ارائه روشی نوین برای درمان ناباروری مردان
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، سعید آراسته با اشاره به تکنیک‌های درمان ناباروری مردان گفت: بیشتر روش‌های نوینی که برای بهبود بخشی درمان ناباروری مردان وجود دارد در زمینه تشخیص بهتر و اقدامات درمانی بهینه‌تر بر اساس تشخیص است.

جراح و فلوشیپ کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا ادامه داد: در این راستا اخیرا علاوه بر بررسی پارامترهای باروری که شامل تعداد، شکل، حرکت و حجم اسپرم و شرایط عفونی است، با اقدام نسبت به بررسی وضعیت DNA اسپرم اطلاعاتی را کسب کردیم؛ چرا که این اطلاعات فاکتور بسیار مهمی است.

وی با اشاره به کاربرد روش‌هایی چون "متابولومیکس" و "ژنومیکس" برای درمان ناباروری مردان خاطرنشان کرد: سلول‌های اسپرم سلول‌هایی هستند که در مایع "سیمنال" حیات دارند و این مایع تاثیراتی بر روی شرایط کیفی اسپرم و عملکرد طبیعی آنها که بارور است، دارند، تاکنون همه بررسی‌ها برای درمان ناباروری مردان متمرکز بر سیتولوژی "سلول شناسی" بوده است، به این معنا که در بررسی‌ها به دنبال حرکت اسپرم‌ها و تعداد و کیفیت آنها بودیم؛ ولی در روش "اومیکس" سعی می‌شود که محیط اطراف اسپرم نیز مورد بررسی قرار داده شود و بر اساس آن اقداماتی اجرایی شود که منجر به بهبودی شود.

آراسته این روش‌ها را همانند روش‌های درمانی دیابت دانست که تنها لوزالمعده مورد بررسی قرار نمی‌گیرد، بلکه با استفاده از روش‌های سلول شناسی سایر عوامل موثر بررسی خواهد شد، یادآور شد: روش "متابولومیکس" نیز در این راستا مطرح شده و ما در مراحل نهایی اجرای طرح پایلوت و مطالعه محدود این روش هستیم، در سال‌های آینده از روش متابولومیکس به صورت فراگیر در درمان ناباروری مردان استفاده شود.

جراح و فلوشیپ کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان پژوهشگاه ابن سینا، بیماری "واریکوسل" را یکی از علل ناباروری در مردان دانست و گفت: برای درمان این بیماری هم از بیش درمانی و هم کم درمانی باید اجتناب شود؛ به این معنا که برخی از افراد نیاز به عمل جراحی برای واریکوسل نداشته باشند؛ ولی اقدام به جراحی می‌کنند که از این درمان سودی نخواهند برد، در مقابل برخی از مبتلایان واقعا نیازمند انجام عمل جراحی هستند، ولی اکراه از انجام این جراحی دارند؛ در نتیجه از فواید این عمل جراحی محروم خواهند شد.

وی افزود: در صورتی که واریکوسل از سوی پزشک متخصصی پس از انجام مطالعات تشخیص داده شود و از اقدام به بارداری به مدت یک سال گذشته باشد، ضمن آنکه این بیماری با اشکالاتی در پارامترهای اسپرم پس از انجام آنالیزهای اسپرم همراه باشد به شرط وجود هر ۳ این شروط، انجام عمل جراحی فارغ از اینکه بیمار در چه درجه‌ای از بیماری قرار دارد، لازم است، در تصمیم گیری در درمان، گریدینگ بیماری نقش زیادی ندارد، در صورتی که واریکوسل تشخص داده شد و موجب ناباروری شد و اشکال اسپرم نیز وجود داشته باشد، این بیماری در هر گریدی که باشد، فرد نیازمند انجام عمل جراحی است.

آراسته به آزو اسپرم (Azoospermia)  یا عدم اسپرم در نمونه آنالیز اسپرم اشاره کرد و گفت: به طور کلی دو نوع آزواسپرم وجود دارد؛ در یک نوع آن ممکن است که هیچ اسپرمی ساخته نشود و اشکال در سطح سلول‌های اسپرم ساز باشد که به نوعی آزو اسپرم "غیر انسدادی" مطرح می‌شود، مبتلایان به این نوع آزواسپرم نیازمند نمونه برداری به روش میکروسکوپی هستند، گفت: درصد قابل توجهی ۳۰ تا ۴۰ درصد ممکن است در نمونه برداری از بیضه‌ها، اسپرمی وجود داشته باشد که می‌توان از این اسپرم‌ها برای روش میکرواینجکشن "لقاح به روش آزمایشگاهی" استفاده کرد.

جراح و فلوشیپ کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا نوع دیگر آزو اسپرمی را "انسدادی" نام برد و با تاکید بر اینکه درمان این دسته از بیماران راحت‌تر است، اظهار کرد: در این نوع اشکال در سطح سلول‌های اسپرم ساز نیست، بلکه بنا به دلایل مادرزادی و یا اکتسابی در دوره‌های مختلف زندگی، راه عبور اسپرم مسدود شده است که در این صورت با گرفتن اسپرم با طریق سرنگ و یا روش نمونه برداری نسبت به دریافت اسپرم برای انجام میکرواینجکشن استفاده اقدام می‌شود.

