شناسایی ۱۴۱ مورد ابتلا به سرخک در کشور
به گزارش پایگاه خبری پزشکان و قانون (پالنا)، با وجود پوشش گسترده واکسیناسیون سرخک در کشور که طبق اعلام معاون بهداشت وزارت بهداشت بیش از 95 درصد جمعیت را شامل می‌شود، طی ماه‌های اخیر نشانه‌هایی از بازگشت سرخک در برخی نقاط کشور به‌ویژه مناطق شرقی دیده شده است. معاونت بهداشتی می‌گوید پایین بودن سطح ایمنی در کشورهای همسایه و ورود موارد آلوده از مرزها، مهم‌ترین عامل بروز اپیدمی‌های پراکنده این بیماری در ایران است.

بر اساس تازه‌ترین آمار رسمی وزارت بهداشت در فروردین‌ماه سال جاری تعداد 772 نفر با علائم تب و بثورات پوستی «ماکولوپاپولار» شناسایی شده که از این میان، 141 مورد سرخک و 2 مورد سرخجه به‌صورت آزمایشگاهی تأیید شده‌اند. بیش از نیمی از مبتلایان «75 نفر معادل 53 درصد» نیاز به بستری در بیمارستان داشته‌اند که نشان‌دهنده شدت علائم در برخی موارد است.

سرخک چیست؟

سرخک یک بیماری‌ ویروسی است که قدرت سرایت‌پذیری  زیادی دارد، به‌طوری که بیش از 90 درصد افراد حساس در تماس نزدیک با بیمار آلوده می‌شوند. انتقال بیماری به‌صورت فرد به فرد از طریق ذرات تنفسی و یا به‌وسیله تماس مستقیم با ترشحات بینی و گلوی فرد مبتلا صورت می‌گیرد، علائم اولیه به‌صورت تب، خستگی، آبریزش از بینی، سرفه ظاهر می‌شود، پس از 2 الی 4 روز از علائم مقدماتی، بثورات پوستی پشت گوش‌ها و صورت به‌همراه تب بالا ایجاد می‌شود. بثورات به‌سمت تنه و‌ اندام‌ها گسترش می‌یابند و معمولاً طی کمتر از یک هفته برطرف می‌شوند.

با توجه به اثربخشی بالای واکسن بهترین راه پیشگیری از بیماری سرخک واکسیناسیون علیه این بیماری است که در دونوبت در یک‌سالگی و هجده‌ماهگی برای کودکان تجویز و تزریق می‌شود.

چه‌کسانی بیشتر در معرض خطرند؟

تحلیل داده‌های سنی و واکسیناسیون مبتلایان سه گروه اصلی در معرض خطر را نشان می‌دهد، 61 نفر از مبتلایان زیر یک سال و در واقع زیر 9 ماه سن داشته‌اند، یعنی در بازه سنی‌ای که طبق پروتکل استاندارد، هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند این گروه 43 درصد مبتلایان را تشکیل می‌دهد، 25 نفر از مبتلایان «18 درصد» اصلاً سابقه دریافت واکسن نداشته‌اند و 30 نفر نیز وضعیت واکسیناسیون نامشخص داشته‌اند، از آنجا که اثربخشی واکسن سرخک حدود 98 درصد است، 15 مورد «11 درصد» با وجود دریافت کامل واکسن به‌شکل خفیف دچار بیماری شده‌اند.

جدول زیر پراکندگی تعداد مبتلایان در مناطق تحت پوشش دانشگاه‌های علوم پزشکی را نشان می‌دهد:


5درصد مبتلایان اتباع افغانستانی بوده‌اند

بر اساس اظهارات معاون بهداشت، کاهش شدید پوشش واکسیناسیون در کشورهای همسایه نظیر افغانستان و پاکستان طی دو سال گذشته و همچنین ترددهای مرزی، مهم‌ترین زمینه‌ساز ورود موارد ابتلا به کشور بوده‌اند. از میان مبتلایان فروردین، 95 درصد ایرانی و 5 درصد اتباع افغانستانی بوده‌اند.

در پی افزایش موارد در سال 1403 که تعداد کل مبتلایان کمتر از یک‌هزار نفر بود وزارت بهداشت اقدام به تزریق بیش از 57 هزار دوز واکسن مجدد در استان‌های شرقی کشور کرد تا از گسترش بیماری جلوگیری شود، این اقدام نقش مهمی در کنترل شیوع ایفا کرد اما با توجه به تهدید مداوم بیماری به‌دلیل رفت‌وآمدهای مرزی، حفظ آمادگی و پوشش ایمنی همچنان یک اولویت ملی محسوب می‌شود.

وضعیت شیوع سرخک تحت کنترل است

علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در این خصوص گفت: در زمان حاضر در کشور ما اپیدمی سرخک وجود ندارد و وضعیت تحت کنترل قرار گرفته است.

پایان پیام/

نظر خود را بنویسید

  • نظرات ارسال شده پس از تایید در وب سایت منتشر خواهند شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشند تایید نمی شوند.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی باشند منتشر نخواهند شد.