تاثیر میکروب‌های مفید انسانی بر روی بیماری‌های غیرواگیر
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، باقر لاریجانی در سمپوزیوم یک روزه میکروبیوم گفت: ترکیب میکروبیوم انسانی در طی چند دهه اخیر به دلیل عوامل مختلفی از جمله بهداشت آب، سزارین، استفاده از آنتی بیوتیک ها، کاهش شیردهی، افزایش بهداشت، استفاده گسترده از مواد شوینده و ... بسیار تغییر کرده است.

رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران از تعامل مغز با اندام های بدن و اثر آن بر میکروبیوم سخن گفت و ادامه داد: میکروبیوتا از طریق مکانیسم های مختلفی از قبیل سیستم ایمنی، مسیرهای عصبی و غدد درون ریز و سیستم عصبی روده با مغز تعامل دارد، اختلالات میکروبی با برخی بیماری های غیرواگیر در ارتباط است، از جمله این بیماری ها می توان دیابت، چاقی، پوکی استخوان، اختلالات تیروئید، اختلالت اسکلتی، آلرژی، اوتیسم، آلزایمر، بیماری پانکراس، انسفالوپاتی کبدی و بیماری های التهابی روده را نام برد.

وی از ارتباط مستقیم میکروبیوتا با بیماری التهابی روده سخن گفت و افزود: تلاش های بی شماری برای درمان این بیماری ها از طریق استفاده از پروبیوتیک ها با هدف رفع عدم تعادل ایجاد کننده التهاب در میکروبیوتای روده انجام شده است، عدم تعادل میکروبی می تواند منجر به فرآیندهای مختلف سرطان زا در دستگاه گوارش شود. همچنین مشکلات میکروبیوتای روده در تشکیل سنگهای صفراوی نیز نقش دارد، به نحوی که موجب ترشح غیر طبیعی کلسترول و اسیدهای صفراوی، افزایش فشارخون روده و التهاب مزمن می شود، سیروز کبدی از دیگر بیماری های احتمالی ناشی از عدم تعادل میکروبی است، طبق تحقیقات ترکیب میکروبی در افراد لاغر و چاق متفاوت است.

لاریجانی دیابت نوع ۱ را یک بیماری خود ایمنی ذکر کرد و گفت: تحقیقات اخیراً نشان داده که این بیماری با تغییرات در میکروبیوت دستگاه گوارش مرتبط است، داروی متفورمین یکی از درمان های دیابت نوع ۲ است، مکانیزم عمل این دارو هنوز مشخص نیست ولی اخیراً میکروبیای روده به عنوان یک سایت بالقوه عمل متفورمین پیشنهاد شده است.

نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر از اثر میکروبیوم در متابولیسم استخوانی و ایجاد پوکی استخوان سخن گفت و اظهار داشت: میکروبیوتای روده در ترکیب هورمونهای تیروئید نقش دارد و در پژوهش ها نشان داده شده که متابولیت های میکروبی ممکن است از طریق تعدیل سیستم ایمنی بدن در بیماری های خود ایمنی تیروئید نقش داشته باشند، میکروبیوتیک نابالغ بلوغ مناسب سیستم ایمنی را به تأخیر می اندازد و دنباله طبیعی رویدادهایی را که باعث پیشرفت تحمل ایمنی می شوند ، مختل می کند.این عدم تحمل باعث افزایش حساسیت و حساسیت آلرژیک می شود.

وی با ذکر شواهدی از پیوند بین میکروبیای روده و اوتیسم اظهار کرد: مشاهده شده که در بیماری اوتیسم، شروع بیماری اغلب به دنبال درمان ضد میکروبی است، ناهنجاری های دستگاه گوارش اغلب در شروع اوتیسم وجود دارد و همچنین علائم اوتیسم را می توان با درمان وانکومایسین خوراکی کاهش داد، همچنین دمانس یا زوال عقل یک مسئله رایج در ایران است و شیوع آن حدود 8 درصد است، اصلاح میکروبیوم روده ممکن است یک هدف مفید برای پیشگیری از زوال عقل باشد.با این حال ، رابطه جمعیت میکروبی روده و زوال عقل هنوز کاملاً روشن نشده است، شواهد اخیر پیشنهاد کرده اند که میکروبیای روده می تواند به بیماری آلزایمر نیز اثرگذار باشد.

لاریجانی از پژوهش های صورت گرفته برای تجویز داروها باتوجه به میکربیوم انسانی سخن گفت و اظهار کرد: تحقیقات حوزه میکروبیوتا در ایران رو به گسترش است و مطالعات نشان می دهد در آینده گزینه های درمانی بسیاری از بیماری ها به مداخلات مبتنی بر میکروبیوم متکی است.

به گزارش وب‌دا نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر در پایان از راه اندازی گروه میکروبیوتا در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران سخن گفت و ابراز امیدواری کرد با گسترش پژوهش ها در دیگر ارگان های بدن بتوانیم گام های بلندی در پیشگیری و درمان بیماری ها برداریم.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.