کمبود شدید متخصص طب سالمندی در کشور
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، ۲۵ پزشک متخصص سالمندی سهم جمعیت حدود ۱۰ میلیون نفری سالمندان کشور از نظام سلامت است! این در حالی است که طبق استانداردهای دنیا باید ۲ هزار و ۵۰۰ متخصص طب سالمندی داشته‌باشیم، اما تعداد متخصصان طب سالمندی کشور یک‌صدم تعداد مورد نیاز است!

کمبود فاحش متخصص طب سالمندی در کشور با رشد جمعیت سالمندان به یک سوم جمعیت کشور تا سال ۱۴۰۳ بیش از پیش هم خودنمایی خواهد کرد. به خصوص اینکه آمار ۲۵ متخصص به جای ۲ هزار و ۵۰۰ متخصص طب سالمندی در شرایط کنونی جامعه بیانگر این است که برنامه‌ریزی مناسبی برای تربیت نیروی متخصص متناسب با سن و شرایط جامعه وجود نداشته و این کمبود متخصص طب سالمندی با افزایش نیاز جامعه طی سال‌های آینده به سادگی قابل جبران نیست.

موضوع قابل تأمل دیگر اینکه طی سال‌های اخیر با کاهش اقبال به رشته‌های تخصص در پزشکی مواجه بوده‌ایم و صندلی بسیاری از رشته‌های دستیاری خالی می‌ماند و جایگزینی برای پزشکانی که در روند افزایش سن جمعیت پیر و بازنشسته خواهند شد وجود ندارد و این مسئله در کنار عدم برنامه‌ریزی برای تربیت نیروی متخصص مورد نیاز و متناسب با شرایط جامعه می‌تواند دوران سالمندی دهه پنجاهی‌ها و دهه شصتی‌هایی را که امروز در سنین میانسالی قرار گرفته‌اند سخت‌تر کند. 

با بالا رفتن سن جمعیت و حرکت به سوی سالمندی برای تأمین سلامت سالمندان جامعه به پزشکان متخصص طب سالمندی هم افزایش می‌یابد. همچنان که امروز پدر و کادرها و پدر بزرگ‌ها و مادربزرگ‌های ما نیازمند مراقبت‌های بیشتری هستند و در دهه‌های آینده ما هم همین سرنوشت را خواهیم داشت. با وجود این در چنین شرایطی، اما در حال حاضر فقط ۲۵ متخصص طب سالمندی در کشور وجود دارد! عدد و رقمی که نشان می‌دهد مدیران ما برای مواجهه با پدیده سالمندی جامعه هیچ‌گونه آمادگی‌ای ندارند و این بی‌برنامگی و عدم آمادگی می‌تواند در دو دهه آینده که یک سوم جمعیت کشور را سالمندان تشکیل خواهند داد چالش‌هایی جدی برای این قشر از جامعه به بار آورد. جالب‌تر از همه اینکه خیلی از ما دهه پنجاهی‌ها و دهه شصتی‌ها تا ۱۴۳۰ در گروه سالمندان قرار می‌گیریم و جزو همین ۳۰ درصد افراد نیازمند به مراقبت بیشتر قرار خواهیم گرفت! 

کمبود متخصص طب سالمندی

سید جواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی کشور تعداد متخصصان طب سالمندی در کشور را با تعداد سالمندان نامتناسب دانست و با تأکید بر رشد شتابان جمعیت سالمندی در کشور گفت: ما با یک تأخیر ساختاری در ارائه خدمات به سالمندان مواجهیم که متناسب با نرخ رشد جمعیتی نیست، پیش‌بینی می‌شود تا سال ۱۴۳۰ حدود ۳۰ درصد از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل دهند.

وی از رشد ۶۰۰ درصدی تعداد مراقبان رسمی سلامت در سال گذشته خبر داد و افزود: تعداد مراقبان از ۱۳۹ نفر در سال ۱۴۰۳ به ۸۴۰ نفر افزایش یافته و در سال جاری به بیش از ۳ هزار نفر خواهد رسید.

 روند شتابان سالمندی 

احمد دلبری متخصص طب سالمندی و رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در رابطه با روند رشد سالمندی و وضعیت این جمعیت ۱۰ درصدی از جامعه کشورمان ضمن تأکید بر اینکه روند رشد سالمندی در کشور ما بیشتر از کل دنیاست گفت: دو برابر شدن درصد جمعیت سالمندی در گذشته ۴۰ سال طول کشیده است به طوری‌که از سال ۱۳۵۵ که نرخ رشد جمعیت حدود ۳/۵ درصد بود در سال ۱۴۰۰ به بیش از ۱۰ درصد رسید، حال آنکه دو برابری درصد جمعیت در آینده ۲۰ سال طول خواهد کشید و ما با این روند در سال ۱۴۲۰ حدود ۲۰ درصد جمعیت مان به سالمندی می‌رسند و در سال ۱۴۳۰ به بیش از ۳۰ درصد جمعیت سالمند دست خواهیم یافت.

 فقدان زیرساخت‌های مواجهه با سالمندی 

سالمندی جمعیت امری طبیعی است و هر قدر نظام مراقبت‌های بهداشتی قوی‌تر و امید به زندگی بیشتر شود بدیهی است که با افراد جامعه بیشتر عمر می‌کنند و با جمعیت سالمند بیشتری مواجه می‌شویم. اما آنچه در مواجهه با این جمعیت سالمند مهم است برنامه‌ریزی برای حمایت‌های اجتماعی و مراقبت‌های بهداشت و سلامت جمعیت سالمند است چراکه با افزایش سن خواه ناخواه بسیاری از بیماری‌ها به سراغمان می‌آیند و نیاز به پزشک و مراقبت‌های سلامت هم بیشتر خواهد شد، در کشور ما اما این نیاز پیش‌بینی نشده و تاکنون هم برای سال‌های آینده و مواجهه با سونامی سالمندان هیچ اقدامی انجام نشده‌است.

دلبری در این خصوص گفت: با وجود همه توفیقات زیادی که در افزایش عمر آدم‌ها و امید به زندگی داشتیم اما کیفیت زندگی و چیزی را که در شأن سالمندان است به موازات افزایش عمر آنها فراهم نکردیم. سرویس‌ها و زیرساخت‌های سالمندی در دنیا سبقه بیش از ۵۰ سال دارد و ما با توجه به اینکه در گذشته بیشتر مشغول تهیه زیرساخت‌ها برای جوانان بودیم از ملزومات افزایش سالمند در جامعه و توجه به نیازهای آنها غافل ماندیم. از نگاه وی سالمندی به خودی خود یک موفقیت است، موفقیتی که دارای ابعاد بهداشتی، درمانی، بیمه‌ای است و انسان‌ها به سنین بالاتر می‌رسند، نکته اینجاست که سالمندان نیازهای اختصاصی خود را دارند و اگر به این نیازها توجه نکنیم می‌تواند همراه با هزینه‌هایی باشد که جبرانش سخت خواهد بود. 

یک‌صدم پزشک مورد نیاز 

رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی با تأکید بر اینکه جمعیت سالمند نیز مثل جمعیت کودکان نیازمند یک‌سری پیوست‌هاست ادامه داد: فقط عمر انسان‌ها را افزایش دادن کافی نیست بلکه باید سلامتی، کنترل بیماری و سایر نیازهای آنها نیز مورد توجه قرار بگیرد. تربیت نیروی انسانی متخصص در رده‌های مختلف اولین نیاز یک جمعیت خاص است.

وی تاکید کرد: در حوزه سالمندی طبق استانداردهای دنیا باید ۲ هزار و ۵۰۰ متخصص طب سالمندی داشته‌باشیم، اما تعداد متخصصان طب سالمندی ما کمتر از ۲۵ نفر هستند. با وجود اینکه این رشته در کشورمان تشکیل شده‌است اما این رشته شش سال تعلیق شده‌بود و اکنون که دوباره فعال شده‌است، با وجود درخواست و متقاضی تحصیل در این رشته و وجود صندلی‌های خالی سالانه فقط چهار نفر ظرفیت برای این رشته اختصاص یافته‌است.

رشد طلاق در میان سالمندان 

با توجه به تغییرات فرهنگی اجتماعی جامعه  توجه به موضوع تنهایی و انزوای سالمندان و همچنین مسائل سلامت روان آنها در آینده چالش‌برانگیز خواهد بود. همچنان‌که به گفته رئیس سازمان بهزیستی کشور سالمندان در ایران نیز مانند سایر کشورها با احساس انزوا و تنهایی مواجه هستند به‌ویژه که نرخ طلاق در سالمندان افزایش یافته و نسبت قابل‌توجهی از زنان سالمند تنها زندگی می‌کنند. 

بحث‌های اقتصادی و معیشتی سالمندان هم موضوع مهم دیگری است که در آینده چالش برانگیزتر هم خواهد شد. براساس آخرین سرشماری آماری میزان فقر در دوران بازنشستگی و سالمندی دوبرابر اعلام شده‌است. همچنین تقریباً ۵۵ درصد سالمندان هیچ‌گونه حقوق بازنشستگی دریافت نمی‌کنند. سیمای آینده برنامه ریزی‌های اجتماعی هم آینده روشنی را برای سالمندان به تصویر نمی‌کشد. همین که امروز به‌رغم نیاز به ۲ هزارو ۵۰۰ متخصص طب سالمندی فقط ۲۵ متخصص داریم و ظرفیت پذیرش طب سالمندی در آزمون دستیاری سال گذشته هم فقط چهار نفر بود که همین چهار نفر هم خالی ماند و این یعنی سالمندی سخت برای سالمندانی که تا دو دهه آینده یک سوم جمعیت کشور خواهند بود. روزنامه جوان 

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.