، میزان شاخص «تن‌سنجی» افراد را بررسی می‌کنیم تا از وضعیت «کوتاه‌قدی»، «لاغری»، «چاقی» و «اضافه‌وزن» در گروه‌های سنی مختلف مطلع شویم. همچنین اطلاع از وضعیت خونی ریزمغذی‌ها نیز هدف دیگر پیاده‌سازی این نظام در بستر شبکه به حساب می‌آید تا از وضعیت «کمبود ویتامین D»، «ید ادرار» و «دفع سدیم در ادرار» مطلع شویم تا میزان نمک دریافتی را تخمین زنیم.  

جمع‌آوری سالانه شاخص‌های تغذیه‌ای

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: نظام مراقبت غذا و تغذیه  که در سیستم بهداشتی کشور ادغام شده، مشتمل بر «دریافت‌های غذایی»، «شاخص‌های بیوشیمیایی وضعیت تغذیه» و «شاخص‌های تن‌سنجی» است. داده‌های مربوط به شاخص‌های مدنظر به صورت سالانه و روتین طی دو سه سال گذشته جمع‌آوری شده و دیگر نیاز نیست که برای جمع‌آوری اطلاعات تغذیه‌ای ۱۰ سال صبر کنیم. وزارت بهداشت با توجه به داده‌های جمع‌آوری شده می‌تواند از وضعیت تغییرات تن‌سنجی و چگونگی اثربخشی مداخلات تغذیه‌ای مطلع شود. نظام مراقبت غذا و تغذیه در تمام دانشگاه‌های علوم‌پزشکی کشور اجرا می‌شود.

وی در پایان افزود: نقشه تغذیه‌ای کشور برمبنای شاخص‌های نظام مراقبت غذا و تغذیه ترسیم می‌شود، اگر پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در بستر شبکه بهداشتی را به مدت ۱۰ سال انجام دهیم و نقشه‌های تغذیه‌ای بر مبنای شاخص‌های این نظام را با یکدیگر مقایسه کنیم، می‌توانیم شاخص‌های تغذیه‌ای وزارت بهداشت در کشور را بررسی و مقایسه کنیم. داده‌هایی که در اختیار داریم برمبنای اطلاعاتی است که مراجعه‌کنندگان به نظام شبکه به دست آورده‌ایم.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.