گردش ویروس موتاسیون یافته کرونا در کشور
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سعید نمکی امروز از محل رصدخانه طرح شهید سلیمانی گفت: در این یک سالی که گذشت تلاش کردم که در اوج بی قراری، آرام جلوی دوربین‌ها ظاهر شوم و در اوج دل پریشانی، سعی کنم خاطر مردم کشورم را مشوش نکنم و آرامشی به جامعه بدهم تا نگران نباشند از اینکه کروناویروس و بیماری سرکش ناشی از این ویروس می تواند آرامش جامعه و نظام سلامت را بهم بریزد همچنین همکاران عزیز و سختکوشم در نظام سلامت، از سرباز تا افسر ارشد، احساس نکنند که فرمانده مجموعه دچار روانی پریشان و دلی آزرده از اوضاع است اما گاهی اوقات ترمز از دست در می‌رود و من هم در اوج تلاش برای آرامش ممکن است جملاتی را در اوج عصبانیت بیان کنم که این هم چیزی نیست جز عشق به مردم و دلسوزی از اینکه مبادا مردم عزیز سرزمینم دوباره گرفتار موج جدیدی از بیماری شوند.

وزیر بهداشت ادامه داد: به هر حال روزهای بسیار سختی بر ما در این یک سال گذشت؛ تحریم‌ها، مشکلات ناشی از کمبودهای ریال و ارز، برخی از نامهربانی‌هایی که متاسفانه با مهار امواج قبلی دوباره ما را به دام موج‌های جدید انداخت و نمی‌توان در برابر همه این‌ها سکوت کرد.

وی افزود: متاسفانه علی‌رغم دستور صریح رییس جمهوری، در همین ایام برخی عملکردهایمان با تاخیر مواجه بوده است. از طرفی من مکرر در این برنامه از مردم تمنا کردم که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند. با وضعیتی که در رعایت پروتکل‌ها می‌بینم، گفتم که پیش‌بینی من یک اسفند بسیار سخت است. دیروز یکی از همکارانم می‌گفت هر چه پیش‌بینی کردی، درست از آب درآمد اما امیدوار بودم که این پیش‌بینی آینده من درست از آب در نیاید، اما درست از آب درآمد. من همواره نگران یک اسفند پرماجرا بودم. برخی عزیزان در برخی نقاط بی توجهی کردندر و پروتکل ها را رعایت نکردند. در حالی که بارها اعلام کردم که ارتباط محکم و معنی داری میان عدم رعایت پروتکل‌ها، خیز جدید بیماری و مرگ و میر وجود دارد.

نمکی گفت: از حدود یک ماه و نیم قبل با همکارانم از طریق ویدیوکنفرانس صحبت کردم و نامه‌های مکرر محرمانه و غیرمحرمانه نوشتم و گفتم که اگر رعایت نکنیم، طوفانی از بیماری کووید-۱۹ با نوع موتاسیون یافته را خواهیم داشت و متاسفانه این اتفاق افتاد. اعلام کرده بودم که ویروس‌ها پاسپورت و ویزا نمی‌خواهد؛ همانطور که ویروس ووهان توانست خودش را از ووهان چین به قطب برساند، به همین میزان هم ویروس موتاسیون یافته در کشورهای جهان خواهد چرخید. امروز ویروس کووید-۱۹ موتاسیون یافته در سراسر کشور و اکثر استان‌هایمان خودش را نشان داد. اولین موارد را از استان قزوین و البرز مشاهده کردیم که خودم را به آنجا رساندم و خوشبختانه با کمک استاندار، مسئولان استانی و روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی دو استان، ویروس در آنجا زمین‌گیر شد و خیلی خودش را به شکل حاد بروز نداد.

وزیر بهداشت اظهار کرد: متاسفانه در خوزستان خیز سنگینی از بیماری داریم، منشاء بیماری اکثرا ویروس موتاسیون یافته است، در کل کشور میزان بیماران سرپایی متاسفانه در دو هفته اخیر رو به افزایش است. تفاوتی که ویروس جهش یافته با ویروس ووهان دارد، این است که اگر در ویروس قبلی مدت زمان افزایش موارد سرپایی نسبت به زمان افزایش بستری هفت تا ۱۰ روز طول می‌کشید اما  در این ویروس با ۷۲ ساعت می‌تواند خودش را وارد مرحله بستری کند و شکل‌های بسیار خطرناک و گرفتاری‌های سنگین ریوی ایجاد کند که بارها این را اعلام کرده‌ام.

وی تاکید کرد: رنجش خاطرم از این است که بارها اعلام کرده بودم که در این ایام رفتن به عتبات و زیارت عزیزانمان در کربلا و نجف ممکن است منجر به خیز بیماری در استان‌های مرزی شود. من هر شب و هر روز یکی از آرامبخش‌هایم بو کردن تربت امام حسین (ع) است اما این سفرها را در این ایام بسیار مضر دانستم، از طرفی هر کس که در خوزستان فوت کرد، متاسفانه مراسم تشییع بسیار سنگین برایش گرفتند و بارها این را تذکر داده بودم. در شادگان که اولین  پایگاه آلودگی ما بود، متاسفانه میزان رعایت پروتکل‌های به حد صفر رسیده بود. در مراکز خرید غلغله بود، دستفروش‌ها در خیابان بیداد می‌کردند و بااین شرایط کاملا برای ما روشن بود که یک خوزستان بسیار بسیار پرماجرا را خواهیم داشت.

نمکی ادامه داد: ما از ستاد خواهش کرده بودیم که مرزها را ببندیم و آقای رییس‌جمهوری هم صراحتا دستور داده بودند، اما بازیکی از دلخوری‌هایم این است که دیروز هنوز یکی از مرزهای ورودی باز بود و مسئولان محلی می‌گفتند که قرار است در آخرین روزهای چهارشنبه ببندیم. این برای وزیر بهداشت بسیار دردناک است. به عنوان مثال فرض کنید که اعلام کنیم آب تهران آلوده است، اگر مسئولین آب تهران بگویند افراد بروند کوزه‌هایشان را پر کنند تا ۴۸ ساعت دیگر می‌خواهیم آب را قطع کنیم، برای وزیر بهداشت دردناک است.در باره مرز همینطور است. در اپیدمی می‌گویند وقتی پروانه‌ای در هند پر زد، ۴۸ ساعت بعد باید منتظر طوفانش در سیستان و بلوچستان باشید. اپیدمی به سرعت جابجا می‌شود. به همین دلیل یکسری از دلخوری‌هایمان از این جهت است که  خبر نداریم که طول این سرزمین را چه کسانی طی می کنند، از کجا وارد می‌شوند، از کجا خارج می‌شوند، امکانات ما در مرزها برای نگهداری افراد در قرنطینه کافی نیست و... .

وزیر بهداشت اضافه کرد: همکارانم شبانه روز در خوزستان تلاش می‌کنند که تخت‌ها را بسیج کنند و کسی پشت در بیمارستان‌ها نماند، گرچه گزارش ویروس جهش یافته را در تمام کشور داریم، اما خوشبختانه هنوز خیز بلند قابل توجهی را در سایر استان‌های کشور ایجاد نکرده است و همکارانم در تلاشند که این را مهار کنند.

وی افزود: اولا ما مانند گذشته در کنار شما هستیم. گرچه عده‌ای به ما و همکارانمان جفا کردند و علی رغم تقاضاهای ما پروتکل‌ها را رعایت نکردند و همین عده قلیل آتش جدید را برفروختند. این برای ما دردناک است که از فردی در خیابان می‌پرسند چرا ماسک نمی‌زنی، می‌گوید دلم نمی‌خواهد. هنوز نتوانستیم فردی را که با کمال بی ادبی پروتکل‌شکنی می‌کند، جریمه کنیم تا برای سایر افراد عامل تنبه شود.

نمکی گفت: از مردم می‌خواهم آرامش‌شان را حفظ کنند، بدانند ما در کنارشان هستیم. گرچه طغیان این ویروس جدید ممکن است، ما را با انبوهی از تخت‌های پر شده بیمارستانی روبرو کند که امیدوارم با برنامه‌ریزی همکارانم و بیماریابی گسترده، به این مرحله نرسیم اما بدانید که ما کنارتان هستیم و هرگز اجاره نمی‌دهیم که بیماری در پشت در بیمارستان‌ها سرگردان شود اما اگر فاصله‌گذاری‌ها را رعایت نکنیم، از زدن ماسک خودداری کنیم، عزا و عروسی ها را با تجمع ادامه دهیم، دورهمی‌ها را ادامه دهیم، اگر بخواهیم جشنواره برگزار کنید و اجلاس‌های ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفره بگذارید و اگر بخواهید به هر طریقی دور هم جمع شوید و مراکز خرید را به خصوص در ایامی که به عید نزدیک می‌شویم، پر کنید، ماهم حریف بیماری نمی‌شویم. خواهشم این است که به گونه‌ای به ما کمک کنید که به مرحله طغیانی بیماری نرسیم.

وزیر بهداشت با اشاره به موضوع واکسیناسیون گفت: خوشبختانه مرحله دوم واکسیناسیون را از امروز آغاز کردیم و در گروه‌های آسیب‌پذیر این کار استمرار دارد. اولین گروه ما در سند ملی واکسیناسیون، گروه درمان هستند و در بخش‌های آی سی یو، بخش‌های پرخطر و بعد بخش‌های دیگری که بهداشتی و درمانی فعال هستند و عزیزان ما در اورژانس کشور به عنوان خط مقدم جابجایی بیماران، جانبازان شیمیایی و افرادی که شدیدا در معرض خطر هستند. آسایشگاه‌های سالمندان را از امروز برای واکسیناسیون شروع می‌کنیم، آسایشگاه معلولان را به عنوان گروه آسیب‌پذیر شروع می‌کنیم. تیم بهداشت را به عنوان خط مقدم بیماران سرپایی و عزیزانمان در آزمایشگاه‌ها که نمونه‌برداری انجام می‌دهند را شروع می‌کنیم همچنین عزیزانی که در غسالخانه‌ها برای تطهیر اجساد افرادی که در اثر کرونا از بین رفتند را به عنوان یکی از گروه‌های پرخطر قرار است از امروز شروع کنیم.

وی اظهار کرد: به تدریج واکسن‌هایمان دارد می‌رسد، واکسن‌های جدیدمان در اوایل هفته آینده می‌رسد و این زنجیره به همین منوال پیش می‌رود تا به واکسن‌های تولید داخل برسیم. در زمینه واکسن تولید داخلی خوشبختانه واکسن برکت فاز اول را به خوبی طی کرد و درصددیم که در صورت امکان فاز دوم و سوم آن را ادغام کنیم البته اگر بررسی‌های کمیته علمی اجازه دهد و بتوانیم در اردیبهشت ماه این واکسن را داشته باشیم، واکسن پاستور و انتقال دانش فنی از کوبا به خوبی پیش می‌رود و آن هم ۱۰۰ هزار دوز قرار است و در آینده نزدیک به عنوان اولین مرحله کار ما بعد از سه مرحله بالینی، واکسیناسیون و تزریقش در گروه‌های هدف آغاز شود. واکسن رازی هم یکی از واکسن‌های بسیار خوبی است که کار فاز اول مطالعه بالینی‌اش از دیروز به صورت علمی شروع شد.

به گزارش ایسنا نمکی در پایان اضافه کرد: قرارداد تولید داخل کشور واکسن اسپوتنیک وی با روسیه آغاز شده است و ما به عنوان یک هاب برای تولید و صادرات این واکسن هم برای مصرف داخلی و هم برای مصرف منطقه مطرحیم و جزو کشورهایی هستیم که به مجموعه تکنولوژی ساخت واکسن روسیه متصل شدیم. در عین حال قرار است واکسن‌هایی هم از چین و ... بیاوریم. امیدواریم بحث واکسیناسیون را هم بتوانیم در حوزه گروه‌های آسیب‌پذیر تا آخر اسفند ماه و بقیه را از اوایل بهار تا تابستان آینده تکمیل کنیم.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.