وی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و اثرات آن بر روی اسپرم، با تاکید بر اینکه از آنجایی که این بیماری جدید است، مطالعات نیز جدید هستند، در این باره توضیح داد: مطالعات نشان می‌دهد که بیماری‌های ویروسی عفونی به ویژه اگر همراه با تب باشند، می‌توانند بر روی کیفیت اسپرم سازی موثر باشند و بر اساس اطلاعات فعلی این بیماری نیز گذرا است و پس از گذشت ۳ تا ۴ ماه سطح زندگی به شرایط قبل بازمی‌گردد.

آراسته بروز نگرانی‌ها و دلواپسی‌های ناشی از ابتلا به بیماری کرونا را مهمتر از شیوع این بیماری دانست و گفت: بروز این نگرانی‌ها و تنش‌های فکری می‌تواند بر روی بالانس و تنظیم هورمونی اثر گذار باشد و این امر ممکن است حتی برای افرادی که مبتلا به این بیماری نشده باشند، رخ دهد، در این زمینه در عین مراقبت لازم است که از پیش نگرانی و دلواپسی‌ها اجتناب شود و امیدواریم این دوران سخت سپری شود و کشور به شرایط طبیعی بازگردد.

در ادامه آتوسا کریمی با اشاره به تکنیک‌های ناباروری زنان، با بیان اینکه کلینیک فناوری‌های نوین ابن سینا همگام با پیشرفته‌ترین کشورهای دنیا خدمات درمانی به نیازمندان ارائه می‌دهد گفت: هیچ عمل جراحی و تکنیکی در دنیا نیست که قابل انجام باشد و ما در این مرکز نتوانیم این خدمت را به بیماران ارائه دهیم.

جراح و فلوشیپ زنان زایمان و ناباروری و عضو هیات علمی  پژوهشگاه و مرکز درمانی ناباروری ابن سینا میکرواینجکشن و تزریق میکروسکوپی برای درمان ناباروری و تکنیک‌های نوین جنین شناسی را از تکنیک‌های استفاده شده در مرکز درمان ناباروری ابن سینا دانست و ادامه داد: علاوه بر آن تکنیک‌ "تایم لپس" (Time – lapse) ارائه می‌شود که جزو تکنیک‌های پیشرفته جنین شناسی به شمار می‌شود که شامل دیدن جنین در زیر دوربین‌های مخصوص است که در آن رشد جنین پایش می‌شود تا جنین‌هایی که کیفیت بهتری دارند، برای انتقال به بیماران انتخاب خواهند شد.

وی یکی از جدیدترین تکنیک‌های در دستور کار این مرکز درمانی ناباروری را "سلول درمانی" نام برد و با تاکید بر اینکه اخیرا کلینیک جدیدی با عنوان سلول درمانی به سایر کلینیک‌های این مرکز اضافه شده است، خاطرنشان کرد: در این کلینیک از نمونه خون قاعدگی زنان در اتاق‌های تمیز، سلول‌های بنیادی آنها جداسازی می‌شود که در درمان ناباروری آنها استفاده خواهد شد، این تکنیک برای بانوانی که در سنین بالا اقدام به درمان ناباروری کردند و یا برای زنانی که سن آنها بالا نیست، ولی ذخیره تخمدانی کمی دارند، شانس باروری آنها را افزایش می‌هد، در این تکنیک درمانی، از گامت‌ها و اووسیت‌های (Ovocyte) فرد برای درمان ناباروری و فرزندآوری بهره برده می‌شود.

کریمی این تکنیک را یک روش درمانی جدید دانست و گفت: این روش برای درمان ناباروری در کلینیک ابن سینا بسیار موفق بوده و به مراجعان نیز ارائه شده و افرادی که قصد دارند از خدمات این کلینیک بهره مند شوند، می‌توانند با نوبت گیری اقدام به درمان ناباروری خود با استفاده از سلول‌های بنیادی کنند.

عضو هیات علمی پژوهشگاه این سینا با اشاره به خدمات کلینیک سونوگرافی این مرکز درمانی اظهار کرد: از جمله خدمات این کلینیک، سونوگرافی ۳ بعدی برای بررسی ناهنجاری‌های مادرزادی رحمی است. ناهنجاری‌های رحمی یکی از علل سقط‌های مکرر و یا ناباروری است که برای بررسی وضعیت این دسته از بیماران از این تکنیک استفاده می‌شود، با استفاده از تصویربرداری‌های ۳ بعدی متخصصان رادیولوژی کلینیک تصویربرداری ناهنجاری‌هایی که در حفره رحمی وجود دارد را تشخیص می‌دهند و همکاران فلوشیپ نیز تا جایی که امکان اصلاح وجود داشته باشد، با استفاده از روش‎های جراحی هیستروسکوپی و لاپاراسکوپی اقدام به درمان ناهنجاری‌های حفره رحم می‌کنند، ارائه این خدمات موجب شده است که خیلی از زوج‌های نابارور امکان درمان داشته باشند، علاوه بر آن برای آن دسته از افرادی که امکان باروری وجود نداشته باشد، شرایط لازم برای پذیرش جنین و باروری فراهم خواهد شد.

