واکسیناسیون هپاتیت B موجب افزایش ضریب سلامت خون‌های اهدایی شد
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، ۲۸ ژوییه برابر هفتم مرداد ماه روز جهانی هپاتیت است، هپاتیت یک بیماری شایع است که به علت التهاب حاد کبد ایجاد می شود. هپاتیت به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می شود و در اثر انواع ویروس‌ها، داروها، الکل و جایگزینی بافت چربی در کبد ایجاد می شود.

هپاتیت‌های ویروسی که جزو علل مهم درگیری کبد هستند در اثر آلودگی با ویروس های هپاتیت نوع A-B-C-D-E-G  و همچنین ویروس‌های CMV، BV، سرخک و  سرخجه ایجاد می‌شود، ما می توانیم با شناخت عوامل ایجاد کننده هپاتیت و راه های سرایت آن از خود و دیگران محافظت کنیم. یکی از اساسی ترین راه کارها در مقابله با این بیماری ها بحث خود مراقبتی است و افراد جامعه با شناخت عوامل بیماری و راه های پیشگیری از آن می توانند از ابتلا به هپاتیت جلوگیری کنند، شایعترین نوع عوامل هپاتیت ویروس نوع B و C به ترتیب از شایعترین انوع عوامل ویروسی هستند که باعث ایجاد هپاتیت می شوند.

بشیر حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون در این باره گفت: در حال حاضر میزان شیوع هپاتیت B و C در جمعیت اهداکنندگان خون با فرهنگسازی، آموزش و ارتقای فرآیندهای انتخاب اهداکننده و اجرای برنامه خودحذفی محرمانه و حذف خون جایگزین، ۱۰ برابر کمتر از جمعیت عمومی کشور است، در منطقه مدیترانه شرقی و آسیای میانه، کشور ما با برخورداری از بهترین شاخص های سلامت خون و کمترین میزان شیوع عفونت های منتقله از خون از جمله هپاتیت B و C و با افزایش شاخص اهداکنندگان مستمر خون، استفاده از کیت‌های غربالگری استاندارد، بهره گیری از سیستم اتوماسیون، اجرای روش های بهینه تولید در مراکز انتقال خون سراسر کشور سرآمد این کشورهاست.

وی تاکید کرد: در جامعه عمومی کشور نزدیک به دو میلیون نفر مبتلا به ویروس هپاتیت B مزمن و کمتر از ۳۰۰ هزار نفر مبتلا به هپاتیت C مزمن هستند، در قاره پهناور آسیا کشورهای ایران، ژاپن و کره جنوبی کشورهای برتر در زمینه تضمین کیفیت و سلامت خون و فرآورده های آن هستند، در حال حاضر با توجه به واکسیناسیون نوزادان علیه هپاتیت B در کشور، آمار هپاتیت B رو به کاهش است. این شیب کاهشی، آرامش اطمینان بخشی را برای  مصرف کننده خون و فرآورده های آن در کشور به دنبال دارد و باید گفت خون هایی که از نظر هپاتیت و HIV در مراکز انتقال خون شناسایی می شوند از چرخه انتقال خون خارج می شود.

حاجی‌بیگی تصریح کرد: با انجام واکسیناسیون هپاتیت بی(HBV) در کشور توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۷۲ قدم بزرگی در افزایش سلامت جامعه ایرانی و به دنبال آن افزایش ضریب امنیت و سلامت خون های اهدایی در کشور برداشته شد، سازمان انتقال خون ایران در زمینه آموزش جامعه اهداکنندگان خون برای راه های کنترل هپاتیت B و C در میان مراجعان به این سازمان قدم های مهمی را برداشته است، رعایت اصول خود مراقبتی در اهداکنندگان مستمرخون "اهدا کنندگانی که در سال حداقل دو بار خون اهدا می کنند" در کشور گام مهمی در جهت افزایش ضریب امنیت و سلامت خون در جامعه اهدا کنندگان خون بوده است.

سخنگوی سازمان انتقال خون ادامه داد: در سال ۱۳۹۸ میزان موارد مثبت تائیدی هپاتیت «بی» در اهدا کنندگان خون در کشور ۳۶ نفر در صد هزار اهدا کننده خون بوده است، میزان موارد مثبت تائیدی هپاتیت C در اهداکنندگان خون در کشور ۱۶ نفر در صد هزار اهدا کننده بوده است، با اجرای طرح واکسیناسیون هپاتیت B در میان اهدا کنندگان مستمر خون در کشور که با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شد، امیدواریم میزان شیوع هپاتیت بی (HBV) در بین اهداکنندگان مستمر خون  در کشور تا سال ۱۴۰۰ به صفر برسد، خون‌های اهدایی در کشور که در آزمایشات غربالگری از نظر هپاتیت B و هپاتیت C مثبت گزارش شوند از چرخه مصرف خارج می شوند.

وی افزود: همچنین در ۱۵ سال گذشته میزان شیوع هپاتیت  C و موارد مثبت شده از ۱۲۸ نفر در صد هزار نفر اهدا کننده خون در سال ۱۳۸۳به ۱۶ نفر در صد هزار نفر اهدا کننده خون در سال ۱۳۹۸ رسیده است، در ۱۵ سال گذشته میزان شیوع هپاتیت B و موارد مثبت شده از ۷۲ نفر در صد هزار نفر اهدا کننده خون در سال ۱۳۸۳ به ۳۶ نفر در صد هزار نفر اهدا کننده خون در سال ۱۳۹۸ رسیده است که نشان دهنده شیب کاهشی آن در میان اهدا کنندگان خون در کشور است، علت شیب کاهشی در میزان شیوع هپاتیت B در میان جمعیت اهدا کنندگان خون انتخاب اهدا کنندگان سالم توسط مراکز انتقال خون و حضور اهداکنندگان مستمر خون بوده است.

حاجی بیگی گفت در حال حاضر به طور میانگین نزدیک به ۶۰ درصد اهدا کنندگان خون در کشور را اهدا کنندگان مستمر خون تشکیل می دهند و در بعضی از استان های کشور نظیر استان سمنان این میزان به ۷۵ درصد می رسد، ضریب امنیت و سلامت خون در اهدا کنندگان مستمر خون چند برابر بیشتر از اهدا کنندگان بار اول است و سالانه ۵۰۰ هزار اهدا کننده مستمر خون در کشور داریم که حداقل سالی دو بار اهدای خون را انجام می دهند، هر فرد سالم در کشور در آقایان چهار بار در سال و خانم ها سه بار در سال می توانند خون اهدا کنند.

به گزارش ایرنا سخنگوی سازمان انتقال خون در پایان اضافه کرد: در جهان ۲۹۰ میلیون نفر بدون دانستن اینکه به بیماری هپاتیت مبتلا هستند، زندگی می کنند. بدون پیدا کردن موارد تشخیص داده نشده و درمان آنها، میلیونها نفر به رنج کشیدن ادامه می دهند و زندگی های بسیاری از بین می رود، در روز جهانی هپاتیت، از مردم سراسر جهان خواسته شده است که وارد عمل شوند و آگاهی های عمومی در این راستا را ارتقاء دهند تا بتوانند این میلیون ها نفر را شناسایی کنند، بنابراین شعار امسال روز جهانی هپاتیت را ‌"پیدا کردن میلیون ها مورد گم شده" اختصاص داده اند.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.