ماجرای جنجالی واردات روغن های آلوده در دولت رئیسی چیست؟
"یاشار سلطانی" از "توزیع بیش از ۴۷ هزار تن روغن آلوده و مسموم و تاریخ گذشته در دولت ابراهیم رئیسی" خبر داده بود. به دنبال انتشار این خبر چند مقام مسئول در خصوص واردات روغن آلوده و توزیع روغنهای مسموم در بازارهای کشور توضیحاتی ارائه کردند.
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، روز گذشته "یاشار سلطانی" خبرنگار، از "توزیع بیش از ۴۷ هزار تن روغن مایع مسموم و تاریخ گذشته در دولت ابراهیم رئیسی" خبر داده بود.
در گزارش یاشار سلطانی آمده است: بیش از ۹۱ هزار تن روغن مایع در مرداد ۱۴۰۰ توسط "شرکت مادر تخصصی بازرگانی ایران" از دو کشور ترکیه و آرژانتین وارد ایران شده است، با وجود گزارشهای صریح سازمان غذا و دارو مبنی بر مسمومیت روغنها به سموم کشاورزی و آفتکشها و تاریخ مصرف گذشته بودن روغنها، دستور ترخیص بیش از ۴۷هزار تن از آنها و توزیع در کشور، صادر شده است.»
در گزارش یاشار سلطانی آمده است: بیش از ۹۱ هزار تن روغن مایع در مرداد ۱۴۰۰ توسط "شرکت مادر تخصصی بازرگانی ایران" از دو کشور ترکیه و آرژانتین وارد ایران شده است، با وجود گزارشهای صریح سازمان غذا و دارو مبنی بر مسمومیت روغنها به سموم کشاورزی و آفتکشها و تاریخ مصرف گذشته بودن روغنها، دستور ترخیص بیش از ۴۷هزار تن از آنها و توزیع در کشور، صادر شده است.»
در گزارش منتشرشده در وبسایت رسمی این روزنامهنگار آمده است:
احتمالا بخشی از این روغنها وارد بدن من و شما شده است اما اسناد و مدارکی که در ادامه این گزارش منتشر میکنیم نشان میدهد که یک فاجعه بهداشتی در حوزه سلامت ایرانیها در جریان واردات این ۹۱ هزار تن روغن رخ داده است.
این محموله از مرداد ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۲ در گمرک شهید رجایی نگهداری میشد و طی چهار مرحله، نمونهبرداری و آزمایش آن در آزمایشگاههای مختلف به دلیل وجود باقیمانده سموم کشاورزی "غیر قابل ترخیص" و "غیر قابل مصرف انسانی" شناخته شد.
سرانجام علیرغم گزارشهای رسمی درباره مسموم بودن این محموله در اردیبهشت ۱۴۰۲، یک کمیته فنی نتایج بهدستآمده در نمونهگیریها را "غیرقطعی" دانست و دستور به ترخیص ۴۷ هزار تن از این روغنها را صادر کرد و اکنون این روغنها وارد بازار ایران شدهاند.
حتی در این مدت که روغنها در گمرک بود تاریخ انقضای روغنها به پایان رسیده بوده است اما با یک صورتجلسه تاریخ انقضای محموله در تاریخ ۱۴۰۲/۰۲/۱۶ به مدت ۶ ماه تمدید و سپس محموله ترخیص شد.
در گزارش یاشار سلطانی اسامی شرکتهایی که روغن مایع آلوده و مسموم به آنها واگذار شده آمده است.
توضیحات شرکت بازرگانی دولتی درباره واردات روغن آلوده به کشور
شرکت بازرگانی دولتی در واکنش به ادعای توزیع روغنهای مسموم تاکید کرد که یک قطره روغن خوراکی بدون مجوز سازمان غذا و دارو وارد کشور نمیشود.
شرکت بازرگانی دولتی ایران واردات روغن آلوده به کشور را تکذیب کرد و گفت: اساساً هیچگونه کالایی بدون مجوز سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد ایران امکان ورود به بازار ندارد و در صورتی که کالایی مورد تأیید سازمانهای مذکور قرار نگیرد نه تنها به مجاری توزیع و مبادی مصرف وارد نمیشود که حتی ترخیص آن از گمرک نیز عملاًً امکانپذیر نیست.
در پی انتشار خبری در فضای مجازی مبنی بر واردات روغنهای آلوده به سموم کشاورزی و آفتکشها در مرداد۱۴۰۰ توسط شرکت مادر تخصصی بازرگانی ایران به کشور این شرکت توضیحاتی مبنی بر توزیع ۴۷ هزار تن روغن مایع مسموم و تاریخ گذشته در این دولت و نکات مندرج در خبر مذکور را ارائه کرد که در زیر آمده است:
1_ تاریخ ثبت سفارش و ورود روغن مورد ادعا، مربوط به دولت قبل در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ بوده و مشخصاً در اسفندماه ۱۳۹۹ خریداری و در تیرماه ۱۴۰۰ وارد کشور شده و یکماه بعد یعنی در مردادماه، وجه آن پرداخت شده است.
