نمی‌توانیم کیفیت پزشکان را فدای کمیت کنیم
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، بهرام عین‌اللهی در حاشیه اختتامیه جشنواره شهید مطهری و در جمع خبرنگاران که امروز ۲۱ اردیبهشت‌ماه در تالار ابن‌سینای دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، با اشاره به برطرف شدن وضعیت اضطراری کرونا از طرف سازمان بهداشت جهانی گفت: در مرحله اول سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده وضعیت اضطراری برطرف شده و اگر افراد به کشوری دیگر بروند احتیاجی نیست کارت واکسن یا تست پی‌.سی.‌آر را انجام دهند، اما کماکان انجام واکسیناسیون و مراقبت‌های کرونا، رعایت فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک  به خصوص افرادی که مشکوک به کرونا هستند همچنان ادامه خواهد داشت.

وزیر بهداشت ادامه داد: توصیه من به مردم این است که حداقل سالی یک بار وکسن کرونا را بزنند همانطور که هرساله شاهد انجام واکسیناسیون آنفلوآنزا برای افراد پرخطر در شهریور و مهر هستیم. بنابراین توصیه ما این است که واکسن کرونا را حتما تزریق کنند و بسته به شرایطی که در دنیا ایجاد می‌شود ممکن است وضعیت‌های مختلفی اعلام  شود. خیلی هم خیالمان راحت نباشد و بهتر است که مراقبت‌ها را انجام دهیم و واکسن را بزنیم.

وی در خصوص اخرین اقدامات سازمان برای چالش‌های دارویی بیماران صعب العلاج اظهار کرد: در این رابطه ما سال گذشته صندوق بیماران صعب العلاج را ایجاد کردیم که تحت نظر بیمه سلامت است و افرادی در این مجموعه هستند که داروهای گران قیمت می‌گیرند. بیماران سرطانی و بیمارانی که بیماری مزمن با هزینه‌های بالا دارند، می‌توانند در این صندوق ثبت‌نام کنند و مستندات پزشکی خود را ارائه دهند و بعد از تشکیل پرونده داروهایشان تحت پوشش قرار می‌گیرد، سال گذشته از مجلس شورای اسلامی برای این موضوع حدود پنج هزار میلیارد تومان و امسال نیز حدود هفت هزار میلیارد تومان بودجه تخصیص داده شده است. افراد باید از بیمه استان‌ها اقدام کنند تا با تشکیل پرونده مخارجشان داده شود.

عین اللهی در خصوص داروهایی که برای بیماران صعب العلاج مورد نیاز است توضیح داد: در حال حاضر ما از ۴۰۰ دارویی که کمبود داشتیم به چیزی حدود ۷۰ قلم دارو رسیده‌ایم. در تلاش هستیم تا این کمبودها به حداقل برسد. کاری که انجام شده و ما بیشتر دنبال آن هستیم ایجاد ذخایر دارویی است. امروزه ۷۰ درصد ذخایر دارویی خود را افزایش دادیم و بسته به اعلام نیازی که در استان‌ها وجود دارد به داروخانه‌های خاصی که در هر استان می‌توانند این داروها را توزیع کنند، دارو می‌دهیم، ما حدود  ۱۵ هزار داروخانه در کشور داریم و طبیعی است که هر دارو را نمی‌توانیم بین این تعداد داروخانه تقسیم کنیم. داروها طبقه دارد و داروهایی که برای بیمارانی که تعدادشان کمتر باشد و نیز قیمت بالاتری داشته باشد، در اختیار داروخانه‌هایی که در هر استان مشخص شده است، قرار می‌گیرد.

وزیر بهداشت در خصوص افزایش کادر پزشکی در مناطق روستایی گفت: به میزان زیرساخت‌ها و نیز تعداد افرادی که می‌توانیم آموزش دهیم، این تربیت را انجام می‌دهیم. طبیعتا چیزی که مورد نظر همه است کیفیت پزشکان است. نمی‌توانیم کیفیت را فدای کمیت کنیم. پزشکان ایرانی در همه جای دنیا به عنوان پزشکانی با کیفیت و با سواد شناخته می‌شوند. بنابراین ما نیز باید این کیفیت را حفظ کنیم، به عنوان مثال اگر پزشکی جراح فارغ التحصیل می‌شود حتما باید توان کامل جراحی را داشته باشد. بنابراین ما با توجه به زیرساخت‌ها و امکاناتی که داریم حداکثر ظرفیت را ایجاد می‌کنیم. در سال گذشته ۲۵ درصد افزایش ظرفیت و حدود ۴۰۰۰ نفر پذیرش داشتیم. امسال هم فکر می‌کنم در همین میزان بتوانیم پذیرش را انجام دهیم.

وی اظهار کرد: امر مهم برای نیاز کشور ایجاد سیستمی است که این سیستم بتواند این نیاز را برطرف کند. امسال طرح سلامت خانواده را در نظر گرفتیم که در این طرح سلامت خانواده موضوع پیشگیری و بهداشت اهمیت دارد. مراقبین بهداشتی را امسال به کار می‌گیریم. این افراد با مراجعه حضوری یا به صورت نرم‌افزاری برای هر فرد و هر کد ملی ما یک پرونده سلامت ایجاد خواهند کرد. در این پرونده سلامت فقط مسئله بیماری مطرح نیست بلکه سلامت فرد مطرح است. اگر به بیماری مبتلا شدند به سطح یک پزشک خانواده ارجاع و خدمات انجام می‌شود. در صورت نیاز به سطح دو یا بستری اعزام می‌شوند. در این سیستم ما می‌توانیم نیازهای تخصصی و پزشکی مردم را برطرف کنیم.

