درمان سوختگی بالای ۵۰ درصد با پیوند پوست
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون، عبدالخالق کشاورزی گفت: استفاده از این روش موجب شده بیماران سوختگی بیش از 50 درصد، از مرگ حتمی نجات پیدا کنند؛ این درحالی است که در گذشته شانس زنده ماندن این افراد بسیار اندک بود؛ امروز در مرکز تحقیقات سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) شیراز با تلاش پزشکان قادر هستیم بیماران سوختگی بیش از 50 درصد را از مرگ نجات دهیم که این اقدام در نوع خود، کم نظیر است.

وی در ادامه افزود: در سالهای اخیر جان 170 بیمار سوختگی با استفاده از این روش نوین پزشکی از مرگ حتمی نجات یافته است، افزود: در سال‌های گذشته در این زمینه منطبق با استانداردهای دنیا پیش رفته‌ایم که همین امر باعث شده پزشکان این مرکز بتوانند به موفقیت های چشمگیری دست پیدا کنند.

کشاورزی از بیمارستان سوانح سوختگی امیرالمومنین(ع) شیراز به عنوان یک مرکز درمانی پژوهشی که با کمک دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نیک اندیشان، توانست در دو سال گذشته تحول اساسی در حوزه درمان ایجاد کند نام برد و اضافه کرد : یکی از مهمترین مزایای این بیمارستان کار تیمی است ، یکی از سخت ترین کارها، خدمت در بیمارستان های سوختگی، اعصاب و روان و سرطان است، زیرا پزشک درگیر مسایل بیمار می شود و ناخواسته مسایل بیمار وارد زندگی پزشکان و تیم درمان می شود.از این رو کار تیمی و برقراری رابطه مثبت و صمیمی با بیماران در بهبودی آنان موثر است .

وی بر لزوم ترویج فرهنگ اهدای پوست در جامعه تاکید کرد و بیان داشت : حمایت خانواده اهداکننده پوست برای نجات جان بیماران سوختگی یک موضوع مهم است ، این اقدام ارزنده دراهدای پوست که از سوی خانواده های نیک اندیش صورت می گیرد، باعث شده به طور میانگین ماهیانه ۷۰ عمل پیوند پوست در شیراز انجام شود.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیرازتاکید کرد: بانک ذخیره پوست شیراز به اهدای پوست از سوی مردم نیاز دارد، زیرا در گذشته انتقال بیماران به اتاق عمل برای پیوند پوست با تاخیر چند هفته‌ای صورت می گرفت، اما در سال‌های اخیر به دلیل پیشرفت تکنولوژی و افزوده شدن بخش‌های پشتیبان مراقبت های ویژه جدید، انتقال بیمار به اتاق عمل در مدت چند روز انجام می‌شود.

کشاورزی در ادامه دستیابی به علم پیوند پوست را ارزشمند بیان کرد و درباره بانک پوست دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: در سال‌های گذشته در این زمینه منطبق با استانداردهای دنیا پیش رفته‌ایم و قادر هستیم پیچیده ترین جراحی های سوختگی را در این مرکز انجام دهیم.

وی با اشاره به این‌ که پوست افراد مبتلا به مرگ مغزی در صورت رضایت خانواده به بیماران سوختگی پیوند زده می‌شود، درباره تسهیل پیوند پوست افزود: این عمل در کاهش هزینه و دوران نقاهت موثر است به ‌طوری که در کشور رتبه قابل قبولی را به خود اختصاص داده‌ایم.

این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز ادامه داد: مرکز آموزشی درمانی سوختگی امیرالمومنین(ع) شیراز از مراکز درمان سوختگی است که ماهانه به‌طور میانگین به ۱۳۰ بیمار بستری ارائه خدمت می کند، میزان سوختگی حدود ۳۰ نفر از این بیماران به طور متوسط، بالای ۶۰‌ درصد است که با تلاش تیم جراحی این مرکز از مرگ حتمی نجات پیدا می‌کنند.

شایان ذکر است رئیس مرکز آموزشی درمانی سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) شیراز نیز با برشمردن توانمندی های این بیمارستان در درمان سوختگی بر موضوع مهم آگاهی بخشی در جامعه برای پیشگیری از سوختگی تاکید کرد و بیان داشت : پارسال به سه هزار و ۶۷۴ مراجعه کننده به این بیمارستان خدمات سرپایی ارائه شده که از این تعداد، ۶۵۷ نفر نیز بستری شدند و ۵۶ درصد از این آمار، مربوط به مردان و بیشتر حوادث شغلی بوده است.

محمدعلی حقوقی ۵۳ درصد از موارد مراجعه را مربوط به سوختگی با مایعات داغ و دیگر موارد را شامل سوختگی ها با اشیاء داغ، آتش و شعله، انفجار، سوختگی الکتریکی(ناشی از برق) و سوختگی شیمیایی عنوان کرد.