وی با اشاره به خدمات کلینیک پستان مرکز درمان ناباروری ابن سینا گفت: در خیلی از مواقع برای افرادی که قرار است تحت هورمون درمانی برای انجام IVF قرار گیرند، باید غربالگری بیماری‌های پستان برای آنها انجام شود که در صورت وجود اشکالی در این زمینه، پس از انجام نمونه برداری‌های لازم تحت درمان قرار گیرند. پس از این غربالگری این دسته از بیماران می‌توانند از تکنیک‌های درمان ناباروری بهره مند شوند.

کریمی اندومتریوز را یکی از علل چسبندگی لگن و ناباروری دانست و افزود: دردهای لگنی ناشی از اندومتریوز بر سبک زندگی مبتلایان به این عارضه اثرگذار است، ضمن آنکه موجب کاهش ذخیره تخمدان خواهد شد و به ناباروری زنان منجر می‌شود که متخصصان کلینیک اندومتریوز مرکز درمان ناباروری ابن سینا مطابق با پیشرفته‌ترین روش‌های درمانی جراحی‌های لازم را برای کاهش چسبندگی و کیست‌های اندومتریوز انجام می‌دهند، در این کلینیک در کنار متخصصان نازایی تلاش می‌شود تا باروری بیماران مبتلا حفظ شود.

جراح و فلوشیپ زنان زایمان و ناباروری و عضو هیات علمی  پژوهشگاه و مرکز درمانی ناباروری ابن سینا ادامه داد: ذخیره تخمدان در زنان تا سن ۳۵ سالگی کیفیت مناسبی دارد، ولی بالاتر از سن ۳۵ سالگی ذخیره تخمدان به تدریج شروع به کم شدن می‌کند و بعد از ۴۰ سالگی ذخیره تخمدان کاهش می‌یابد و بعد از سن ۴۵ سالگی برای زنان امکان اینکه بتوانند با استفاده از تخمک‌های خودشان بارور شوند، تقریبا نزدیک به صفر خواهد شد، از سوی دیگر برخی از زنان با وجود آنکه سن آن‌ها کمتر از ۳۰ سال است، به صورت زودرس بنا بر دلایلی چون استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، پرتو درمانی و شیمی‌درمان، جراحی کیست "بخشی از نسج تخمدان همراه با کیست برداشته شده" دچار کمبود ذخیره تخمدان می‌شوند. ضمن آنکه برخی از زنان بدون علت خاصی ذخیره تخمدان آنها کاهش یافته است.

وی میزان سن را از جمله ریسک فاکتورهای کاهش ذخیره تخمدان دانست که هر چه سن از ۳۵ سالگی بیشتر شود، ذخیره تخمدان کمتر خواهد شد و افزود: یکی از تکنیک‌های خوب و جدیدی که در این زمینه معرفی شده و مرکز درمان ناباروری در حال حاضر در این زمینه پیشرو است، استفاده از سلول درمانی است، زنان تا سن ۴۵ سال که به سن یائسگی نزدیک نشده‌اند و یا زنانی که سن آنها کمتر از ۳۰ سال است و بنا به دلایلی که ذکر شد دچار کاهش ذخیره تخمدان شدند و یا زنانی که بدون علت تا قبل از سن ۳۵ سال دچار این عارضه شدند، می‎‌توانند از خدمات سلول درمانی برای درمان این عارضه و باروری بهره مند شوند.

کریمی خاطرنشان کرد: این روش بر روی برخی از بیماران اجرایی شد که نتایج امیدبخشی به دست آمد، در این روش از نمونه سلول‌ها از خون‌ریزی‌های ماهیانه آنها گرفته خواهد شد و تحت شرایط خاص استریل سلول‌های بنیادی آنها دریافت، جداسازی و رشد داده می‌شود و پس از آماده سازی، این سلول‌ها در شرایط اتاق عمل به داخل تخمدان فرد تزریق خواهد شد، طی فرصتی که به فرد داده می‌شود، به تدریج سایز تخمدان افزایش می‌یابد و پاسخ دهی این افراد به درمان‌های ناباروری بهبود می‌یابد.

به گزارش ایسنا جراح و فلوشیپ زنان زایمان و ناباروری و عضو هیات علمی  پژوهشگاه و مرکز درمانی ناباروری ابن سینا در پایان اضافهه کرد: به مناسبت سالروز افتتاح جهاد دانشگاهی تخفیف ویژه برای زوج های نابارور در نظر گرفته شده است و تا پایان مرداد ماه زوج هایی که در شیفت عصر ویزیت اول را دریافت کنند از تخفیف 500 هزار تومنی برخوردار می شوند. علاوه بر آن تست کرونا برای زوج‌هایی که برنامه درمانی آنها IVF باشد رایگان است. زوج های علاقه مند به دریافت این خدمات با شماره 23519 داخلی 808 برای دریافت نوبت تماس بگیرند.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.