سرطان دارای جایگاه دوم مرگ و میر در جهان است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، محمدرضا قوام نصیری افزود: هر ساله بیش از ۱۱۰ هزار مورد جدید سرطان در کشور اضافه می‌شود که این عددی قابل ملاحظه‌ است و باعث مرگ تعداد زیادی از افراد می‌شود؛ بنابراین باید عوامل مساعد کننده این بیماری شناسایی و تشخیص داده شوند تا بتوان از آن پیشگیری کرد.

رئیس انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران گفت: علت اصلی این بیماری هنوز شناخته نشده است، ولی عوامل مختلفی از استرس تا آلودگی هوا، دخانیات، شیوه ناصحیح طبخ غذا، مصرف فست فود، گوشت قرمز و نمک هر کدام در جای خود باعث ایجاد این بیماری می‌شوند.

وی افزود: به طور مثال تغذیه به سرطان دستگاه گوارش مربوط است و سرطان مری، معده و روده بزرگ به شیوه طبخ غذا و استفاده از فست فود مربوط می‌شود. همان طور که در آمریکا سرطان روده بزرگ به دلیل استفاده از فست فود افزایش یافته است در ایران نیز به دلیل تغییر عادات تغذیه‌ای و تمایل بیشتر افراد به سمت مصرف فست فود آمار این سرطان زیاد شده است.

قوام نصیری ادامه داد: استرس در کشور به خصوص در شهر‌های صنعتی زیاد است، این استرس روی سیستم ایمنی بدن اثر دارد و هر چه میزان آن بیشتر باشد فعالیت سیستم ایمنی بدن کمتر می‌شود، بنابراین استرس یکی از عوامل مهم ایجاد سرطان است.

رئیس انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران تاکید کرد: استرس روی نقاط مختلف بدن به‌خصوص غددی که ترشح مواد طبیعی را در بدن بر عهده دارند، تاثیر می‌گذارد؛  اگر ترشحات به طور طبیعی باشد نافع خواهد بود و اگر به دلیل استرس این ترشحات از حالت طبیعی خود خارج شوند برای بدن زیان‌بار است و سلول‌ها را به سمت سرطانی شدن می‌برد.

وی تصریح کرد: روش نادرست طبخ غذا یکی دیگر از عوامل ایجاد سرطان است، بنابراین باید از روغن‌های حیوانی در طبخ غذا کمتر استفاده کرد. متاسفانه ایرانی‌ها در طبخ غذای خود تمایل زیادی به غذا‌های سرخ کردنی از جمله ماهی، کتلت، کوکو و غیره دارند که این کار بسیار برای بدن مضر است، زیرا اگر درجه حرارت طبع روغن از ۸۰ درجه سانتیگراد بالا برود و روغن بسیار داغ باشد بر روی دستگاه گوارش تاثیر منفی داشته و مری و معده را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

قوام نصیری یادآور شد: در گذشته گوشت را بیشتر به صورت نمک سود استفاده می‌کردند، اما امروزه این کار بسیار کم شده است. استفاده از گوشت و نان‌های غیر سبوس دار یعنی نان سفید باعث افزایش سرطان  روده بزرگ می‌شود.

رئیس انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران اضافه کرد: آلودگی هوا یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده سرطان در کشور است؛ سرب وارد شده به بدن با توجه به ترافیک و خودرو‌هایی که دستگاه احتراق آنها صحیح کار نمی‌کند و بنزین پالایش نشده‌ای که سرب بیشتر از حد مجاز دارد؛ روی مغز استخوان تاثیر گذاشته و در نهایت باعث ایجاد سرطان خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر جوانان درگیر مصرف دخانیات شده‌اند و آمار از افزایش قابل توجه این امر حکایت دارد. متاسفانه قلیان‌های تنباکو و میوه‌ای که حاوی مواد روان گردان هستند، رواج پیدا کرده است. استفاده از قلیان علاوه بر سیگار اگر خطرات بیشتر از آن نداشته باشد کمتر هم نیست و شایع‌ترین سرطان‌هایی که ایجاد کننده آن سوخت توتون باشد شامل سرطان ریه و مثانه است.

قوام نصیری درباره سرطان‌هایی که شیوع کمتری دارند اظهار کرد: برخی از سرطان‌ها از جمله تومور‌های استخوان شیوعی کمتر دارد، ولی اگر فرد را مبتلا کند در سنین تکامل یعنی بلوغ و جوانی خواهد بود، همچنین آن شخص در زمان ابتلا و بعد از سیر درمانی و معالجه کوتاه جان خود را از دست می‌دهد.