وی در ادامه به چالش های این حوزه اشاره کرد و گفت: به عقیده برخی از مردم، سوختگی یک بیماری حاد است، در حالی که سوختگی یک بیماری مزمن است که اگر از لایه های سطحی پوست رد شود، همواره بیمار با این بیماری و محدودیت های ناشی از آن درگیر است.

این فوق تخصص جراحی پلاستیک ترمیمی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تاکید بر اینکه ساختار پیچیده پوست به هیچ وجه جایگزین ندارد، افزود: در سوختگی های بیشتر از ۳۰ تا ۴۰ درصد نیاز است تا از پیوند پوست استفاده کنیم، اما پوست پیوند یافته هیچ گاه جایگزین پوست بیمار نیست، بنابراین پیشگیری از بروز سوختگی اهمیت فراوانی دارد.

حقوقی بیشترین موارد بروز سوختگی در بانوان را نیز ناشی از کار با اجاق گاز و هنگام آشپزی عنوان کرد و با توصیه به استفاده از وسایلی که ترموکوپل دارند، اضافه کرد: بسیاری از موارد سوختگی در کودکان نیز ناشی از همین موضوع است، بنابراین باید غذا روی شعله های انتهایی اجاق گاز قرار گیرد.
 
گفتنی است مدیر مرکز آموزشی درمانی سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) شیراز نیز در مورد فرایند پیوند پوست گفت: در این فرایند پوست در محل سوختگی جایگزین نمی شود، اما برای درمان و نجات جان بیمار، بسیار مورد نیاز است و به بهبود و زنده ماندن فرد کمک می کند. 

محمدحسین ورهرام خاطرنشان کرد: در بیماران با سوختگی بالاتر از ۴۰ درصد همیشه خطر مرگ و میر وجود دارد؛ بیماری که با درصد سوختگی بالا برای بستری شدن مراجعه می کند دست کم دو هفته در بخش ویژه بیمارستان بستری می شود، هر تخت سوختگی نیز نسبت به سایر تخت ها هزینه بیشتری دارد. 

مدیر مرکز آموزشی درمانی سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) شیراز با اشاره به آمار مراجعان سال گذشته به این بیمارستان، گفت: حدود ۳۳ درصد مراجعان دچار سوختگی را کودکان تشکیل داده اند، به همین دلیل باید به خانواده ها در زمینه مراقبت های بسیار ساده، آموزش داده شود؛ آمارها نشان می دهد سالانه به طور میانگین حدود ۵۰ تا ۱۰۰ مورد سوختگی کودکان بر اثر واژگون شدن قابلمه یا کتری از روی اجاق گاز رخ می دهد. 

وی تاکید کرد: سوختگی همواره از ساده ‌ترین راه هایی ایجاد می شود که مورد غفلت خانواده ‌هاست، برای پیشگیری از سوختگی در کودکان، هنگام پخت‌ و پز، دستگیره قابلمه را به طرف داخل قرار دهیم و مادران باید بدانند هنگام آشپزی نباید فرزند خود را در آغوش بگیرند؛ همچنین باید مراقب کتری آب جوش در روی اجاق گاز باشیم و کتری آب جوش را همراه خود به وسط اتاق نیاوریم، به طور کلی باید کودک را از وسایل داغ و احتمال سوختگی، دور نگه داریم.

ورهرام در ادامه از راه اندازی بخش لیزر درمانی در درمانگاه این مرکز، با هدف توسعه خدمات رسانی به بیماران سوختگی خبر داد و بیان داشت : از بین بردن لک های پوستی بعد از بهبودی اولیه سوختگی، اسکار جراحی، درمان آکنه و چین و چروک، ترمیم منافذ باز پوست، قوام و استحکام پوست، ترمیم خطوط کشش پوستی و جوانسازی از مهم ترین مزایای استفاده از روشهای لیزر درمانی است.لیزر درمانی یک روش درمان غیر تهاجمی است که با استفاده از تکنولوژی پیشرفته، اشعه لیزر را به هزاران اشعه میکروسکوپیک تقسیم می کند، در نتیجه تنها بخشی از پوست تحت تأثیر اشعه قرار می گیرد. و لیزر فرکشنال، حد وسط لیزرهای تخریبی و غیرتخریبی است.

مدیر بیمارستان سوختگی امیرالمومنین(ع) توضیح داد: لیزرهای تخریبی تنها روی سلول های سطح پوست اثر گذاشته و لیزرهای غیرتخریبی نیز تنها در لایه میانی پوست مؤثر است، اما لیزر فرکشنال همزمان، هر دو سطح را تحت تاثیر قرار می دهد.

