عارضه کبد چرب شایع ترین علت نیاز به پیوند کبد در کشور
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، علی جعفریان گفت: زندگی صنعتی باعث میشود که فعالیت فیزیکی کم شود، رژیم غذایی که نامناسب می شود افراد به طرف چاقی میروند ودر نهایت کبد چرب بروز میکند، متاسفانه این اتفاق خیلی سریع جلو میرود، در دنیا به خصوص کشورهای غربی و شرق آسیا شایعترین علت کبد چرب، مصرف الکل و ابتلا به بیماری هپاتیت بوده است، متاسفانه در فهرست بیماران پیوندی کشور که از سال ۱۳۸۰ تا کنون اولین علت نارسایی کبد و نیاز به پیوند عارضه کبد چرب ثبت شده است.

فلوشیپ جراحی کبد، مجاری صفراوی و پیوند کبد ادامه داد: درصد مصرف الکل در کشورما خوشبختانه زیاد نیست و حدود دو ونیم درصد مریض های ما به علت مصرف الکل پیوند کبد شدند و هپاتیت B و C به واسطه واکسیناسیون و دارو در کشورمان کنترل شده است اما کبد چرب عارضه شایع و رتبه بالاتری محسوب میشود، بیماریهای خود ایمنی هم مواردی از نیاز به پیوند را شامل میشود که به وراثت بستگی دارد.

وی با بیان اینکه گاهی ۱۰ تا ۱۵ سال طول می کشد که کبد فرد تخریب شود و این روند در هر فرد متفاوت است تصریح کرد: تعداد قابل توجهی از موارد نیاز به پیوند کبد قابل پیشگیری است، رژیم غذایی نا سالم و فعالیت فیزیکی کم شیوه مناسب زندگی نیست و خطر امراض قلب و عروق و کبد چرب را بالا میبرد که عارضه بسیار بسیار خطرناکی است و روند ایجاد آن مزمن و طولانی خواهد بود.

جعفریان گفت: حدود نیمی از موارد ابتلا به کبد چرب متاسفانه به سمت تخریب بافت کبد و نارسایی آن خواهد رفت، از این میزان حدود ۱۰ درصد به پیوند کبد منجر می شود، کبد ارگان مقاومی است و شاید سالیان سال به سمت تخریب پیش نرود ولی فردی که کبد چرب دارد طی دراز مدت در معرض تخریب کبد است و بالارفتن آنزیم های کبدی "علامت مهم و زنگ خطر" برای این بیماری محسوب می شود.

این جراح پیوند کبد ادامه داد: بالا رفتن آنزیم های کبد و طولانی شدن این وضعیت به سمت عارضه سیروز کبدی پیش میرود ولی همه این موارد به پیوند نیاز ندارند بلکه حدود ۲۰ درصد موارد سیروز کبدی نیازمند پیوند خواهند شد، با رژیم غذایی و کنترل وزن میتوان این روند را متوقف کرد و حتی سلامت کبد را بازگرداند، چاقی در بچه ها شایع است و نباید اجازه داد فرزندانمان کم تحرک شوند حتی در یک آپارتمان کوچک هم باید شرایط فعالیت فیزیکی فرزندان را فراهم کنیم.

وی افزود: اگر فرض کنیم از جمعیت ۸۰ میلیونی کشور فقط ۱۰ درصد چاق باشند چیزی حدود ۸ میلیون نفر خواهد بود و اگر ۱۰ درصد این تعداد کبد چرب داشته باشند و به پیوند برسند، رقمی حدود ۸۰۰ هزار نفر خواهد بود که این رقم خیلی بزرگ است و در مقایسه با تعداد کل یک سال پیوند کبد در ایران که حدود هزار مورد است رقم بالایی خواهد بود، اگر ظرفیت های موارد مرگ مغزی را به حداکثر استفاده ممکن برسانیم شاید این رقم به دو هزار مورد پیوند کبد در سال برسد.

جعفریان گفت: پیام مهم سلامتی "زنگ خطر بروز کبد چرب" در جامعه است و نکته بسیار مهتر اینکه در حال حاضر هیچ دارویی برای جلوگیری و کنترل عارضه کبد چرب در ایران و جهان وجود ندارد، عارضه کبد چرب دارویی به عنوان درمان اصلی ندارد و داروها اکنون در قالب مکمل دارویی یا گیاهی است، شرکتهای داروسازی در تلاش هستند ولی هنوز خبری نیست، اگر یک شرکت دارویی موفق به تولید داروی موثر و اثربخش برای درمان کبد چرب باشد، سود خوب و رشد اقتصادی چشمگیری دارد. چون دارویی وجود ندارد، مساله تا اطلاع ثانوی بسیار بسیار جدی است.

دبیر علمی چهل وپنجمین کنگره سالیانه جامعه جراحان ایران گفت: الان بجز رژیم غذایی، کنترل وزن و تحرک فیزیکی، راه حل دیگری وجود ندارد. هرچه به عنوان دارو در بازار تبلیغ میشود در اصل داروی کبد چرب نیست و اثر درمانی ندارد بلکه داروی مکملی است که شاید به بعضی جهات به کارکرد کبد کمک کند ولی به هیچ عنوان جلوی ابتلا کبد چرب را نمیگیرد و نقشی درکنترل پیشرفت آن ندارد.

وی اظهار کرد: درمان کبد چرب در گرو اصلاح فرهنگ خانواده است. کار خوبی که دولت در سال های اخیر انجام داده درج برچسب ارزش غذایی و میزان کالری، قند و چربی روی بسته بندی مواد غذایی است. این یک ضابطه خوب است که طی حدود ۸ سال اخیر اجرا می شود. گام بعدی از وظایف دولت تخصیص بودجه برای درمان بیماری و انجام پیوند خواهد بود.

به گزارش مهر جعفریان در پایان گفت: امروزه دارو و تجهیزات پزشکی، چالش مهم در حوزه پزشکی است، یکی از داروهای مهم و کاربردی در بخش پیوند "فیبرینوژن" است و متاسفانه از چندین ماه پیش موجود نداریم و این به قیمت جان بیمار تمام میشود، چون اگر یک بیمار مشکل انعقادی داشته باشد و داروی فیبرینوژن در اختیار نداشته باشیم متاسفانه فوت خواهد کرد، داروی فیبرینوژن جایگزین مناسب و موثری ندارد.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.