عین اللهی ادامه داد: در دانشگاه‌های نسل اول بیشتر دنبال تربیت متخصص بودیم، در دانشگاه‌های نسل دوم بر تربیت پژوهشگر و دانشمند نیز تاکید داشتیم و در دانشگاه‌های نسل سوم علاوه بر دو مورد قبلی، به دنبال کارآفرینی و رفع نیازهای مردم نیز هستیم، با توجه به تغییراتی که در حوزه آموزش پزشکی رخ داده است، امروزه آموزش‌ها در این حوزه عمدتا محصول‌محور، همراه با نقش فعال دانشجو، سلامت‌محور و مبتنی بر نیاز جامعه است، امروزه در تمام دنیا به دنبال ایجاد حس مسئولیت اجتماعی در دانشجویان علوم پزشکی اند، همچنین برنامه درسی رشته‌های علوم پزشکی در دانشگاه‌های هر منطقه، باید مطابق با نیازهای بهداشتی و درمانی مردم آن منطقه باشد.

وزیر بهداشت با بیان اینکه در حوزه آموزش پزشکی جمهوری اسلامی یک الگو در جهان است گفت: ما در این حوزه نظام ارائه خدمات را هم داریم که افتخار بسیار بزرگی است. همچنین نظام آموزش پزشکی در کشور ما یک نظام پاسخگو است، در ابتدای انقلاب شاخص امید به زندگی در ایران حدود ۵۷ بود، امروز اما در نتیجه حمایت‌ها و پیشرفت‌های صورت گرفته، این رقم مانند آمریکا به بالای ۷۴ رسیده است. همچنین در خصوص مرگ‌ومیر نوزادان نیز امروز بر خلاف پیش از انقلاب، در وضعیت خوبی قرار داریم و شاخص مرگ‌ومیر نوزادان در کشور عدد بسیار پایینی است.

وی با اشاره به رشد تولید مقالات حوزه پزشکی در طی چند سال اخیر اظهار کرد: از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲، ایران از نظر تعداد مقالات و میزان استنادها در بین کشورهای منطقه در جایگاه نخست قرار داشته است. همچنین در کشور ما موضوع اعتباربخشی نهادینه شده است و امروزه  ما نه تنها دانشگاه‌های خودمان را اعتباربخشی می‌کنیم، بلکه بر اساس مجوز سازمان WFME ما به مدت ۱۰ سال می‌توانیم تمام دانشگاه‌های علوم پزشکی منطقه را هم اعتباربخشی کنیم، برای تعالی در آموزشی باید بتوانیم از آزمایشگاه‌های مهارتی و سیمولاتورها به بهترین نحو استفاده کنیم، دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این حوزه پیشتاز است و کارهای بسیار خوبی در این دانشگاه صورت گرفته است. همچنین استفاده از سیمولاتورها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

عین اللهی با بیان اینکه امروزه در آموزش پزشکی، هوش مصنوعی حرف اول را می‌زند گفت: همچنین در حوزه آموزش پزشکی، از توانمندسازی اساتید نیز نباید غافل شد، هر کسی که پزشک خوبی است، الزاما استاد خوبی هم نیست، لذا ضروری است دوره‌های کوتاه‌مدت آموزش روش‌های تدریس و ارزیابی برای اساتید جوان برگزار شود.

وزیر بهداشت با تاکید بر اهمیت دیپلماسی علم گفت: دیپلمات کسی است که به کشور و پرچم خود وفادار باشد. دانشمندان ما باید دیپلمات هم باشند، یعنی دانشمندان و اساتید ایرانی که سال‌ها در این کشور علم آموخته‌اند، باید به همین آب و خاک هم خدمت کنند، امروزه کشور ما در منطقه در حوزه سلامت حرف اول را می‌زند و در تمامی شاخص‌های سلامت جایگاه خوبی دارد، در راستای دیپلماسی علمی، ما اولین دانشگاه علوم پزشکی بین‌المللی کشور را در کربلا به نام دانشگاه سبطین ایجاد کردیم و حتی این امکان وجود دارد که چنین دانشگاهی را ایران در افغانستان نیز ایجاد کند. نکته مهم این است که تمام هزینه‌های ساخت دانشگاه سبطین توسط عتبه حسینیه پرداخت شده است و ایران فقط نیروی انسانی به این دانشگاه فرستاده است.

به گزارش ایسنا وی در پایان اضافه کرد: این نیروها که از اساتید دانشگاه تهران هستند، به ازای هر یک ساعت کار در دانشگاه سبطین ۲۵ دلار حقوق دریافت می‌کنند و امکانات اسکان‌شان هم توسط عراق تامین می‌شود. در واقع این کار باعث ارزآوری برای ایران می‌گردد. زمانی خارجی‌ها در ایران دانشگاه تاسیس می‌کردند، امروز ایران برای سایر کشورها دانشگاه ایجاد می‌کند. این نشان‌دهنده قدرت نرم جمهوری اسلامی است. قطعا دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز توان ایجاد دانشگاه در سایر کشورها را دارد.

پایان پیام/

1 نظر

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.