وی افزود: بیمارستان امیرالمومنین(ع) از سال گذشته به عنوان مرکز جامع ارائه خدمات به بیماران پروانه ای(EB) معرفی شده است و علاوه بر بیماران استان فارس، به بیماران استان های همجوار نیز خدمات ارائه می کند.

ورهرام در ادامه با اشاره ایجاد بخش های مختلف بیمارستان از جمله، بخش جراحی پلاستیک، اتاق پانسمان و واحد دندانپزشکی موجود در درمانگاه و کیفیت ارائه خدمات به بیماران پروانه ای در این بیمارستان، افزود: از دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان دانشگاهی پیشرو در ارائه خدمات به بیماران سوختگی و پروانه ای نسبت به سایر مراکز استان های کشور نام برده می شود که مجموع خدمات کاملی را به بیماران ارائه می کند.

درادامه معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز دراین زمینه ، با بیان اینکه در گذشته بیماران پروانه ای (EB)، برای درمان به تهران مراجعه می کردند افزود: با توجه به آماده شدن بستر مناسب درمانی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، قسمت عمده ای از خدمات درمانی به این بیماران هم اکنون در شیراز ارایه می شود.

وی افزود: با پیگیری های انجام شده، اندک خدمات باقیمانده نیز به زودی در شیراز راه اندازی می شود.

کشاورزی با اشاره به جایگاه ویژه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ارائه خدمات پزشکی در کشور، از عزم جدی دانشگاه در ارایه خدمات به بیماران پروانه ای ، به گونه ای که دیگر هیچ بیماری نیاز به مراجعه به تهران نداشته باشد خبر داد و افزود: در حال حاضر در بیمارستان سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین (ع)، بخش ویژه بیماران پروانه ای ایجاد شده که خدمات درمانی نظیر اعمال جراحی، توانبخشی، دندانپزشکی و استفاده از پانسمان های نوین به این بیماران ارایه می شود.

شایان ذکر است نگاهی به مصاحبه ای که سال 1394 با رئیس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد و در رسانه ها انتشار یافت بیانگر آن است که در دو سال گذشته تحول جدی در حوزه درمان سوختگی حداقل در شیراز به عنوان قطب علوم پزشکی کشور ایجاد شده است .

گفتنی است در ادامه رئیس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران وضعیت بیماران دچار سوختگی در ایران را نامناسب ارزیابی کرد و بیان داشت : روزانه ده بیمار بر اثر سوختگی می‌میرند، تخت‌ها استاندارد نیست و در حوزه درمان به اندازه ۴۰ سال عقب هستیم.

محمدجواد فاطمی به مناسبت برگزاری پنجمین کنگره کشوری سوختگی گفت: سوختگی در کشور ما بسیار شایع است و میزان شیوع آن 10 تا 15 برابر متوسط جهانی است. براین اساس ایران از نظر شیوع سوختگی جزو کشورهای با رتبه بالاست که دلایل عمده آن عدم رعایت استانداردها و آموزش‌های ناکافی در این زمینه است.

وی از فقر پایتخت از نظر تخت سوختگی انتقاد کرد و با اشاره به مشکلات بیماران سوخته در حوزه درمان، گفت: یکی از مشکلات ما وضعیت نامطلوب فضای فیزیکی بیمارستان‌های سوختگی است. بیمارستان سوختگی شهید مطهری 40 سال قبل در تهران ساخته شد و بعد از آن هیچ بیمارستان سوختگی در تهران ایجاد نشده است. به طوری که می‌توان گفت تهران از نظر تخت سوختگی فقیر است.

فاطمی در ادامه از تخت‌هایی که استاندارد نیستند نیز نام برد و گفت : طبق پیش‌بینی وزارت بهداشت باید تا آخر سال 94، حدود 2هزار و 400 تخت سوختگی داشته باشیم؛ این در حالی است که اکنون تعداد تخت‌های ما 886 تخت است و این به معنای آن است که 1500 تخت سوختگی یعنی دو برابر میزان موجود کمبود داریم. البته تاکید می‌کنم که از میان تخت‌های موجود به تعداد انگشتان یک دست هم تخت استاندارد نداریم و وزارت بهداشت نیز از این موضوع خبر دارد.

 رئیس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: ما اصلا نباید در بیمارستان و بخش سوختگی اتاق دو تخته داشته باشیم، بلکه اتاق بیماران سوخته باید ایزوله و یک تخته باشند؛ اما این در حالی است که در حال حاضر در همین مرکز مطهری اتاق شش تختخوابی داریم.

به گزارش ایرنا وی در پایان با بیان اینکه در زمینه درمان سوختگی 30 تا 40 سال عقب هستیم، گفت: اکنون میزان مرگ و میر ناشی از سوختگی در کشور بالاست. تجهیزات بسیار کم است و آموزش، نظارت و ارزیابی نیز در این حوزه بسیار ضعیف است.

پایان پیام/

4 نظر

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.