رئیس انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران ادامه داد: سرطان پوست یا ملانوم بدخیم در برخی از نژاد‌های خاص دیده می‌شود؛ این بیماری در افرادی که دارای پوست سفید هستند و در معرض نور آفتاب زیاد قرار می‌گیرند، دیده می‌شود، بنابراین اگر پوست تیره‌تر باشد شیوعی کمتر دارد. این بیماری در کشور ما به دلیل اینکه پوست اغلب افراد گندم گون است دارای شیوع کمتری است، ولی دارای پیش آگهی بسیار بد و مرگ و میر بسیار بالاست.

گفتنی است در ادامه احمد جوانمرد پزشک و PHD  تغذیه و سرطان از دانشگاه شهید بهشتی درباره علل بروز سرطان در بدن اظهار کرد: سرطان یک پدیده غیر طبیعی در بدن نیست و یک تکثیر سلولی غیرمتعارف است، هرچند اتفاقی غیر طبیعی به شمار می‌رود.

این پزشک تغذیه و سرطان گفت: روزانه ۸۰ تا ۱۰۰ سلول سرطانی در بدن تولید می‌شود، ولی سیستم ایمنی بدن این سلول‌های غیر طبیعی را شناسایی کرده و از بین می‌برد.

وی افزود: سلول‌های سرطانی دور از دسترس سیستم ایمنی بدن شروع به تکثیر می‌کنند این سلول‌ها دارای سرعت تکثیر بالایی هستند و مقدار گلوکز بیشتری مصرف می‌کنند؛ بنابراین به سرعت رشد کرده و بیماری سرطان را به وجود می‌آورند.

جوانمرد درباره مهمترین عوامل ایجاد این بیماری بیان کرد: سه عامل کلی یعنی دخانیات، انواع عفونت‌ها و سبک زندگی ناسالم باعث ایجاد این بیماری در فرد می‌شود. هر درد و عفونت مزمن طولانی مدت در بدن می‌تواند منجر به بیماری سرطان شود؛ حتی مشکلات گوارشی، هضم نادرست غذا و سوء هاضمه در طولانی‌مدت یعنی ۲ تا سه سال که با ترش کردن همراه است می‌تواند باعث ایجاد سرطان شود.

این پزشک تغذیه و سرطان ادامه داد: در سبک زندگی مهم الگو و شیوه تغذیه مناسب است، زیرا تغذیه هم می‌تواند در بهبود این بیماری موثر باشد و اگر تغذیه نامناسب باشد باعث مبتلا شدن فرد به سرطان شود.

وی تصریح کرد: همچنین مصرف غذا‌های چرب و چربی‌هایی که در مجاورت شعله زیاد قرار دارند از جمله کباب ذغالی و انواع فست فود و سرخ کردنی‌ها که با گرم کردن تابه و شعله زیاد همراه است می‌تواند فرد را به سرطان مبتلا کند، زیرا این مواد غذایی موادی به نام رادیکال‌های آزاد از خود متصاعد می‌کنند که این رادیکال‌ها به شدت مستعد سرطانی کردن سلول‌ها هستند.بنابراین بهتر است غذا‌ها با حرارت ملایم پخته شده  و از هر روغن تنها یک بار استفاده شود؛ همچنین غذا‌های مانده باید حداکثر یک بار گرم شوند.

جوانمرد تاکید کرد: نکته قابل توجه این است که میزان بالای نیتریت در مواد غذایی باعث ایجاد سرطان در بدن می‌شود، متاسفانه سبزیجاتی که با کود‌های حیوانی تولید می‌شوند میزان نیتریت بالایی دارد؛ این نیتریت در کنار گوشت ممکن است باعث بیماری شود. بنابراین توصیه می‌شود برای طبخ غذا از سبزی تازه استفاده شده و از مصرف سبزی‌های فریز شده تا حد ممکن اجتناب شود زیرا میزان نیتریت در سبزی‌های فریز شده افزایش می‌یابد و نیتریت‌ها هنگامی که در کنار آمین قرار بگیرند ماده‌ای به نام نیتروزانین تولید می‌کنند که باعث بروز سرطان‌های گوارشی می‌شود.

این پزشک تغذیه و سرطان اضافه کرد: در حال حاضر در کشور سرطان سینه در خانم‌ها و سرطان پروستات در آقایان بیشترین آمار مرگ و میر را دارد؛ همچنین سرطان‌های مربوط به گوارش به طور مثال سرطان کبد دارای کشندگی بالایی است، اما افراد مبتلا به سرطان روده یا معده امکان طول عمر بالاتری دارند.

وی افزود: یکی دیگر از سرطان‌های خطرناک، سرطان پوست است که زمان تشخیص، درمان تا فوت بیمار بسیار کوتاه است و تشخیص در آن به راحتی نیست.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان جوانمرد در پایان درباره راه‌های پیشگیری از سرطان گفت: اصلاح سبک زندگی، ورزش کردن، مصرف به موقع و اندازه غذا، عدم استعمال دخانیات و درمان عفونت‌های بدن از مهم‌ترین راهکار‌های پیشگیری از سرطان است.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.