حفظ گواهینامه حذف سرخک از کسب آن بسیار مهم‌تر است
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، محمد مهدی گویا گفت: برنامه حذف سرخک و سندروم سرخجه مادرزادی به عنوان اولویت اصلی برنامه های پیشگیری و کنترل و حذف بیماری قابل پیشگیری و کنترل و حذف با واکسن از سال 1380 در کشور آغاز شد.

رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: این تصمیم یکی از بزرگترین عملیات های بهداشتی تاریخ بهداشتی کشور بود که نه تنها در تاریخ ایران بلکه  در تاریخ جهان بی سابقه بود. بدین ترتیب واکسیناسیون 33 میلیون کودک 9 ماهه تا افراد 25 ساله ظرف مدت تنها یک ماه انجام شد.

وی افزود: چندین کشور دنیا از جمله برزیل و چین خواسته بودند به چنین اقدامی دست بزنند ولی موفق نشده بودند ولی در ایران طبق یک برنامه ریزی دقیق با همکاری سایر دستگاه ها، وزارتخانه ها و سازمان ها این عملیات بزرگ در دی ماه سال 82 با موفقیت 99 درصدی به پایان رسید.

گویا گفت: قرار بود جشن بزرگ این برنامه در سراسر کشور برگزار شود که متاسفانه فاجعه زلزله بم رخ داد و شیرینی این دستاورد بزرگ را به غمی بزرگ تبدیل کرد، در آن مقطع زحمات هزاران نیروی بهداشتی به فراموشی سپرده شد ولی برنامه متوقف نشد و حمایت همه جانبه مسئولان عالیرتبه کشور به ویژه مقام معظم رهبری از برنامه، نقش اول را در توفیق آن داشت. نیروی مقاومت بسیج، وزارت آموزش و پرورش، استانداری ها، فرمانداریها، هلال احمر و سایر ارگان ها در این پیروزی بزرگ سهیم بودند.

رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت اظهار کرد: برای جهان باور کردنی نبود که 33 میلیون نفر ظرف مدت یک ماه واکسینه شوند، پس از این تاریخ موارد ابتلا به سرخک هر ساله بین 100 تا 200 مورد در کشور ثبت می شد که بخش قابل توجهی از این موارد را هم مبتلایان ساکنین کشورهای همسایه و اتباع غیرایرانی تشکیل می دادند، چاره ای نبود جز آن که به صورت محلی و موضعی به هر موردی حتی طغیان های بسیار کوچکِ این بیماری به سرعت واکنش نشان داده شود تا بتوان گواهینامه حذف سرخک و سندروم سرخجه مادرزادی را دریافت کرد.

وی اظهار کرد: خوشبختانه از سه سال قبل تاکنون موردی از این دو بیماری با منشاء داخلی در کشورخ نداده است. با ارائه اسناد لازم به سازمان بهداشت جهانی گواهینامه حذف این دو بیماری هفته گذشته توسط این سازمان به جمهوری اسلامی ایران اعطا شد، هنوز همه چیز تمام نشده است زیرا حفظ و نگهداری این دستاورد عظیم به مراتب دشوارتر از آن چیزی است که تاکنون حاصل شده است.

گویا ادامه داد: هستند کشورهایی که این گواهینامه را دریافت کرده اند ولی دوباره این بیماری در کشورشان شعله ور شده است. بنابراین نباید هرگز دچار خوش باوری شد. حذف سرخک وقتی ارزشمند است که پایداری و ثبات آن با مراقبت های ویژه تضمین شود.

رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت تصریح کرد: ظرف 6 ماه اول سال جاری میلادی در اروپا 90 هزار مورد از این بیماری در کشورهای مختلف ثبت شده و کشورهایی مثل انگلستان، جمهوری چک، یونان و آلبانی اعتبار گواهینامه ای که پیش از این دریافت کرده بودند را از دست داده اند.

وی ادامه داد: بیماری سرخک دوباره در منطقه مدیترانه شرقی که کشور ما هم جزو آن است شعله ور شده است و تنها سه کشور بحرین، عمان وایران از این قاعده مستنثنی هستند. البته این دو کشور جمعیت بسیار محدودی داشته و تفاوت های عمده ای بین آنها و ایران وجود دارد، ارزش آنچه در ایران به دست آمده است فراتر از همه این کشورها است، در شرایطی که هیچیک از کشورهای همسایه ما نتوانسته اند حتی در حد محدود بیماری را کنترل کنند همه نظام سلامت ایران بسیج شدند تا از این دستاورد ارزشمند تا جایی که می توانند محافظت کنند.

گویا با اشاره به وضعیت سرخک در کشور پیش از انقلاب گفت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران سالیانه حدود 150 هزار کودک ایرانی مبتلا به سرخک می شدند و حدود 10 هزار نفر از آنان جان خود را از دست می دادند، در سال 1363 برنامه گسترش واکسیناسیون کشور به صورت سراسری همراه با گسترش سایر فعالیت های بهداشتی از جمله توسعه خانه های بهداشت و تربیت بهورزان آغاز به کار کرد و این برنامه به سرعت جای خود را به عنوان یک اولویت مهم بهداشتی در بین برنامه ها باز کرد.

رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت رسیدن تعداد مبتلایان به سرخک از 150 هزار مورد در پیش از انقلاب به 11 هزار مورد تا سال 1382 و سپس ریشه کنی آن در سال های اخیر را یکی از کم نظیرترین دستاوردهای کشور در حوزه سلامت برشمرد و گفت: در آستانه پیروی انقلاب اسلامی ریشه کنی آبله محقق شده بود و به دنبال آن حذف کزاز نوزادی و ریشه کنی فلج اطفال به عنوان دو اولویت مهم برنامه سلامت کشور آغاز شد.

به گزارش وب‌دا وی در پایان اضافه کرد: سال 1379 دیگر موردی از بیماری فلج اطفال مشاهده نشد و کزاز نوزادی نیز در کشور به صفر نزدیک شد و تاکنون نیز آنچه به دست آمده است را به عنوان یک افتخار کشوری توانسته ایم حفظ و نگهداری کنیم.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.