بیمارستانهای دارای بیشترین آمار زایمان در تاریخ خاص مورد بازخواست قرار میگیرند
رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفت: متاسفانه به وضوح زایمان در تاریخهای خاص افزایش داشته لذا این موارد از طرف ورارت بهداشت به دانشگاهها ابلاغ شده که میزان زایمان بر اساس انحراف معیار مشخص نباید از حد متعارف بالاتر باشد.

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، زهرا طاولی در خصوص در خصوص برنامه ترویج زایمان طبیعی بدون درد گفت: برای افزایش زایمان طبیعی باید موانعی که بر سر راه این نوع زایمان وجود دارد را کاهش دهیم. همچنین باید شرایطی را مهیا کنیم که مادر زایمان طبیعی را انتخاب کند. از جمله مهمترین مسائل، موضوع درد زایمان طبیعی است.
وی افزود: بسیاری از کشورها شرایط زایمان طبیعی بیدرد را فراهم کرده اند. همچنین در کنار این امکان، این کشورها به این سمت حرکت میکنند که بانوان، از دختر بچه دبستانی تا وقتی که آن دختر بزرگ شود و به سن مادری برسد، زایمان طبیعی را به عنوان یک افتخار و نقطه قوت میشناسد و میگوید من آنقدر قوی هستم که میتوانم مادر شوم و انتخابم برای مادر شدن زایمان طبیعی باشد.
رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفت: مسئله درد زایمان یکی از مسائلی است که در باور مادران تبدیل به امری بسیار سخت شده است. در صورتی که بسیاری از مادرها و مادربزرگهای ما در گذشته با سن کم نیز زایمان طبیعی میکردند و این مسئله درد برایشان پذیرفته شده بود. شاید تحمل مادران امروزی کمتر شده باشد. در این شرایط ما وظیفه داریم امکان زایمان طبیعی بدون درد را مهیا کنیم.
طاولی تاکید کرد: در این راستا در سطح بیمارستانها مسائلی از جمله فراهم کردن زیرساخت، آموزش متخصصان، تأمین منابع و تجهیزات و همچنین تشویقی برای عاملین زایمان که در رضایتسنجی از مادران باردار بالاترین امتیاز را آوردهاند در نظر گرفته شده است. البته باید توجه کرد که فراهم کردن زایمان بیدرد تنها یک بُعد از ابعاد تمایل مادر به انتخاب زایمان طبیعی است. باید شرایط را به گونهای مهیا کنیم که کرامت مادر حفظ شود.
وی اضافه کرد: بعضی از مادران به علتعدم حفظ حرمتشان طی روند زایمان طبیعی به سزارین روی میآورند. لذا سال گذشته منشور کرامت مادری به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شد که در این منشور اقداماتی که موجب حفظ کرامت مادر در مراکز بهداشتی درمانی میشود و بالتبع موجب بزرگداشت مادر و تشویق به فرزندآوری میشود گوشزد شده است.
وی اضافه کرد: بعضی از مادران به علتعدم حفظ حرمتشان طی روند زایمان طبیعی به سزارین روی میآورند. لذا سال گذشته منشور کرامت مادری به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شد که در این منشور اقداماتی که موجب حفظ کرامت مادر در مراکز بهداشتی درمانی میشود و بالتبع موجب بزرگداشت مادر و تشویق به فرزندآوری میشود گوشزد شده است.
رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت تصریح کرد: برای اینکه بتوانیم میزان زایمان طبیعی را بالا ببریم باید سعی شود فردی که برای زایمان طبیعی مراجعه میکند را مورد توجه قرار دهیم و این انتخاب فرد را به عنوان نقطه قوتی در نظر بگیریم و خواستهها و تمایلاتش را مورد توجه قرار دهیم. علاوه بر این باید از طریق زیباسازی محیط زایشگاهها، لحن خوبی که ارایه کنندگان خدمت دارند و آرامشی که باید برای آن مادر ایجاد کنند، سعی شود تا تصمیمی که مادر گرفته است را تداوم ببخشیم. همه این موارد میتواند فرد را به سمت اینکه انتخابش زایمان طبیعی باشد، سوق بدهد.
طاولی در خصوص روش زایمان طبیعی بیدرد گفت: در زمانی که مادر در شرایط مناسبی باشد طی روند زایمان داروی بیحسی برای فرد تزریق میشود و دردهای زایمانی قطع میشود. این روش در مرحله فعال زایمان که مادر وارد مرحله دردهای شدید میشود بیدردی را برایش ایجاد میکند. با آموزش این روش در کلاسهای آمادگی زایمان به مادرانی که نگران درد هستند، تلاش میکنیم آنها را به سمت انتخاب زایمان طبیعی سوق دهیم.
