چالش اصلی علوم پایه پزشکی، گسست میان دانشگاه و صنعت است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، محمدرضا ظفرقندی صبح امروز «یکشنبه ۲۳ آذرماه» در نخستین نشست مشترک شورای علوم پایه پزشکی، دبیران هیئت‌های ممتحنه و کارگروه ستادی تحول که در هتل قلب بیمارستان شهید رجایی برگزار شد با اشاره به جایگاه بنیادین علوم پایه در نظام سلامت کشور گفت: بهداشت، داروسازی و سایر حوزه‌های علوم پایه نقش بسیار پررنگی در توسعه علم و فناوری دارند و اساس بسیاری از دستاوردهای صنعتی و دارویی کشور حاصل سال‌ها فعالیت علمی و تربیت نیروی انسانی در آزمایشگاه‌های علوم پایه است.
 
وزیر بهداشت با اشاره به مباحث مطرح‌شده درباره نقش مقالات علمی ادامه داد: تولید محصول و فناوری بدون پشتوانه علمی امکان‌پذیر نیست و حتی اگر خروجی مستقیم بالینی نداشته باشد، پایه بسیاری از محصولات صنعتی و دارویی پژوهش‌هایی است که در گروه‌های علوم پایه و میکروبیولوژی دانشگاه‌ها شکل گرفته است.
 
وی مشکل اصلی فعلی را «گسست میان تولید علم و تولید فناوری» دانست و تصریح کرد: اتصال میان دانشگاه، صنعت، پارک‌های فناوری و نظام سلامت به‌درستی برقرار نشده و همین مسئله موجب می‌شود ظرفیت‌های موجود به فعلیت نرسد. در حالی که تجربه دانشگاه‌های مختلف نشان می‌دهد حضور فعال علوم پایه در پارک‌های فناوری می‌تواند منجر به تولید محصول، صادرات و ایجاد ارزش افزوده شود.
 
ظفرقندی با انتقاد از ترسیم خطوط قرمز غیرکارکردی میان وزارت علوم و وزارت بهداشت گفت: این مرزبندی‌های بدون محتوای عملی، مانع همکاری و هم‌افزایی می‌شود و در نهایت بر جایگاه دانشگاه‌های کشور در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی نیز اثر منفی می‌گذارد، در حالی که بسیاری از تولیدات علمی مشترک میان دانشگاه‌های علوم پزشکی و دانشگاه‌های مادر کشور انجام می‌شود.
 
وزیر بهداشت با اشاره به تجربه کشور چین در بازنگری هدفمند رشته‌های دانشگاهی خاطرنشان کرد: توسعه آموزش عالی باید متوازن، مبتنی بر نیاز کشور و بازار کار باشد. لازم است از گسترش بی‌رویه رشته‌هایی که فاقد کارکرد مؤثر هستند جلوگیری شود تا هم از بیکاری دانش‌آموختگان و هم از هدررفت منابع پیشگیری شود.
 
وی بر ضرورت تقویت ارتباط دوطرفه دانشگاه و صنعت تأکید کرد و افزود: ارتباط مؤثر زمانی شکل می‌گیرد که هم صنعت به سراغ دانشگاه بیاید و هم دانشگاه فعالانه مسائل صنعت را شناسایی و پیگیری کند. در همین راستا تفاهم‌نامه‌هایی میان وزارت علوم، وزارت اقتصاد و معاونت علمی ریاست‌جمهوری برای تسهیل این ارتباطات به امضا رسیده است.
 
ظفرقندی استفاده از ظرفیت‌های قانونی از جمله هدایت بخشی از مالیات صنایع برای سرمایه‌گذاری در پژوهش و فناوری دانشگاه‌ها را یکی از مسیرهای تقویت علوم پایه دانست و گفت: ایجاد دفاتر تخصصی برای مدیریت تعاملات پژوهشی و فناورانه می‌تواند علاوه بر توسعه علم به بهبود شرایط معیشتی و کاری اعضای هیئت علمی نیز کمک کند.
 
وزیر بهداشت در پایان با اشاره به برگزاری جلسات منظم در سطح دولت برای بهبود وضعیت معیشتی اساتید و اعضای هیئت علمی گفت: این اقدامات با محوریت دولت در حال پیگیری است و پس از نهایی شدن نتایج آن اعلام خواهد شد. اطمینان می‌دهم هر اقدامی که در توان وزارت بهداشت باشد برای حل مشکلات علوم پایه پزشکی با جدیت دنبال خواهد شد. وبدا

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.