2_ در مهرماه ۱۴۰۰ از سوی سازمان غذا و دارو، نمونهگیری روغنهای خریداری شده، انجام شده که بعد از چند نوبت نمونهگیری، از مجموع ۹۱ هزار تُن روغن وارداتی، سلامت ۴۷ هزار تُن در دیماه ۱۴۰۱، تأیید و سلامت ۴۴ هزار تُن دیگر، مورد تایید قرار نگرفت که این مقدار در مخازن، باقی مانده و در حال طی مراحل مرجوع کردن به شرکتی است که روغنها در سال ۱۳۹۹ از آن خریداری شده است.
3_ تأکید میشود که اساساً هیچگونه کالایی بدون مجوز سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد ایران، امکان ورود به بازار ندارد و در صورتی که کالایی مورد تأیید سازمانهای مذکور قرار نگیرد، نه تنها به مجاری توزیع و مبادی مصرف وارد نمیشود که حتی ترخیص آن از گمرک نیز عملاًً امکانپذیر نیست.
4_ سازمان ملی استاندارد ایران، مرجع بررسی استاندارد کالا و سازمان غذا و دارو، نهاد تخصصی برای سنجش سلامت و اصالت کالاهاست که در همه ادوار با دقت و بر مبنای شاخصهای حرفهای و استانداردهای جهانی انواع کالاها را ارزیابی میکنند، کما اینکه ۴۴ هزار تُن از محموله روغن مورد ادعا را تأیید نکردهاند.
ماجرای ترخیص ۴۷ هزار تن روغن آلوده از بندر شهید رجایی صحت دارد؟
دادستان مرکز استان هرمزگان ادعای یک فعال رسانهای مبنی بر ترخیص ۴۷ هزار تن روغن آلوده از بندر شهید رجایی را تکذیب کرد.
عارف اکبری دادستان مرکز استان هرمزگان در جمع خبرنگاران حاضر در هفتمین تور نظارتی قوه قضاییه در این خصوص گفت: سازمان غذا و دارو آزمایشهایی را بر روغنهای وارداتی انجام داد و برخی از محمولهها که از نظر سلامت و کیفیت مشکلی نداشتند، اجازه ترخیص یافتند و یک محموله ۴۴ هزار تنی که فاقد سلامت و استانداردهای لازم و تعیین شده از سوی سازمان غذا و دارو بود، اجازه ترخیص نیافتند و همچنان در مخزنها هستند.
وی افزود: روغنهای ترخیصشده اجازه سازمان غذا و دارو را داشتند اما محموله ۴۴ هزار تنی روغنهای آلوده اجازه ترخیص نیافت و همچنان در مخزنهای بندر هستند، روغنهای ترخیص شده هیچ مشکلی نداشتند و مطمئن باشید اگر حتی یک هزارم درصد هم مشکل داشتند به هیچ وجه اجازه ترخیص نمییافتند.
دادستان مرکز استان هرمزگان تاکید کرد: ما مستند قانونی داریم که روغنهای ترخیص شده هیچ مشکلی ندارند، سازمان غذا و دارو و گمرک که نهادهای دولتی هستند از همان دو سال قبل که محموله روغنها به کشور آمد، مانع ترخیص روغنهای آلوده شدهاند و این ادعا که دولت این روغنها را ترخیص کرده است، صحیح نیست، این ۴۴ هزار تن روغن از نظر سازمان غذا و دارو قابلیت مصرف انسانی ندارند و به همین دلیل از دو سال قبل تاکنون اجازه ترخیص نیافتهاند اما روغنهای ترخیصشده هیچ مشکلی برای مصرف ندارند.
افشاگری "یاشار سلطانی" جلوی توزیع بخشی از روغن آلوده و فاسد را گرفت
خبرگزاری "تسنیم" وابسته به سپاه پاسداران روز ۱۸اردیبهشت۱۴۰۳ اما به نقل از رئیس کل دادگستری استان هرمزگان خبر از توقیف محموله ۴۴ هزار تنی روغن خوراکی غیرقابل مصرف در بندر شهید رجایی به ارزش ۷۰ میلیون یورو داد.
در این میان سرنوشت روغنهایی که پیشتر ترخیص شدهاند مشخص نیست. یاشار سلطانی پیشتر اعلام کرده بود ۴۷ تن روغن فاسد بین شرکتهای "مارگارین" "نوش پونه مشهد" "حیات هرمزگان" "نباتی گلناز" "تعاونی فرآوری غذایی تارا" "نرگس شیراز" "فرآوردههای روغنی ایران فریکو" و "روغن نباتی مریم طبرستان" توزیع شده است. ایسنا
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید