علیرغم افزایش بودجه سلامت شاهد اتفاق چشمگیری در این حوزه نبودهایم
رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله گفت: علیرغم افزایش بودجه سلامت شاهد اتفاق چشمگیری در این حوزه نبودهایم، نگاه فیزیکی و سخت افزاری به طرح تحول سلامت، منجر به شکست آن شد، بنده از منتقدین این طرح بودم، تحول در حوزه سلامت باید در مولفههای مختلفی صورت بگیرد و به معنای نگاه صرف فیزیکی نیست.

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، علیرضا جلالی با اشاره به اینکه طرح تحول سلامت یکی از تصمیمات نادرست در زمینه سلامت عمومی است گفت: نگاه فیزیکی و سخت افزاری به طرح تحول سلامت، منجر به شکست آن شد، بنده از منتقدین این طرح بودم، تحول در حوزه سلامت باید در مؤلفههای مختلفی صورت بگیرد و به معنای نگاه صرف فیزیکی نیست.
وی تصریح کرد: وزیر وقت در این طرح بر سه موضوع تمرکز کرد. تمرکز بر کنترل زیر میزی اولین موضوع بود، حذف زیر میزی از طریق افزایش دو و نیم برابری تعرفههای پزشکی که منجر به افزایش درآمد پزشکان و شرکتهای فروشنده تجهیزات پزشکی شد، دومین بحث توسعه و افزایش تعداد بیمارستانها و سومین بحث پرداخت از جیب مردم بود، در سالهای قبل از دولت فعلی ۵۷ درصد هزینههای درمان از جیب بیمار و مابقی توسط دولت پرداخت میشد؛ یکی از شاخصهای عدالت در سلامت همین مورد است.
رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله ه خاطرنشان کرد: سنجش این شاخص در زمان دولت آقای روحانی کلاً فراموش شد. به عنوان یکی از شاخصهای عدالت در سلامت این شاخص باید به صورت مرتب سنجش میشد ولی به دلیل عدم موفقیت در کنترل آن کلاً سنجش آن را فراموش کردند، در حوزه پزشکی دو گروه خدمات سرپایی و بستری وجود دارد، ۸۵ درصد هزینههای دولت در خدمات سرپایی است. وزیر اسبق بهداشت در طرح تحول سلامت بر موضوع هزینههای بخش بستری متمرکز شد و تعرفههای بخش خصوصی تا ۳ یا ۴ برابر افزایش پیدا کرد.
جلالی گفت: طرح تحول سلامت به دلیل تمرکز بر بستری به نفع بخش خصوصی تمام شد، بودجه حوزه سلامت در دولت تدبیر و امید افزایش چند برابری پیدا کرد. این امر در ابتدا خیلی ما را خوشحال کرد ولی بعدها که دیدیم این افزایش بودجه چشمگیر باعث ایجاد اتفاق فوق العاده ای در حوزه سلامت نشد، واقعاً ناراحت شدیم. افزایش بودجه بدون برنامه دقیق فقط باعث افزایش هزینه خواهد شد که این اتفاق در سالهای اخیر روی داد، تصور وزیر بهداشت دولت تدبیر و امید این بود که دلیل زیرمیزی گرفتن پزشکان کم بودن تعرفههای پزشکی است، ولی واقعیت این است که پزشکان با وجدان زیادی در کشور هستند که خدمات سلامت را ارائه میدهند و از درآمدهای خود ناراضی هستند ولی هیچ گاه دست در جیب مردم نمیکنند.
وی تأکید کرد: پدیده زیرمیزی در حوزه پزشکان آنقدرها گستردگی ندارد؛ در حال حاضر حدود ۱۹۰ هزار پزشک در کشور وجود دارد، ۷۰ درصد این رقم اطبا عمومی هستند که نمیتوانند زیر میزی بگیرند، حدود ۱۵ درصد از پزشکان جراح هستند و عدد کمی از این تعداد زیر میزی میگیرند؛ اما همین تعداد نیز نباید وجود داشته باشد و این امر به علت تضاد منافع اتفاق میافتد و باید حاکمیت نسبت به کنترل آن اقدام کند.
به گزارش مهر رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله در پایان اضافه کرد: در حال حاضر ۸۵ درصد کل خدمات سلامت در بخش خصوصی ارائه میشود و نظارت جدی و دقیق بر آن وجود ندارد، برای تحول در این نظام باید ساختارها به صورت اساسی و بنیادین تغییر کند. نگاه من این است که انقلابیترین فرد اگر به مقام وزارت بهداشت برسد و بخواهد با این ساختار پیش برود هیچ تحول جدی و اساسی نمیتواند در حوزه سلامت روی دهد. چاره این است که باید ریل گذاری حوزه سلامت مجدد و با نگاه دینی و اعتقادی و انقلابی و مردم محور انجام شود.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید