رشد ۶۶ درصدی اهدای عضو در ۶ ماه نخست سال جاری
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، مهدی شادنوش با اشاره به اینکه پیوند عضو یک روش درمانی انتخابی نیست که اگر این درمان انجام نشد اقدام به درمان دیگری کرد گفت: در اکثر موارد فرد در شرایطی قرار دارد که یا عضو اهدایی به او پیوند می شود و به زندگی ادامه می دهد یا اینکه اجبارا با زندگی وداع می کند.

رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه شیوع کرونا باعث کاهش اهدای عضو شد ادامه داد: در سال ۹۸ بالاترین میزان اهدای عضو را داشتیم اما در سال ۹۹ و با شیوع کرونا، تا کمیته های علمی وزارت بهداشت، شرایط پیوند در دوران کرونا را فراهم کنند و شرایط محیطی از قبیل مدیریت کرونا ساماندهی شود با افت در حوزه پیوند اعضا مواجه بودیم.

وی افزود: زیرا از سویی امکانات بیمارستان ها و کادر درمان بر روی کرونا تمرکز کرده بود و از سویی دیگر آن ها که می خواستند پیوند بگیرند نگرانی داشتند و از منزل کمتر خارج می شدند. در مورد افرادی هم که اهدا باید انجام می شد چون مشکوک به آلوده بودن به ویروس کرونا بودند امکان اهدا نبود، همه این عوامل باعث شد در سال ۹۹، افت چشمگیری در اهدای عضو داشته باشیم اما خوشبختانه در سال ۱۴۰۰ و ۶ ماه نخست سال، آمار نشان داد نسبت به سال ۹۹، رشدی ۶۶ درصدی را داشتیم.

شادنوش با تاکید بر اینکه مساله اهدای عضو یک مساله فرهنگی است و بستگی به روحیه ایثار یک ملت دارد گفت: تقویت روحیه ایثار میسر نمی شود مگر با نقش آفرینی مراجع تاثیرگذار اجتماعی از قبیل رسانه ها، هنرمندان، ورزشکاران، سینما و همه کسانی که ضریب نفوذ بالایی در مسایل اجتماعی دارند، خوشبختانه طی سال های گذشته همه این ارکان به صورت جدی تری وارد موضوع فرهنگ سازی اهدای عضو شدند تا آنجا که در سال ۹۸  و پیش از شروع کرونا، به بالاترین سطح اهدای عضو نسبت به سال های گذشته دست یافتیم.

رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری وزارت بهداشت تصریح کرد: با شیوع کرونا این روند دچار اختلال شد اما وضعیت ۶ ماهه نخست سال جاری که حکایت از افزایش ۶۶ درصدی دارد، نشان می دهد که مردم با همان آمادگی قبل، در روزهای مبادا و سخت که باید تصمیمی برای اهدای عضو عزیز دچار مرگ مغزی خود بگیرند، تصمیم های درست می گیرند و اقدام به اهدای عضو می کنند.

وی با یادآوری اینکه روزانه ۷ تا ۱۰ نفر بر اثر کمبود اعضای پیوندی جان خود را از دست می‌دهند افزود: اگر بیماری دچار مرگ مغزی شد در چنین شرایطی اهدای عضو به جای سپردن اعضا به خاک، می‌تواند نجات بخش زندگی هشت فرد و زدودن رنج و درد از خانواده‌های ایشان باشد، تا رسیدن به نقطه اوج وضعیت مطلوب اهدای عضو فاصله زیادی داریم، در سطح جهانی، شاخصی با عنوان پی ام پی برای اهدای عضو در نظر گرفته شده است که بر اساس آن برآورد سنجی می شود که در  هر یک میلیون جمعیت چند نفر اهدای عضو می کنند.

شادنوش گفت: در کشور ما این شاخص در سال ۹۸ به ۱۴.۷ رسید که بالاترین میزان اهدای عضو بود.  اما نقطه مطلوب ما در جمعیت ۸۲ میلیونی، پی ام پی ۲۶ است که با آن فاصله داریم اما خوشبختانه روند اهدای عضو در ایران نشان دهنده این است که همواره مردم با شناخت هر چه بیشتر موضوع همکاری بیشتری را نشان می دهند، ۱۴ هزار نفر در کشور در انتظار پیوند عضو هستند، افرادی هستند که نامشان در سامانه پیوند وزارت بهداشت ثبت شده که در انتظار پیوند هستند.

رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری وزارت بهداشت ادامه داد: بیشترین نوع پیوند مربوط به کلیه است، اظهار داشت: در برچسب ها و دیوار نوشته ها شاهد فروش کلیه یا سایر اعضای بدن هستیم که با پیگیری از طریق مراجع قضایی مشخص شد که کلاهبرداری است، مردم گول تبلیغات و دیوار نوشته های مربوط به اهدای عضو را نخورند و هیچ جوره اعتماد نکنند زیرا قطع به یقین کلاهبرداری است. ضمن اینکه سامانه اهدای کلیه و سایر اعضا به گونه ای نیست که کسی بتواند خارج از سیستم تعبیه شده که نزدیک به سه سال است راه اندازی شده است کلیه یا عضو تهیه کند.

وی توضیح داد: در حقیقت در مراکز پیوند وزارت بهداشت، کسانی که کاندیدای دریافت عضو هستند با کد ملی و مشخصات لازم ثبت نام شده اند. در هر زمان عضوی اهدایی پیدا شود هم وارد سامانه می شود و بر اساس شاخص هایی که گیرنده دارد و اینکه وضعیت اورژانس او چگونه است، ده نفر اولی که با مشخصات اهدا کننده مطابقت دارند بررسی می شود تا برای پیوند عضو آماده شوند.

شادنوش در خصوص نحوه دریافت کارت اهدای عضو توسط متقاضیان هم خاطرنشان کرد: افراد برای اهدای عضو می توانند با پیامک کردن کد ملی خود به شماره ۳۴۳۲  اعلام آمادگی برای اهدای عضو کنند و کد ملی آنان در سامانه پیوند ستاره دار می شود تا در زمانی که بر اثر اتفاقی دچار مرگ مغزی شدند اهدای عضو صورت بگیرد.

به گزارش ایرنا رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری وزارت بهداشت در پایان در خصوص مرگ مغزی گفت: مرگ مغزی مرگ قطعی است که فقط قلب و ریه ها تا زمانی با دستگاه کار می کنند که خانواده ها در این فرصت طلایی امکان تصمیم گیری برای اهدای عضو عزیزانشان را داشته باشند، جامعه هنرمندان به خوبی با اهدای عضو همکاری کرده اند، در همه رده های سنی امکان اهدای عضو وجود دارد فقط در زمان اهدا، عضو مورد بررسی قرار می گیرد که قابل اهدا هست یا خیر، حتی در رده های سنی بالا با بررسی کبد یا کلیه سالم فرد، اهدا صورت می گیرد.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.