وی با اشاره به راه اندازی سامانه رضایتسنجی زایمان تصریح کرد: درسامانه رضایتسنجی پس از تولد فرزند و ثبت مشخصات مادر و نوزاد یک پیام تبریک بر روی تلفن همراه مادر به صورت پیامک ارسال میشود. از طریق لینکی که فرستاده میشود، از مادر درخواست میشود تا رضایت خود را در مورد عامل زایمان «پزشک متخصص یا مام» و محیط بیمارستان ثبت کند و بگوید که آیا این بیمارستان را به کسی پیشنهاد میکند یا خیر.
رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت ادامه داد: در انتها نیز توضیحاتی در مورد خواستههایی که در مورد آن زایمان داشته و برآورده نشده است را بیان میکند. طبق بررسی بازخوردهایی که از مادران دریافت شده است، اولا این سامانه با شنیدن دغدغههای مادر برای او تسکین بخش است. ثانیا امیدواریم که منشأیی برای تحولات مثبت در بازخورد دادن به بیمارستانها باشد.
طاولی خاطرنشان کرد: خوشبختانه این سامانه با حضور وزیر بهداشت رونمایی شد و مدت کوتاهی است که راهاندازی شده است. در واقع در قالب دو سؤال «آیا شما از عامل زایمان و بیمارستان خود راضی بودید؟» و «آیا این بیمارستان را به فرد دیگری پیشنهاد میکنید یا خیر؟» مادران رضایتشان از زایمان را اعلام میدارند. از این طریق نقاط مثبت و منفی هر عامل زایمان و بیمارستان را اعلام میکنند و این باعث میشود که بیمارستانها و پزشک برای رفع نواقص و ارتقاء مزیتهای خود تلاش کنند.
وی در خصوص اینکه میزان زایمانهای تقویمی در کشور چگونه است؟ افزود: قطعا براساس منابع علمی وقتی در یک روز خاص افزایش بسیار زیادی در میزان زایمانها داشته باشیم، این زایمانها مربوط به روزهای قبل یا بعد این روز خاص است.
رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت در خصوص تبعات زایمانهای تقویمی گفت: اگر زایمان پیش از موعد و مربوط به روزهای بعد باشد میتواند منجر بهعدم رشد کامل مغزی و ریوی جنین وعدم آمادگی کامل مادر برای زایمان شود و به سمت سزارین ناخواسته سوق پیدا کند و اگر زمان زایمان گذشته باشد منجر به سزارین اورژانسی یا تهدید سلامت نوزاد میشود.
طاولی در خصوص اینکه آیا وزارت بهداشت با مراکزی که آمار بالایی از زایمان در تاریخ مشخص داشته باشند برخورد خواهد کرد؟ گفت: متاسفانه به وضوح زایمان در تاریخهای خاص افزایش داشته لذا این موارد از طرف ورارت بهداشت به دانشگاهها ابلاغ شده که میزان زایمان بر اساس انحراف معیار مشخص نباید از حد متعارف بالاتر باشد. دانشگاهها موظفند این مسئله را به بیمارستانهای تابعه ابلاغ کنند. در صورتی که آمار بالاتر از حد باشد پروندهها بررسی میشوند و آن بیمارستان مورد بازخواست واقع میشود.
وی افزود: اگر این فرهنگسازی صورت گیرد که مادران برای سلامت خود و فرزندشان بهترین زمان ممکن را برای زایمان از پزشک درخواست کنند زایمانهای روزهای خاص افزایش پیدا نمیکند. یعنی مشکل اصلی این است که مادرانمان را از نظر فرهنگی بهخوبی آماده نکردهایم. باید برای مادر تبیین کنیم که اینکه تولد فرزند در یک روز خاص باشد ارزش تهدید شدن سلامت خود یا فرزند را ندارد.
به گزارش ایلنا رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت در پایان یادآور شد: در حال حاضر طبق منابع علمی جهانی زمانی که نوزاد به رشد کامل میرسد پس از هفته ۳۹ است و این موضوع نیز به دانشگاهها ابلاغ شده است. امیدواریم با افزایش سواد سلامت مادران تقاضای کمتری برای زایمان در روزهای خاص داشته باشیم.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید