درمان سکته مغزی در سایه جنگ به خطر افتاد
دبیر انجمن سکته مغزی کشور با اشاره به تاثیر جنایات جنگی رژیم صهیونیستی بر انسجام خدمات درمانی تخصصی، خواستار تدوین پروتکلهای عملیاتی برای مواقع بحران و آموزش گسترده مردم و کادر درمان شد.

به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، احسان شریفیپور با اشاره به تابآوری مثالزدنی مردم در برابر حملات اخیر دشمن گفت: اول از همه باید به مردم تبریک گفت که مثل همیشه همبستگی، آگاهی، عشق ملی و عرق وطندوستی خود را در برابر این حمله ناجوانمردانه بهخوبی نشان دادند، این رفتار جای تقدیر بسیار دارد.
وی افزود: حمله غافلگیرانه دشمن روندهای جاری درمان، بهویژه درمانهای پیچیده تخصصی مانند سکته مغزی را دچار اختلال کرده است، درمان سکته مغزی یک کار تیمی فوقالعاده حساس است که باید در کمترین زمان ممکن انجام شود. هر دقیقهای که بیمار زودتر به مرکز درمانی برسد جانش با احتمال بیشتری نجات پیدا میکند. اما متأسفانه در شرایط بحران، این زمان طلایی از بین میرود و انسجام درمان از دست میرود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران با اشاره به کاهش توجه به خدمات الکتروپزشکی و اولویتیافتن درمانهای خیلی اورژانسی از سوی خانوادهها هشدار داد: بسیاری از بیماران ممکن است به دلیل شرایط جنگی از پیگیری بهموقع درمان بازبمانند و فرصت طلایی مداخله برای همیشه از بین برود. این در حالی است که خدمات درمانی در بحران باید هوشمند، اولویتمحور و منسجم باشد.
شریفیپور با تأکید بر تابآوری بالای سیستم درمانی کشور، به نقش پدافند غیرعامل اشاره کرد و گفت: باید آمادگی ذهنی برای مردم و آمادگی عملیاتی برای سیستمهای ارائهدهنده خدمات درمانی فراهم شود. موضوعی که نیازمند طراحی و اجرای پروتکلهای مشخص، مانورهای آموزشی و تمرینهای جدی از طریق مدارس، فرهنگسراها، دانشگاهها و ادارات است. نمیتوان منتظر حادثه ماند و بعد به فکر راهحل افتاد.
وی افزود: انجمن سکته مغزی کشور آماده تدوین و ارائه پروتکلهای شاخص علمی برای عموم مردم در این زمینه است، در بحرانها نباید از موارد اورژانس مانند سکته مغزی غفلت شود. چون این بیماریها در صورت رسیدگی در زمان طلایی، کاملاً قابل درمان هستند، در شرایط بحران، باید خدمات غیراورژانسی را با برنامهریزی به تعویق انداخت تا از ازدحام بیمارستانها و اشغال تختهای حیاتی جلوگیری شود. فرماندهی مراکز درمانی باید بهمحض ورود به وضعیت قرمز، از پروتکل مشخصی پیروی و خدمات به بیماران را بر اساس اولویتهای تخصصی دستهبندی کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران با اشاره به وجود چندین مرکز مجهز به واحدهای استروک «Stroke Unit» در تهران گفت: در صورتی که برخی از این مراکز آسیب ببینند باید سریعاً جایگزینهای مشخص و آماده برای تداوم ارائه درمانهای تخصصی معرفی و فعال شوند. نباید اجازه دهیم بیماران نورولوژیک یا سکته مغزی در پیچ بحرانها جان خود را از دست بدهند.
شریفیپور با اشاره به ظرفیت مراکز درمان سکته مغزی در تهران گفت: در حال حاضر چهار مرکز فعال در تهران داریم که همگی بهصورت جامع فعالیت میکنند، یعنی از خدمات اولیه تا اقدامات پیشرفته تصویربرداری و درمانهای تخصصی را ارائه میدهند. پیشنهادی که دارم این است که در شرایط بحرانی حتماً چند مرکز از این چهار واحد بهصورت کامل، ویژه و بدون اختلال به کار خود ادامه دهند.
وی افزود: در بحرانهای اخیر شاهد بودیم که برخی مراکز به دلیل فشار روانی ناشی از شرایط بهصورت ناگهانی از پذیرش کامل سر باز زدند. این تصمیم باعث سرگردانی بیماران و تیمهای اورژانس شده و مهمتر از همه موجب از دست رفتن زمان طلایی درمان میشود. در حالی که بیماران سکته مغزی بهدلیل ساختار اختصاصی واحد استروک دقیقاً میدانند باید به کجا مراجعه کنند و تیمهای این بخش آمادگی کامل برای ارائه خدمات سریع را دارند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران تأکید کرد: ما باید به این نکته توجه داشته باشیم که در سطح تهران و در زمان بحران، لااقل این چهار مرکز اصلی که متعلق به سه دانشگاه علوم پزشکی اصلی شهر هستند، باید با تمام ظرفیت و در قالب برنامه ۲۴ ساعته و لحظهای فعال باقی بمانند. این مراکز ستون فقرات درمان سکته مغزی در تهران هستند.
شریفیپور در خصوص وضعیت تأمین داروی ترومبولیتیک در شرایط بحران گفت: خوشبختانه در حال حاضر مشکلی از نظر دسترسی به داروهای tPA و سایر داروهای مرتبط مانند آلتپلاز یا تنکتپلاز نداریم. تولید داخلی این داروها نیز آغاز شده و کیفیت آنها در حد قابل قبولی ارزیابی میشود. با این حال لازم است همواره یک برنامه جامع و راهبردی برای تأمین پایدار این داروها وجود داشته باشد.
وی در خصوص اقدام انجمن در سطح بینالمللی اظهار کرد: در هیات مدیره انجمن، تهیه و ارسال نامه رسمی به سازمان جهانی سکته مغزی و سازمان جهانی بهداشت در دستور کار قرار گرفته است. هدف این نامه هشدار درباره تأثیرات فاجعهبار جنگهای شهری بر بیماران غیرنظامی، بهویژه بیماران سکته مغزی است. شاید هنوز در جهان وجدانهایی بیدار باشند که صدای رنج مردم عادی را بشنوند و بتوانند دولتهای مهاجم را از تکرار این فجایع بازدارند.
به گزارش وبدا عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در پایان ضمن قدردانی از همراهی رسانهها و همکاران بخش سلامت برای همه مردم ایران آرزوی سلامتی و آرامش کرد و گفت: امیدوارم با همبستگی و آمادگی بتوانیم از جان عزیز مردم در برابر تبعات این جنگهای ناجوانمردانه محافظت کنیم.
پایان پیام/
نظر خود را بنویسید